Browar Boss ogłosił upadłość (z możliwością zawarcia układu)
Collapse
X
-
Upada najstarszy browar w regionie
Liczący prawie 160 lat Boss Browar Witnica nie wytrzymał suszy i konkurencji ze światowymi koncernami. Sąd gospodarczy ogłosił właśnie jego upadłość.
Browar nadal pracuje i zarząd zapowiada walkę o przetrwanie. - Nie przewidujemy czarnego scenariusza, czyli likwidacji browaru. Chcemy się ułożyć z wierzycielami, a potem sprzedać firmę inwestorowi, który da kapitał na rozwój - powiedział nam wczoraj prezes browaru Witnica Edward Szuszakiewicz.
Browar stracił płynność finansową nie tylko w wyniku ostrej konkurencji światowych koncernów, które opanowały 95 proc. krajowego rynku piwowarskiego. - Ubiegłoroczna susza odbiła się na cenach słodu jęczmiennego i chmielu. Słód podrożał o 60 proc., chmiel o 100 proc., a ceny piwa nie mogliśmy podnieść - mówi prezes.
Sąd pozostawił zarząd browaru, który kieruje czynnym nadal zakładem i przygotowuje układ z wierzycielami. Najwięksi to banki oraz dostawcy słodu i butelek. Dług browaru wobec nich wynosi ok. 3 mln zł. Wstępnie proponuje się jego redukcję o 40 procent i spłatę reszty w ratach. - Ograniczyliśmy wydajność o połowę. 60-osobowa załoga ma na razie wolne piątki, ale od jesieni pójdzie na przymusowe, płatne urlopy - zapowiada Szuszakiewicz.
W razie najgorszego, czyli likwidacji browaru, ze znalezieniem nowej pracy ludzie nie powinni mieć kłopotu. - W Witnicy rośnie strefa przemysłowa, w której już zatrudniono 350 osób, a docelowo ma ich być 800 - informuje burmistrz Andrzej Zabłocki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Moja rozmowa sprzed kilku dni, poprzez gtalka, z pewnym byłym samorządowcem z woj. lubuskiego (Andrzej):
Andrzej: wiesz, ze w woj. lubuskiem jest czynny tylko jeden maly browar?
(...)
Andrzej: witnica
piwo nazywa sie boss
(...)
23:04 glownie tak, bo robia sporo na eksport do szwecji pod inna marka
warza tez bardzo bobry porter
cos ci opowiem
23:05 me: piłem tego portera
Andrzej: 7 czy 8 lat temu bylo w slubicach "swieta wojewodztwa lubuskiego"
me: Black Boss Porter
Andrzej: powiaty wystawialy stoiska, ja organizowalem nasze
(...)
23:06 Andrzej: no i wzialem kilka beczek witnickiego piwa, dwa nalewaki i pare parasoli
ja zaczelismy to rozstawiac, zrobila sie draka, bo organizatorzy sprzedali wylacznosc lechowi
23:07 oczywiscie odmowilem zwiniecia witnickich parasoli
powiedzialem, ze nie bedziemy handlowac piwem, tylko nim czestawac
23:08 przychodzili rozni, w tym policja, a ja sie uparlem
no to lech zaczal zwijac swoj ogrodek
me: ???
zwijać?
23:09 Andrzej: organizatorzy w krzyk, ze nie dostana kasy, ale ja powiedzialem, ze mnie to lata
za pol godziny lech z powrotem sie rozwinal
23:10 to bylo jeszcze w fazie przed rozpoczeciem imprezy
me: no i co dalej?
23:11 Andrzej: jak sie zaczela, faktycznie czestawalismy tym piwem kazdego, kto przyszedl do nas
wyobrazasz sobie frekwencje?
me: za friko dawaliscie?
23:12 Andrzej: oczywiscie, przeciez nie mielismy zezwolenia na handel
zadzwonilem do prezesa, powiedzialem mu co i jak, to podeslal mi busa
z towarem, ma sie rozumiec
23:13 z nowumi butlami, kegami
me: bo brakło, tak?
Andrzej: imialem to piwo az do zmierzchu
a jak mialo nie zabraknac
(...)
Andrzej: slubice sa miastem ze 20 tys, ale zaraz za ofra jest frankfurt
23:14 odra
w sumie to slubfurt na nich mowia
23:15 me: aha, a mówiąc o prezesie - mówisz o prezesie browaru?
Andrzej: no i wyszedlem na gieroja
tak, suszakiewicz sie nazywa
me: i jak ten browar dzis przędzie?
Andrzej: calkiem niezle
23:16 przeciez zrobilem im promocje
me: noComment
-
Zasmucająca informacja. Bardzo bym chciał, aby plan ratunkowy się powiódł, chociażby dla samego Portera.Comment
-
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Piwa z BOSSa są dostępne w moich okolicach - praktycznie jest to ostatni z małych browarów którego piwa mogę kupić dość regularnie. Trzymam więc mocno kciuki za BOSSa , przede wszystkim ze względu na Portera , ale również i Kożlaka, oraz wszystkie inne pojawiające się w moich okolicach.Comment
-
Kurde!
3 mln złotych, takie grosze. Chyba komuś zależy na zamknięciu tego browaru.
Ograniczenie wydajności o polowe to ograniczenie przychodów o polowe.
Szybki kredyt na spłatę i robić piwo dzień i noc by zwiększyć obroty.
Ich Porter to skarb na skale medzynarodowa, moze powinni zmniejszyc zaloge do minimum i warzyc tylko Portera ( w USA spokojnie mogliby podniesc cene o 30% bez wplywu na zbyt).
Doprowadzenie do upadlosci firmy produkujacej i majacej zbyt bedzie wymagalo jeszcze troche zachodu.
Szkoda, ze wybrali taki kierunek.5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Kurde!
3 mln złotych, takie grosze. Chyba komuś zależy na zamknięciu tego browaru.
Ograniczenie wydajności o polowe to ograniczenie przychodów o polowe.
Szybki kredyt na spłatę i robić piwo dzień i noc by zwiększyć obroty.
Ich Porter to skarb na skale medzynarodowa, moze powinni zmniejszyc zaloge do minimum i warzyc tylko Portera ( w USA spokojnie mogliby podniesc cene o 30% bez wplywu na zbyt).
Doprowadzenie do upadlosci firmy produkujacej i majacej zbyt bedzie wymagalo jeszcze troche zachodu.
Szkoda, ze wybrali taki kierunek.Comment
-
Masz racje w Polsce nie wyżyje.
Ale w USA, wbrew obiegowym opiniom o gustach Amerykanów, jest ogromne zapotrzebowanie na portery bałtyckie.
Black Boss Porter jest od lat obecny na tym rynku, ale nie zauważyłem by cokolwiek robiono by zwiększyć jego dostępność w sklepach.5470 kapsli z wypitych piw
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
-
Masz racje w Polsce nie wyżyje.
Ale w USA, wbrew obiegowym opiniom o gustach Amerykanów, jest ogromne zapotrzebowanie na portery bałtyckie.
Black Boss Porter jest od lat obecny na tym rynku, ale nie zauważyłem by cokolwiek robiono by zwiększyć jego dostępność w sklepach.
Niestety, ale jeśli nie pojawi się inwestor (tylko kto miałby nim być), to raczej czarno to widzę. I bynajmniej nie jest to czarny kolor porteru.Comment
-
Nie mowie o robieniu wielkiej akcji.
Wystarczyłby jeden człowiek, który odwiedzalby 20 sklepów dziennie i informował o piwie, jak dobrze jest oceniane przez piwoszy na amerykańskich forach internetowych i gdzie można je zamówić.
Nie można wszystkiego zwalać na importera, bo on ma w koszyku kilkadziesiąt piw, jedne znikają a pojawiają sie inne.
"Pańskie oko konia tuczy". A podchodzenie do sprawy, ze jakoś to będzie nie jest dobre.5470 kapsli z wypitych piw
-
Ja podejrzewam, że BOSS wcale kokosów na tym porterze wysyłanym do USA nie robił. Ot część produkcji na eksport, ale żeby to był istotny wpływ gotówki, to wątpię. Zwłaszcza przy obecnym kursie 1$=2,8zł. Nie zdziwiłbym się, jeśli umowy były podpisywane przy kursie 3,6zł. Dolicz transport przez ocean. I napisz mi ile to piwo kosztuje u was w sklepie? To będziemy mogli sobie tak teoretycznie policzyć ile z tego może mieć browar.Comment