Browar Boss ogłosił upadłość (z możliwością zawarcia układu)
Collapse
X
-
Upada najstarszy browar w regionie
Liczący prawie 160 lat Boss Browar Witnica nie wytrzymał suszy i konkurencji ze światowymi koncernami. Sąd gospodarczy ogłosił właśnie jego upadłość.
Browar nadal pracuje i zarząd zapowiada walkę o przetrwanie. - Nie przewidujemy czarnego scenariusza, czyli likwidacji browaru. Chcemy się ułożyć z wierzycielami, a potem sprzedać firmę inwestorowi, który da kapitał na rozwój - powiedział nam wczoraj prezes browaru Witnica Edward Szuszakiewicz.
Browar stracił płynność finansową nie tylko w wyniku ostrej konkurencji światowych koncernów, które opanowały 95 proc. krajowego rynku piwowarskiego. - Ubiegłoroczna susza odbiła się na cenach słodu jęczmiennego i chmielu. Słód podrożał o 60 proc., chmiel o 100 proc., a ceny piwa nie mogliśmy podnieść - mówi prezes.
Sąd pozostawił zarząd browaru, który kieruje czynnym nadal zakładem i przygotowuje układ z wierzycielami. Najwięksi to banki oraz dostawcy słodu i butelek. Dług browaru wobec nich wynosi ok. 3 mln zł. Wstępnie proponuje się jego redukcję o 40 procent i spłatę reszty w ratach. - Ograniczyliśmy wydajność o połowę. 60-osobowa załoga ma na razie wolne piątki, ale od jesieni pójdzie na przymusowe, płatne urlopy - zapowiada Szuszakiewicz.
W razie najgorszego, czyli likwidacji browaru, ze znalezieniem nowej pracy ludzie nie powinni mieć kłopotu. - W Witnicy rośnie strefa przemysłowa, w której już zatrudniono 350 osób, a docelowo ma ich być 800 - informuje burmistrz Andrzej Zabłocki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Moja rozmowa sprzed kilku dni, poprzez gtalka, z pewnym byłym samorządowcem z woj. lubuskiego (Andrzej):
Andrzej: wiesz, ze w woj. lubuskiem jest czynny tylko jeden maly browar?
(...)
Andrzej: witnica
piwo nazywa sie boss
(...)
23:04 glownie tak, bo robia sporo na eksport do szwecji pod inna marka
warza tez bardzo bobry porter
cos ci opowiem
23:05 me: piłem tego portera
Andrzej: 7 czy 8 lat temu bylo w slubicach "swieta wojewodztwa lubuskiego"
me: Black Boss Porter
Andrzej: powiaty wystawialy stoiska, ja organizowalem nasze
(...)
23:06 Andrzej: no i wzialem kilka beczek witnickiego piwa, dwa nalewaki i pare parasoli
ja zaczelismy to rozstawiac, zrobila sie draka, bo organizatorzy sprzedali wylacznosc lechowi
23:07 oczywiscie odmowilem zwiniecia witnickich parasoli
powiedzialem, ze nie bedziemy handlowac piwem, tylko nim czestawac
23:08 przychodzili rozni, w tym policja, a ja sie uparlem
no to lech zaczal zwijac swoj ogrodek
me: ???
zwijać?
23:09 Andrzej: organizatorzy w krzyk, ze nie dostana kasy, ale ja powiedzialem, ze mnie to lata
za pol godziny lech z powrotem sie rozwinal
23:10 to bylo jeszcze w fazie przed rozpoczeciem imprezy
me: no i co dalej?
23:11 Andrzej: jak sie zaczela, faktycznie czestawalismy tym piwem kazdego, kto przyszedl do nas
wyobrazasz sobie frekwencje?
me: za friko dawaliscie?
23:12 Andrzej: oczywiscie, przeciez nie mielismy zezwolenia na handel
zadzwonilem do prezesa, powiedzialem mu co i jak, to podeslal mi busa
z towarem, ma sie rozumiec
23:13 z nowumi butlami, kegami
me: bo brakło, tak?
Andrzej: imialem to piwo az do zmierzchu
a jak mialo nie zabraknac
(...)
Andrzej: slubice sa miastem ze 20 tys, ale zaraz za ofra jest frankfurt
23:14 odra
w sumie to slubfurt na nich mowia
23:15 me: aha, a mówiąc o prezesie - mówisz o prezesie browaru?
Andrzej: no i wyszedlem na gieroja
tak, suszakiewicz sie nazywa
me: i jak ten browar dzis przędzie?
Andrzej: calkiem niezle
23:16 przeciez zrobilem im promocje
me: no
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno Wyświetlenie odpowiedziZasmucająca informacja. Bardzo bym chciał, aby plan ratunkowy się powiódł, chociażby dla samego Portera.
Prawie jak Piwo
SZCZECIN
Comment
-
-
Piwa z BOSSa są dostępne w moich okolicach - praktycznie jest to ostatni z małych browarów którego piwa mogę kupić dość regularnie. Trzymam więc mocno kciuki za BOSSa , przede wszystkim ze względu na Portera , ale również i Kożlaka, oraz wszystkie inne pojawiające się w moich okolicach.
Comment
-
-
Kurde!
3 mln złotych, takie grosze. Chyba komuś zależy na zamknięciu tego browaru.
Ograniczenie wydajności o polowe to ograniczenie przychodów o polowe.
Szybki kredyt na spłatę i robić piwo dzień i noc by zwiększyć obroty.
Ich Porter to skarb na skale medzynarodowa, moze powinni zmniejszyc zaloge do minimum i warzyc tylko Portera ( w USA spokojnie mogliby podniesc cene o 30% bez wplywu na zbyt).
Doprowadzenie do upadlosci firmy produkujacej i majacej zbyt bedzie wymagalo jeszcze troche zachodu.
Szkoda, ze wybrali taki kierunek.5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedziPiwa z BOSSa są dostępne w moich okolicach -Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziKurde!
3 mln złotych, takie grosze. Chyba komuś zależy na zamknięciu tego browaru.
Ograniczenie wydajności o polowe to ograniczenie przychodów o polowe.
Szybki kredyt na spłatę i robić piwo dzień i noc by zwiększyć obroty.
Ich Porter to skarb na skale medzynarodowa, moze powinni zmniejszyc zaloge do minimum i warzyc tylko Portera ( w USA spokojnie mogliby podniesc cene o 30% bez wplywu na zbyt).
Doprowadzenie do upadlosci firmy produkujacej i majacej zbyt bedzie wymagalo jeszcze troche zachodu.
Szkoda, ze wybrali taki kierunek.
Comment
-
-
Masz racje w Polsce nie wyżyje.
Ale w USA, wbrew obiegowym opiniom o gustach Amerykanów, jest ogromne zapotrzebowanie na portery bałtyckie.
Black Boss Porter jest od lat obecny na tym rynku, ale nie zauważyłem by cokolwiek robiono by zwiększyć jego dostępność w sklepach.5470 kapsli z wypitych piw
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziMasz racje w Polsce nie wyżyje.
Ale w USA, wbrew obiegowym opiniom o gustach Amerykanów, jest ogromne zapotrzebowanie na portery bałtyckie.
Black Boss Porter jest od lat obecny na tym rynku, ale nie zauważyłem by cokolwiek robiono by zwiększyć jego dostępność w sklepach.
Niestety, ale jeśli nie pojawi się inwestor (tylko kto miałby nim być), to raczej czarno to widzę. I bynajmniej nie jest to czarny kolor porteru.
Comment
-
-
Nie mowie o robieniu wielkiej akcji.
Wystarczyłby jeden człowiek, który odwiedzalby 20 sklepów dziennie i informował o piwie, jak dobrze jest oceniane przez piwoszy na amerykańskich forach internetowych i gdzie można je zamówić.
Nie można wszystkiego zwalać na importera, bo on ma w koszyku kilkadziesiąt piw, jedne znikają a pojawiają sie inne.
"Pańskie oko konia tuczy". A podchodzenie do sprawy, ze jakoś to będzie nie jest dobre.5470 kapsli z wypitych piw
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziNie mowie o robieniu wielkiej akcji.
Wystarczyłby jeden człowiek, który odwiedzalby 20 sklepów dziennie i informował o piwie, jak dobrze jest oceniane przez piwoszy na amerykańskich forach internetowych i gdzie można je zamówić.
Ja podejrzewam, że BOSS wcale kokosów na tym porterze wysyłanym do USA nie robił. Ot część produkcji na eksport, ale żeby to był istotny wpływ gotówki, to wątpię. Zwłaszcza przy obecnym kursie 1$=2,8zł. Nie zdziwiłbym się, jeśli umowy były podpisywane przy kursie 3,6zł. Dolicz transport przez ocean. I napisz mi ile to piwo kosztuje u was w sklepie? To będziemy mogli sobie tak teoretycznie policzyć ile z tego może mieć browar.
Comment
-
Comment