Żubr, a żelazo zamiast aluminium

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • remfire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1334

    #16
    Pojawiły sie też Książe - całkiem spora partia - w puszkach Fe.
    O ile sie orientuję w sprawach puszek , to nie jest to żadna domieszka, ale te puszki są poprostu stalowe. Każda puszka skłąda się z dwóch elementów: spód wraz ze ściankami bocznymi są wytłaczane z jednego "kawałka", a góra wraz z "kluczykiem" jest nakładana i zaciskana po napełnieniu. Z reguły właśnie ten element pozostaje aluminiowy, nawet gdy reszta jest stalowa. Zapewne stąd informacje o dodatku Fe do Alu
    Puszki stalowe łatwo rozróżnić właśnie po spodzie - jest ciemniejszy i mniej "lustrzany".
    Po opróżnieniu jest też wyraźnie cięższa - wyczuwalne "goła" ręką.
    Róznicy w smaku nie ma , a przynajmniej jest niewyczuwalna, bo przeciez piwo tak naprawdę nie styka się ani z aluminium , ani ze stalą , lecz nakładaną na nie powłoką.
    Co do kosztów to trudno powiedzieć , ale trzeba dodać że nie tylko koncerny stosują puszki Fe, czego przykładem może być ta puszeczka:

    Piwo kupione kilka dni temu : data ważności 14.02.08r. Na dodatek, na puszce nie ma wyrażnego oznakowania z czego jest wykonana.

    Comment

    • Alphonse
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.06
      • 96

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedzi
      (...) Ciekawe czy na innych produktach KP rozlewanych do puszek także jest info o dodatku żelaza?
      Sprawdziłem dzisiejszą dostawę z KP i tylko na Żubrze jest FE.

      Wrzuciłem puszki na wagę:
      - średnia waga FE to 0,534 kg
      - średnia waga ALU to 0,520 kg

      Comment

      • dori
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.10
        • 320

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
        Sprawdziłem dzisiejszą dostawę z KP i tylko na Żubrze jest FE.
        bo to pewnie Żubr z BB

        Comment

        • remfire
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1334

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
          Wrzuciłem puszki na wagę:
          - średnia waga FE to 0,534 kg
          - średnia waga ALU to 0,520 kg
          Łał, dwie puszki na kilogram? Nic tylko wylać piwo i od ręki sprzedać

          Comment

          • Alphonse
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.06
            • 96

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
            bo to pewnie Żubr z BB
            nie wiem, może w Chinach go robią

            Comment

            • Kamień
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.07
              • 361

              #21
              Hm, no to skoro puszkowe piwo nie ma kontaktu z metalem puszki, bo jest oddzielona warstwami lakieru czy powłoki, to dlaczego ma inny smak od butelkowego? Według mnie, niektóre piwa z puszki mają lekki metaliczny posmak, w przeciwieństwie do ich odpowiedników z butelki. Jeszcze też chciałbym przy tej okazji zapytać, dlaczego niektórzy najbardziej cenią piwo z kega? Jakie zalety ma keg, albo raczej jakie wady ma piwo z butelki lub puszki, których keg nie ma?

              Comment

              • Alphonse
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.06
                • 96

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
                Łał, dwie puszki na kilogram? Nic tylko wylać piwo i od ręki sprzedać
                oczywiście ważyłem pełne

                przecież tego nie wypiję, bo bym umarł

                @Kamień,

                ja tam osobiście smaku nie znam, bo piwo z puszki piłem chyba w zeszłym wieku, ale:

                W moim sklepie załadowałem w zeszłym roku Żubra puszkowego w 4-pakach do lodówki i tak zaczęło od niego śmierdzieć, że całe piwo mi prześmierdnęło a samą lodówkę KP wymieniło, bo się nie dało tego trwale odmyć. Pewno jaki grzyb.
                Nie wiem jaki to miało związek z samą puszką, ale ja bym tego do ust nie brał, nie wymoczywszy w jakimś odkażalniku.

                Zresztą niech KP wytłumaczy się dlaczego Żubr patrzy w lewo, a kilka lat zezował na prawo. Ja tego pić nie będę, póki nie podadzą uzasadnienia

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
                  ... Jeszcze też chciałbym przy tej okazji zapytać, dlaczego niektórzy najbardziej cenią piwo z kega? Jakie zalety ma keg, albo raczej jakie wady ma piwo z butelki lub puszki, których keg nie ma?
                  nie wiem jak jest w innych browarach, ale piwo do kegów jest pasteryzowane w przepływie natomiast butelkowe w pasteryzatorze tunelowym. widać ma to znaczenie, bo piwa z Relakspola różnią się jak chodzi o kegi i butelki.

                  Comment

                  • remfire
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1334

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wrzuciłem puszki na wagę:
                    - średnia waga FE to 0,534 kg
                    - średnia waga ALU to 0,520 kg
                    Czyli po opróżnieniu róznica wyraźna : 34g / 20g.
                    Pomiary wydaja sie prawidłowe , bo z dobrze poinformowanych zródeł wiem,że na kilogram wchodzi nieco ponad 50 puszek 0,5l ( mowa oczywiście o aluminiowych).

                    Comment

                    • remfire
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.03
                      • 1334

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      nie wiem jak jest w innych browarach, ale piwo do kegów jest pasteryzowane w przepływie natomiast butelkowe w pasteryzatorze tunelowym. widać ma to znaczenie, bo piwa z Relakspola różnią się jak chodzi o kegi i butelki.
                      I tu zapewne jest powód różnicy w smaku piwa z butelki i puszki , a nie z racji samego opakowania.
                      Niektóre piwa mają metaliczny posmak , ale to zdarza sie również i w tych butelkowych, a nie tylko tych z puszki.

                      Comment

                      • adam16
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.02
                        • 9865

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
                        Hm, no to skoro puszkowe piwo nie ma kontaktu z metalem puszki, bo jest oddzielona warstwami lakieru czy powłoki, to dlaczego ma inny smak od butelkowego? Według mnie, niektóre piwa z puszki mają lekki metaliczny posmak, w przeciwieństwie do ich odpowiedników z butelki. Jeszcze też chciałbym przy tej okazji zapytać, dlaczego niektórzy najbardziej cenią piwo z kega? Jakie zalety ma keg, albo raczej jakie wady ma piwo z butelki lub puszki, których keg nie ma?
                        Tak na prawdę tą różnicę sobie można wmówić, szczególnie jeśli pija się prosto z puszki. Piwo przelane do szkła nie różni się niczym od tego z butelki.
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
                          Puszki stalowe łatwo rozróżnić właśnie po spodzie - jest ciemniejszy i mniej "lustrzany".
                          Po opróżnieniu jest też wyraźnie cięższa - wyczuwalne "goła" ręką.
                          Próbowaliście metodą "na magnesik z lodówki"??
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
                          Róznicy w smaku nie ma , a przynajmniej jest niewyczuwalna, bo przeciez piwo tak naprawdę nie styka się ani z aluminium , ani ze stalą , lecz nakładaną na nie powłoką.
                          Tu się nie zgadzam - ja różnicę czuję. Podobnie np. z zielonej butelki. Znaczy nie chodzi o różnicę między aluminium a stalą (nad tym akurat się nie zastanawiałem) ale między puszką a butelką. Nie sądzę, żeby ten lakier chronił w 100% przed migracją cząsteczek...

                          Co do pasteryzacji przepływowej piwa laneg do kegów - to chyba to jest jedyna opcja. I bardzo dobrze!

                          Comment

                          • Kamień
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.07
                            • 361

                            #28
                            Siła sugestii rzeczywiście może mieć pewien wpływ na odczuwanie metalicznego smaku, ale według mnie często się zdaża, że to samo piwo z butelki i puszki smakuje poprostu inaczej i nie chodzi o posmak metalu. Natomiast, twierdzę ponad wszelką wątpliwość, że piwo z puszek 0,33 odznacza się intensywnym i obrzydliwym posmakiem metalicznym, który ja nazywam "ołowianym" Tłumaczę to sobie tak, że objętość (m^3) rośnie szybciej niż pole powierzchni (m^2), co skutkuje tym, że im mniejsza puszka tym więcej metalu z opakowania przypada na zawartą w niej obiętość piwa i proporcjonalnie więcej piwa styka się bezpośrednio z opakowaniem, w końcu keg też jest metalowy a nigdy nie spotkałem się, żeby takie piwo miało posmak metalu. Ale nie da się ukryć, że niektóre piwa mają immanentne posmaki metaliczne, nawet jeśli są z butelki (np gościszewski Rycerz według mnie). Co do różnokolorowych butelek to akceptuję takie wyjaśnienie aczkolwiek najlepiej by było spróbować to samo piwo z dwóch rożnych butelek, żeby rozwiać wątpliwości. Ja niektóre piwa z zielonych butelek bardzo lubię np. Brok Export i Pilsner Urquell, bardzo lubię też ich zapach i uważam, że wcale nie jest skunksowy

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Ja tam nie wiem bo się nie znam, ale może podczas pasteryzacji puszki coś zanieczyszcza, czego nie ma w brązowej butelce, a w zielonej znowu coś innego?

                              Comment

                              • szyszka
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.05
                                • 53

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
                                oczywiście ważyłem pełne

                                przecież tego nie wypiję, bo bym umarł
                                to należało wylać zawartość, osuszyć i dopiero zważyć, aby uzyskać prawidłowy wynik - istnieją dość znaczące różnice w nalewach pomiędzy poszczególnymi opakowaniami. oczywiście nalew musi się mieścić w odpowiednich granicach wyznaczonych przez specyfikacje, ale to nie jest tak, że w każdym opakowaniu mamy idealne 500 ml

                                nie wiem jak jest w innych browarach, ale piwo do kegów jest pasteryzowane w przepływie natomiast butelkowe w pasteryzatorze tunelowym.
                                co do kegów, to prawda, ale z butelkami nie ma reguły. do butelek można lać piwo pasteryzowane w przepływie, jak również można pasteryzować tunelowo. w browarze, w którym mam praktykę są akurat dwie linie rozlewnicze do butelek, każda z innym systemem pasteryzacji, tak że nawet piwa jednej i tej samej marki w butelkach mogą być różnie pasteryzowane.


                                zgadzam się, że puszkę czuć, choć prawdę powiedziawszy ja czuję głównie samą puszkę wtedy, gdy piję prosto z niej. bo jak przeleję sobie do szklanki, to już tak nie czuję
                                Last edited by szyszka; 2007-09-13, 16:27.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X