Żubr, a żelazo zamiast aluminium

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Alphonse
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.06
    • 96

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka Wyświetlenie odpowiedzi
    to należało wylać zawartość, osuszyć i dopiero zważyć, aby uzyskać prawidłowy wynik - istnieją dość znaczące różnice w nalewach pomiędzy poszczególnymi opakowaniami. oczywiście nalew musi się mieścić w odpowiednich granicach wyznaczonych przez specyfikacje, ale to nie jest tak, że w każdym opakowaniu mamy idealne 500 ml
    (...)
    Nie wyleję, zatrucia oparami są podobno najgroźniejsze.

A co do wagi, to sprawdziłem w kilku konfiguracjach, dokładałem różne ilości Lecha, Tyskiego etc. Nawet nie musiałem uśredniać, do trzech miejsc po przecinku waga pozostaje niezmienna. W butelkach wychodzą różnice, gołym okiem widać.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Alphonse; 2007-09-13, 16:47.

Comment

• szyszka
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.05
      • 53

A co do wagi, to sprawdziłem w kilku konfiguracjach, dokładałem różne ilości Lecha, Tyskiego etc.
      i chciało Ci się tyle tyle tego kupować dla samego ważenia?

jeśli o butelki chodzi, to one same różnią się wagą między sobą, dlatego przy kontroli nalewu w butelkach trzeba najpierw zważyć pełną, potem wylać i wysuszyć, i znów zważyć, a potem odjąć jeden wynik od drugiego. przy puszkach wystarczy ważyć pełne, bo przyjmuje się, że puszki ważą zawsze tyle samo.

Comment

• Alphonse
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.06
        • 96

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka Wyświetlenie odpowiedzi
        i chciało Ci się tyle tyle tego kupować dla samego ważenia?
        nie, ja zajmuję się truciem narodu zerknij w mój profil, uzupełniłem

Comment

• szyszka
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.05
          • 53

a, to wyjaśnia sprawę

Comment

• kruger_nr1
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼
            • 2005.11
            • 802

Kilka lat temu wnikałem w szczegóły produkcji puszek i wiem że wraz z rozwojem technologicznym procesu ich produkcji waga puszki spadała i w tej chwili pusta aluminiowa puszka 0.5 litra waży właśnie 20 gram.Aluminiowe puszki z przed kilkunastu lat ważą wiecej.Teraz też mogą trafić sie nawet lżejsze(18gram),zależy od producenta puszek.To już chyba waga wyśróbowana na maxa!
            Co do metalicznego posmaku piwa w puszce to pozostało nam to od czasów zamierzchłych gdy wprowadzano puszki do produkcji a powłoka wewnętrzna była tylko w planach czy fazie prób.Dziś nic już sie nie ''miesza z piwem''.
            A przy piciu piwa z puszki dlaczego ma nie być tego posmaku? Przecież z zewnętrznej strony puszki(tej z której pijemy)nie ma tej powłoki....
            Kolekcja puszek piwnych:
            http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• olafes
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.09
              • 1

FE w ZUBRZE - wszystko jasne i proste....

Witam,
              sprawa FE na puszkach Zubra jest prosta do wyjasnienia:
              otóż najbardziej popularnym opakowaniem piwa puszkowego w Polsce jest "alu", tymczasem u naszych zachodnich sąsiadów prym wiedzie puszka "FE"...nasz krajowy Żubrzyk jest rozlewany, nie wiem czy produkcja też ma tam miejsce, we Frankfurcie nad Odrą w browarze "Frankfurter", który zresztą lokalnie znany słynie jako jeden z najcieńszych browarów, mimo to (zdarzyło mi się tam kiedyś pracować) rozlewa (nie wiem czy zajmuje się produkcją) wiele znanych niemieckich marek....Jeżeli chodzi o Żubra FE to wiadomość z bardzo pewnego źródła...Poza tym że różnica w wadze puszki jest oczywista, co do smaku...pozostawiam wam do oceny, jednak dla mnie Żubr FE wali jajem.. jak kupuję, najpierw spradzam oznaczenie..
              pozdrawiam

Comment

• kruger_nr1
                🍼
                • 2005.11
                • 802

myślę że dla urządzeń rozlewniczych to obojetne czy puszka jest FE czy ALU,jednak o ile pamiętem puszka jest robiona przez BALL-a czyli w Polsce,wiec sprawa materiału to dotyczy raczej producenta puszki a nie rozlewcy piwa.A z rozlewu piwa nieraz browary mają większy zysk niż z jego produkcji--jak kiedyś nasz Imielin.
                Kolekcja puszek piwnych:
                http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• yendras
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.12
                  • 2052

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petrus Wyświetlenie odpowiedzi
                  W skupie ostatnio płacą za kilo puszek ledwie 3,5zł a pół roku temu było jeszcze 4,7zł.
                  Zbieracze pewnie wyłapują około 90% krajowej produkcji jak browary przejdą całkowicie na FE to skonczy się te eldorado
                  A oprócz bezzwrotnych butelek po ulicach i skwerach będą walać się tony puszek ...

Comment

• remfire
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendras Wyświetlenie odpowiedzi
                    A oprócz bezzwrotnych butelek po ulicach i skwerach będą walać się tony puszek ...
                    Zwrotnych wala się też całkiem sporo.

Informacja o rozlewaniu Żubra we Frakfurcie jest interesująca - o ile oczywiście się potwierdzi. Czyżby to był sygnał o początku przenoszenia produkcji piwa poza granice karaju ? Zaczynaja sie potwierdzac przypuszczenia że nawet nie będziemy wiedzieli z jakiego kraju pochodzi dane piwo ( a nie tylko z jakiego browaru). Czarny scenariusz zaczyna być wcielany w życie...

Comment

• prees
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.11
                      • 6

Aktualnie Aluminiowa puszka waży 13 gram + 4 gram wieczko
                      Natomiast żelazna 28 gram + wieczko
                      Wieczko w obu przypadkach aluminiowe

Comment

• prees
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.11
                        • 6

Fabryka Balla w w Radomsku nie jest w stanie sprostac zapotrzebowaniu polskiego rynku.
                        Np. w browarze Łomża okolo 30% puszek pochodzi od balla w Niemczech a nawet z Belgradu.
                        Dla maszyny nalewającej ani dla zamykarki rodzaj stopu rzeczywiscie nie ma żadnego znaczenia.
                        Kilka dni temu poszło kilkaset tys. mocnej łomży w puszce stalowej.

Comment

• cororo
                          • 2003.04
                          • 766

Barrys w marketach Tesco też jes oznaczony FE . Swoją drogą dziwne że tak późno przyszło do głowy koncenom by obniżyć cenę opakowania.

Comment

• sergioP
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.09
                            • 1271

Biorąc pod uwagę poszukiwanie tańszego materiału na puszki i ostatnie kłopoty browarów z opakowaniami szklanymi,
                            tylko czekać jak na dobre, powszechnie zagoszczą na rynku wszelkiej pojemności PETy
                            - Wiesz Luciu, co ci powiem?
                            - ???
                            - ...napiłbym się piwa.

------------------------------------------
                            Dzień dobry panu.
                            Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

Comment

• remfire
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo Wyświetlenie odpowiedzi
                              Swoją drogą dziwne że tak późno przyszło do głowy koncenom by obniżyć cenę opakowania.
                              Kolejność jest chyba odwrotna. O ile mnie pamięć nie myli to właśnie stalowe puszki były pierwszymi na naszym runku. Pamiętam jak ogłaszano w mediach że zakupiono odpowiednie maszyny do produkcji odpowiednio cienkiej blachy ( przełom lat 80/90). Technologia wytwarzania puszki była wtedy nieco inna od obecnej. Dla przykładu napoje Helleny ( duża polska firma z Kalisza produkująca napoje - przypomnienie dla tych co nie pamiętają ) na początku lat 90-tych były własnie w puszkach stalowych.
                              Tak naprawdę oba materiały zawsze funkcjonowały obok siebie - chociaż aluminium systematycznie wypierało stal.
                              Na naszym rynku istniały też piwa zagraniczne, które chyba zawsze były wyłącznie w puszkach stalowych np. Grafen Walder w Lidlu ( Premium i Strong importowany z Niemiec) - przynajmniej ja nigdy nie widziałem ich w puszkach Alu.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez remfire; 2007-09-18, 20:13.

Comment

• cororo
                                • 2003.04
                                • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
                                Kolejność jest chyba odwrotna. O ile mnie pamięć nie myli to właśnie stalowe puszki były pierwszymi na naszym runku. Pamiętam jak ogłaszano w mediach że zakupiono odpowiednie maszyny do produkcji odpowiednio cienkiej blachy ( przełom lat 80/90). Technologia wytwarzania puszki była wtedy nieco inna od obecnej. Dla przykładu napoje Helleny ( duża polska firma z Kalisza produkująca napoje - przypomnienie dla tych co nie pamiętają ) na początku lat 90-tych były własnie w puszkach stalowych.
                                Tak naprawdę oba materiały zawsze funkcjonowały obok siebie - chociaż aluminium systematycznie wypierało stal.
                                Na naszym rynku istniały też piwa zagraniczne, które chyba zawsze były wyłącznie w puszkach stalowych np. Grafen Walder w Lidlu ( Premium i Strong importowany z Niemiec) - przynajmniej ja nigdy nie widziałem ich w puszkach Alu.
                                Zgadza się pamięć Cie nie myli lecz miałem na myśli czasy bardziej współczesne,koncernowe .Myślę że na początku to producent decydował o materiale zaś gdy wzrosła konkurencja na rynku browar mógł sam wybrać materiał(tak myśle). Co do Helleny to firma od roku nie produkuje już napojów!

Comment

Przetwarzanie...
                                X