Piwo niegazowane?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bezimienny_
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.09
    • 2

    Piwo niegazowane?

    Witam!
    Mam dość nietypowe pytanie.
    Otóż jeden członek mej rodziny z powodów zdrowotnych, nie może spożywać napojów gazowanych. I tu mam pytanie. Czy istnieją piwa niegazowane? Czy ta osoba jest skazana na niepicie piwa?
    Bardzo proszę o konkretną odpowiedź
    Pozdrawiam!
  • Alphonse
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.06
    • 96

    #2
    Przymierzam się do warzenia piwa i czytam wątki na tym forum.
    Czytam, że niektórym warzelnikom udaje się stworzyć całkiem niezłe piwo niegazowane

    Np. właściciel i główny warzelan Mikrobrowaru Coder twierdzi, że popełnił całkiem smacznego Kolsha bez gazu link

    Całkiem na poważnie - domyślam się, że rzecz leży w przykrościach żołądkowych i rozwiązaniem jest uwarzenie szlachetnego gatunku piwa, smakującego dobrze także bez gazu. Moim zdaniem może to być pszeniczne i większość ciemnych mocnych niezbyt słodkich. Odpada np. lager, gdyż zdaje mi się, że solidne nagazowanie jest jego cechą immanentną.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      butelkowe piwo z czeskiego klasztornego browaru Zeliv bywa czasem niegazowane (poważnie )

      a tak nieco mniej żartując: czy naturalne wygazowanie trunku nie jest wystarczające? Może trochę mniej spontaniczne będzie życie, ale co mus to mus...
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        A może jakieś angielskie wypełniane azotem? Niby też gaz, ale tak jakby go nie było

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
          Moim zdaniem może to być pszeniczne i większość ciemnych mocnych niezbyt słodkich. Odpada np. lager, gdyż zdaje mi się, że solidne nagazowanie jest jego cechą immanentną.
          No pszeniczne zdecydowanie nie, ono powinno być nagazowane, może problemem jest tu CO2 ale tylko dodawany sztucznie i jak już zostało napisane powyżej może naturalnego wysycenia to nie dotyczy, a co do gatunków to piwa angielskie nie maja "gazu" oczywiście nie wszystkie, tylko te z azotem, są to gównie piwa puszkowe z tak zwanym widgetem takie jak Bemisch.
          Last edited by kishar; 2007-09-15, 23:31.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bezimienny_ Wyświetlenie odpowiedzi
            ...
            Bardzo proszę o konkretną odpowiedź
            Pozdrawiam!
            Część procesu jest taka jak dla normalnego piwa a potem w bardzo zbliżony sposób do wina słodowego. Długi leżak, brak surowca refermentacyjnego i ostatecznie jak komuś mało stablilizacja.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
              Np. właściciel i główny warzelan Mikrobrowaru Coder twierdzi, że popełnił całkiem smacznego Kolsha bez gazu
              Od tego czasu 'udało' mi się (dzięki majowym upałom) zrobić jeszcze parę piw słabo nagazowanych, z czego dwa są nie nagazowane praktycznie w ogóle: Alt i Old Ale. O ile Alt jest paskudny, to Old Ale daje się sączyć z przyjemnością. Ponadto większość moich angielskich ale jest słabo nagazowana, a smakują bardzo dobrze, nawet jak się jeszcze bardziej odgazują w szklance.
              Moim zdaniem spokojnie można zrobić smaczne piwo bez gazu, właśnie w stylu angielskim, dodając bardzo mało glukozy do refermentacji: 50-80g, gwarantuję, że i tak będą smakować lepiej niż sklepowe.
              Mogę udostępnić próbki tych piw, jeżeli chciało by się Wam do mnie pofatygować.

              Comment

              • bezimienny_
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.09
                • 2

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                a tak nieco mniej żartując: czy naturalne wygazowanie trunku nie jest wystarczające? Może trochę mniej spontaniczne będzie życie, ale co mus to mus...
                Tzn jak wygazować?;]

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bezimienny_ Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tzn jak wygazować?;]
                  otworzyć butelkę i pozostawić na jakis czas.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bezimienny_ Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tzn jak wygazować?;]
                    Stopień nagazowania można też zmniejszyć nalewając w odpowiedni sposób. Po pierwsze im piwo cieplejsze, tym lepiej, bo zmniejsza sie rozpuszczalność CO2 w piwie. Oczywiście bez przesady, ale 10C to IMO absolutne minimum. Po drugie lejemy do szklanki z góry, tak aby powstała prawie sama piana (żadne tam na dwa palce), później jak opadnie dolewamy w ten sam sposób. Gdzieś kiedyś czytałem, ze PU z kija wg czeskich barmanów powinien być nalewany na 7 razy. IMO zdecydowanie zmniejsza to stopień nasycenie CO2. Wiele razy słyszałem opinie Polaków, że mogą wypić więcej czeskiego piwa niż polskiego, bo ich tak nie wzdyma po nim, nie czują się nim opici. IMO to kwestia nalewania w czeskich knajpach.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • mfraczek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2004.05
                      • 98

                      #11
                      ale ale, jest przecież specjalna technika serwowania piwa, która polega na usunięciu gazu, swego czasu w ten sposób podawali żywca w jednej z knajp w katowicach, ale to się nie przyjęło. piłem takie piwo i było całkiem smaczne
                      fratschke

                      Comment

                      • krzem82
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.11
                        • 113

                        #12
                        Można odgazować piwo np. poprzez filtrację przez gazę lub watę na lejku, (lub dekarbonizatorem) przelać kilkakrotnie i piwo będzie bez CO2, nie wiem jak to wpłynie na walory smakowe piwa.
                        A jeśli chodzi o zakup takiego piwa to nie słyszałem. Można też podczas robienia piwa zastosować rurkę fermentacyjną tak jak podczas produkcji wina.

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          #13
                          W UK wygazowane piwo to standard . Naturalnie piwo jest nisko nasycone CO2. A jak do tego jesli bedzie nieumiejetnie nalane do pokala to pozbedzie sie reszty CO2 jaka w piwie zostac powinna. Oczywiscie mowie tutaj o ale, bo lagery i cydry na turbodrozdzach to inna historia.
                          Last edited by Makaron; 2007-09-26, 23:33.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X