Tak się zastanawiam... Ciekawe, jaki udział w fermentacji otwartej piwa mają szczury, myszy i tym podobne zwierzaki. W końcu zbożowe zapachy zapewne zachęcają je do odwiedzania fermentatorni, a tym samym kąpieli w otwartych basenach... Chyba że browary mają jakieś sposoby na walkę z gryzoniami - takie stosowane na co dzień, oprócz obowiązkowych deratyzacji. Czy wiecie coś na ten temat?
Otwarta fermentacja a gryzonie
Collapse
X
-
jaki mają udział? hmm tak na oko to ok. 2%Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz Wyświetlenie odpowiedziW końcu zbożowe zapachy zapewne zachęcają je do odwiedzania fermentatorni, a tym samym kąpieli w otwartych basenach...
Może być też tak, że jako cięższy od powietrza, dwutlenek węgla ścielący się przy posadzce stanowi skuteczną zaporę dla gryzoni. Ale to tylko moja na poczekaniu uknuta teoria.
Comment
-
-
A tam w kadzi. Jeżeli już to na etapie śrutowania, zmielą np. szczura z pułapką czy coś. Dodatkowe proteiny, mi tam nie przeszkadza
A tak serio to widziałem kiedyś normy ile zanieczyszczeń różnego pochodzenia może się znaleźć w produktach spożywczych. Niestety już nie pamiętam co to było, ale lektura była pouczająca.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Myszy i szczury muszą być realnym problemem browarów. Na dziedzińcu piwiarni/browaru żywieckiego jest rozstawionych wzdłuż ścian całkiem sporo pułapek lub miejsc wykładania trucizny. To samo widziałem podczas wycieczki do browaru Zamkowego w Cieszynie. Nie wiem oczywiście czy wszystkie szczury zostają wyłapane na browarnianych podwórkach, czy też część z nich trafia do piwa.
Comment
-
-
Na myszy to najlepsze są kotyMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
W pianie pływać się nie da więc opadają na dno kadzi fermentacyjnych i tam już zostająŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedziJa bym zapachów w fermentowni zbożowymi nie nazwał.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecA tam w kadzi. Jeżeli już to na etapie śrutowania, zmielą np. szczura z pułapką czy coś. Dodatkowe proteiny, mi tam nie przeszkadza
Comment
-
-
Piwo pędzone na chomikach, to by było dobre.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Okołó ćwierć wieku temu opowieści o szczurach, pływających w kadziach, to była klasyka. Rzecz jasna, pływały we wszystkich browarach, z wyjątkiem tego, który się akurat oglądało. O takich odleglejszych browarach to się jeszcze opowiadało o szczaniu do piwa, a nawet o ugotowanych pracownikach.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziPiwo pędzone na chomikach, to by było dobre.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz Wyświetlenie odpowiedzi... chodziło mi o to, że w browarze generalnie częste są zapachy zbożowe...
Comment
-
Comment