Otwarta fermentacja a gryzonie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sandacz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.01
    • 345

    Otwarta fermentacja a gryzonie

    Tak się zastanawiam... Ciekawe, jaki udział w fermentacji otwartej piwa mają szczury, myszy i tym podobne zwierzaki. W końcu zbożowe zapachy zapewne zachęcają je do odwiedzania fermentatorni, a tym samym kąpieli w otwartych basenach... Chyba że browary mają jakieś sposoby na walkę z gryzoniami - takie stosowane na co dzień, oprócz obowiązkowych deratyzacji. Czy wiecie coś na ten temat?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    jaki mają udział? hmm tak na oko to ok. 2%
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz Wyświetlenie odpowiedzi
      W końcu zbożowe zapachy zapewne zachęcają je do odwiedzania fermentatorni, a tym samym kąpieli w otwartych basenach...
      Ja bym zapachów w fermentowni zbożowymi nie nazwał. A sam pomimo tego, że piwo uwielbiam w fermentującej brzeczce bym się kąpać nie pragnął. Mam wątpliwości czy gryzonie tak chętnie by do tego przystąpiły.
      Może być też tak, że jako cięższy od powietrza, dwutlenek węgla ścielący się przy posadzce stanowi skuteczną zaporę dla gryzoni. Ale to tylko moja na poczekaniu uknuta teoria.

      Comment

      • alnus
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.07
        • 459

        #4
        Dzieckiem będąc widziałem mysz w butelce(zakapslowanej, pełnej oranżadówce) z piwem Barbakan z Krakowa, ale nie sądzę, żeby dostała się tam za pośrednictwem otwartej kadzi fermantacyjnej

        Comment

        • Kamień
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.07
          • 361

          #5
          To może wyjaśniać "mysie" zapachy z zielonych butelek

          Comment

          • alnus
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.07
            • 459

            #6
            Akurat koloru nie pamiętam

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #7
              A tam w kadzi. Jeżeli już to na etapie śrutowania, zmielą np. szczura z pułapką czy coś. Dodatkowe proteiny, mi tam nie przeszkadza

              A tak serio to widziałem kiedyś normy ile zanieczyszczeń różnego pochodzenia może się znaleźć w produktach spożywczych. Niestety już nie pamiętam co to było, ale lektura była pouczająca.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • pieczarek
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.06
                • 5011

                #8
                Myszy i szczury muszą być realnym problemem browarów. Na dziedzińcu piwiarni/browaru żywieckiego jest rozstawionych wzdłuż ścian całkiem sporo pułapek lub miejsc wykładania trucizny. To samo widziałem podczas wycieczki do browaru Zamkowego w Cieszynie. Nie wiem oczywiście czy wszystkie szczury zostają wyłapane na browarnianych podwórkach, czy też część z nich trafia do piwa.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Na myszy to najlepsze są koty
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

                    #10
                    W pianie pływać się nie da więc opadają na dno kadzi fermentacyjnych i tam już zostają
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • sandacz
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.01
                      • 345

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja bym zapachów w fermentowni zbożowymi nie nazwał.
                      No w sumie masz rację. W końcu sam widziałem i wąchałem otwartą fermentację. Niedokładnie się wyraziłem, po prostu chodziło mi o to, że w browarze generalnie częste są zapachy zbożowe, co może sprawić, że taki szczur czy inna kapibara (patrz obrazek ) zabłąka się i do fermentowni.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                      A tam w kadzi. Jeżeli już to na etapie śrutowania, zmielą np. szczura z pułapką czy coś. Dodatkowe proteiny, mi tam nie przeszkadza
                      A jeśli jeszcze weźmie się pod uwagę, że szczury to czyste zwierzęta...
                      Attached Files

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #12
                        Piwo pędzone na chomikach, to by było dobre.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Okołó ćwierć wieku temu opowieści o szczurach, pływających w kadziach, to była klasyka. Rzecz jasna, pływały we wszystkich browarach, z wyjątkiem tego, który się akurat oglądało. O takich odleglejszych browarach to się jeszcze opowiadało o szczaniu do piwa, a nawet o ugotowanych pracownikach.

                          Comment

                          • Kamień
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.07
                            • 361

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piwo pędzone na chomikach, to by było dobre.
                            Oto wyzwanie dla domowych piwowarów Tylko jak tu zesłodować chomiki? Piwowar.biz nie ma w swojej ofercie słodu chomiczego

                            Comment

                            • kony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 1701

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sandacz Wyświetlenie odpowiedzi
                              ... chodziło mi o to, że w browarze generalnie częste są zapachy zbożowe...
                              No właśnie, czyli raczej należałoby szukać gryzoni w magazynie surowców. A jeśli chcesz wiedzieć jak z takim problemem poradziła sobie poznańska słodownia Optima to zapytaj Biermanna. On coś na ten temat może powiedzieć a ja powiem tylko, że sposób jest banalny

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X