Już dawno opowieści o wpadających do kadzi szczurach/myszach wsadziłem między bajki, a tu proszę...
Otwarta fermentacja a gryzonie
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziOkołó ćwierć wieku temu opowieści o szczurach, pływających w kadziach, to była klasyka. Rzecz jasna, pływały we wszystkich browarach, z wyjątkiem tego, który się akurat oglądało. O takich odleglejszych browarach to się jeszcze opowiadało o szczaniu do piwa, a nawet o ugotowanych pracownikach.
Myszy, szczury, pety i inne takie istotnie wpadały do kadzi z piwem, natomiast pracownicy, włamywacze, portierzy i nocni stróże wpadali do kadzi z gorzałą. Od momentu powstania Teleexpressu bili tym samym rekord Guinnessa w ilości promili we krwi.
Comment
-
-
Nic mi czas nie zatarł, natomiast nie wiem, co ty możesz pamiętać z tamtego okresu, skoro byłeś dopiero absolwentem przedszkola. Ja po żadnych gorzelniach nie jeździłem, tylko po browarach, i przytaczam anegdotki tam zasłyszane. A już na pewno Teleexpress nie jest dla mnie żadnym źródłem wiedzy w tej sprawie.
Jest faktem, że zakłady przemysłu spożywczego są dobrym siedliskiem dla gryzoni. Bo np. takie już huty to gorzej - złom jest trudno strawny. Ale w browarze to raczej magazyny zboża i słodu niż fermentownie i warzelnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzinocni stróże wpadali do kadzi z gorzałą.
P.S. znam gorzelnie od A do ZMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi... Tylko jak tu zesłodować chomiki? ...Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedziDodatek niesłodowany
Comment
-
Comment