Otwarta fermentacja a gryzonie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • qberts
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.03
    • 136

    #16
    Już dawno opowieści o wpadających do kadzi szczurach/myszach wsadziłem między bajki, a tu proszę...
    ZASADY DEGUSTACJI
    zapraszam do dyskusji

    Comment

    • Alphonse
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.06
      • 96

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Okołó ćwierć wieku temu opowieści o szczurach, pływających w kadziach, to była klasyka. Rzecz jasna, pływały we wszystkich browarach, z wyjątkiem tego, który się akurat oglądało. O takich odleglejszych browarach to się jeszcze opowiadało o szczaniu do piwa, a nawet o ugotowanych pracownikach.
      Czas zatarł Tobie szczegóły.
      Myszy, szczury, pety i inne takie istotnie wpadały do kadzi z piwem, natomiast pracownicy, włamywacze, portierzy i nocni stróże wpadali do kadzi z gorzałą. Od momentu powstania Teleexpressu bili tym samym rekord Guinnessa w ilości promili we krwi.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Nic mi czas nie zatarł, natomiast nie wiem, co ty możesz pamiętać z tamtego okresu, skoro byłeś dopiero absolwentem przedszkola. Ja po żadnych gorzelniach nie jeździłem, tylko po browarach, i przytaczam anegdotki tam zasłyszane. A już na pewno Teleexpress nie jest dla mnie żadnym źródłem wiedzy w tej sprawie.

        Jest faktem, że zakłady przemysłu spożywczego są dobrym siedliskiem dla gryzoni. Bo np. takie już huty to gorzej - złom jest trudno strawny. Ale w browarze to raczej magazyny zboża i słodu niż fermentownie i warzelnie.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alphonse Wyświetlenie odpowiedzi
          nocni stróże wpadali do kadzi z gorzałą.
          Jak się wpada do kadzi z gorzałą? Byłeś kiedyś w gorzelni?

          P.S. znam gorzelnie od A do Z
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • woosaa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.07
            • 1554

            #20
            No to wiadomo już czemu piwo z małych itradycyjnych browarów jest lepsze od "sterylnie czystych"
            mb WOS

            Comment

            • slawekkazek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.01
              • 562

              #21
              Było nie było - można traktować TO jako naturalny dodatek.

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kamień Wyświetlenie odpowiedzi
                ... Tylko jak tu zesłodować chomiki? ...
                Dodatek niesłodowany
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                • Kamień
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.07
                  • 361

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dodatek niesłodowany
                  A gdzie poszanowanie dla prawa czystości ?

                  Comment

                  • krzem82
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.11
                    • 113

                    #24
                    1% gryzoni w tym:
                    - 67% myszy
                    - 22% szczury
                    - 1% pozostałem gryzonie
                    Metody zaradcze DDD, lub filtracja ze zwiększoną ilością ziemi okrzemkowej.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X