Pasteryzacja przepływowa - o co chodzi..

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzem82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 113

    Pasteryzacja przepływowa - o co chodzi..

    Chciałbym poruszyć temat pasteryzacji w przepływie, na czym polega, czym sie różni od tunelowej i na jakie problemy możemy stosując ją natrafić...
  • arzy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.06
    • 2814

    #2
    Mogę się mylić ale cóż...
    Przepływowa jak sama nazwa mówi, piwo jest podgrzewane do odpowiedniej temperatury gdy przepływa przez odpowiedni system rurek.
    Tunelowa, piwo jest podgrzewane już w opakowaniu np. butelka.
    "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    Bractwo Piwne
    Skład Piwa
    Piszę poprawnie po polsku!

    Comment

    • krzem82
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 113

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
      Mogę się mylić ale cóż...
      Przepływowa jak sama nazwa mówi, piwo jest podgrzewane do odpowiedniej temperatury gdy przepływa przez odpowiedni system rurek.
      Tunelowa, piwo jest podgrzewane już w opakowaniu np. butelka.
      Tak tak piwo jest podgrzewane wstępnie przez ciepłe spasteryzowane już piwo, następnie podgrzewane jest do odpowiedniej temp. przez inne medium. Przez co następuje wymiana ciepła między piwem spasteryzowanym a wpływającym. Jeśli chodzi o zagrożenia to chodzi mi o etap rozlewu do butelek. W przepływie piwo trafia do butelek już spasteryzowane a następnie jest zamykane. W tym momencie może dojść do zanieczyszczenia. W tunelowym systemie piwo jest już pasteryzowane po rozlewie, to zmniejsza ryzyko zakażenia. Czy wie ktoś jakie dodatkowe badania mikrobiologiczne i jakie trzeba zachować środki ostrożności aby piwo było czyste po rozlewie.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Jeszcze przedwczoraj przedstawiałeś się jako technolog fermentacji, a takich rzeczy prostych nie wiesz? Coś ty jakiś krętacz jesteś.

        Comment

        • krzem82
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 113

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeszcze przedwczoraj przedstawiałeś się jako technolog fermentacji, a takich rzeczy prostych nie wiesz? Coś ty jakiś krętacz jesteś.
          Fermentacji a nie pasteryzacji)) Chciałem po prostu rozwinąć temat, żeby dowiedzieć się coś ciekawego coś więcej. Widzę, że na tym forum często są problemy z odpowiedzią na konkretny temat a pojawiają się oskarżenia i tematy poboczne.
          Pasteryzacji w przepływie - temat jak temat - proszę was o wasze zdanie w tym temacie, o wasze doświadczenia z nią związane. Pozdrawiam

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
            Pasteryzacji w przepływie - temat jak temat - proszę was o wasze zdanie w tym temacie, o wasze doświadczenia z nią związane. Pozdrawiam
            To jest pytanie do osób pracujących w browarach przy pasteryzacji chyba. Piwowarzy domowi piw nie pasteryzują, w związku z czym nie mają doścwiadczeń z tym związanych.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • krzem82
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 113

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              To jest pytanie do osób pracujących w browarach przy pasteryzacji chyba. Piwowarzy domowi piw nie pasteryzują, w związku z czym nie mają doścwiadczeń z tym związanych.
              Fakt ale zdarzają się na forum osoby, które mogą coś wiedzieć na ten temat.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X