Wymagania mikrobiologiczne piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aczeresniakx
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.01
    • 3

    Wymagania mikrobiologiczne piwa

    Witam.
    Czy wymagania mikrobiologiczne piwa są jednoznacznie określone w jakiejś Polskiej Normie?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • krzem82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 113

    #2
    Bakterie z grupy coli: dla piwa nieutrwalonego - nieobecne w 0,1 ml; dla piwa utrwalonego - nieobecne w 10 ml.
    Jeśli masz dostęp do norm to sprawdź PN-A-79098:1995.

    Comment

    • aczeresniakx
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.01
      • 3

      #3
      Dzieki długo musialem czekać na odpowiedź

      Czyli wymagania mikrobiologiczne dotyczą tylko bakterii z grupy coli?
      Niestety nie mam możliwości wglądu w tą normę.
      Nie uwzględnia się innych drobnoustrojów?

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #4
        Przypomnę tylko, że norma na piwo PN-A-79098:1995, z późniejszymi zmianami z roku 2000 została wycofana 6 III 2006 i już nie jest obowiązująca wedle mojej wiedzy.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • dori
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.10
          • 320

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          Przypomnę tylko, że norma na piwo PN-A-79098:1995, z późniejszymi zmianami z roku 2000 została wycofana 6 III 2006 i już nie jest obowiązująca wedle mojej wiedzy.
          Faktycznie Polska Norma już nie jest obowiązkowego stosowania.
          Wymagania mikrobiologiczne m.in. dla piwa są określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0326.htm

          Comment

          Przetwarzanie...
          X