Jaka powinna być piana w angielskim ale?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #1

    Jaka powinna być piana w angielskim ale?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    piana: tu niemiła niespodzianka, dość krótkotrwała jak na ale, po niewielu ponad 3 min. opada i zostaje cienką warstwą [3,5]
    Jak na ale to dosyć typowe. Rozumiem Twoje rozczarowanie, ale robienie dodatkowego zarzutu z aluzji do stylu, jest w tym przypadku nie na miejscu. Ale mają słabą pianę, jak mają ładną to chwała, ale jak mają kiepską, to ok.
    Zresztą spotkałem się też z taką argumentację, że ale powinno mieć mikrą pianę dlatego, ze jeśli jest bujna, to zbyt dużo związków chmielowych do niej wędruje, i piwo jest za mało goryczkowe. Nie wiem czy to prawda, ale źródło było chyba zbliżone do Michaela Jacksona.
    blog.kopyra.com
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Rozumiem Twoje rozczarowanie, ale robienie dodatkowego zarzutu z aluzji do stylu, jest w tym przypadku nie na miejscu. Ale mają słabą pianę, jak mają ładną to chwała, ale jak mają kiepską, to ok.
    Zgoda. Najwyraźniej jak do tej pory byłem szczęściarzem, bo większość marek ale, które dotychczas wypiłem miało dość długotrwałą pianę i tym właśnie się zasugerowałem. Nie próbowałem piw z tego stylu w jakiejs ogromnej liczbie. Mimo to, na jej podstawie wyciągnąłem takie właśnie wnioski. Cóż najwyraźniej próba nie była "reprezentatywna". Po zerknięciu do BJCP wydaje się, że są jednak niektóre ale'owe style, które powinny mieć jednak trwałą pianę np. IPA (Good head stand should persist). Temat trwałości piany w BJCP jest zresztą niestety potraktowany w przypadku ale dość wybiórczo
    Z ciekawości zerknąłem sobie jak forumowicze ocenili taką np. Smoczą Głowę. I wychodzi, jak na moje oko, na to, że zauważalna część osób oceniających Amber Ale zaniżała jej ocenę za pianę.
    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-09-29, 12:28.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
      Zgoda. Najwyraźniej jak do tej pory byłem szczęściarzem, bo większość marek ale, które dotychczas wypiłem miało dość długotrwałą pianę i tym właśnie się zasugerowałem. Nie próbowałem piw z tego stylu w jakiejs ogromnej liczbie. Mimo to, na jej podstawie wyciągnąłem takie właśnie wnioski. Cóż najwyraźniej próba nie była "reprezentatywna". Po zerknięciu do BJCP wydaje się, że są jednak niektóre ale'owe style, które powinny mieć jednak trwałą pianę np. IPA (Good head stand should persist). Temat trwałości piany w BJCP jest zresztą niestety potraktowany w przypadku ale dość wybiórczo
      Z ciekawości zerknąłem sobie jak forumowicze ocenili taką np. Smoczą Głowę. I wychodzi, jak na moje oko, na to, że zauważalna część osób oceniających Amber Ale zaniżała jej ocenę za pianę.
      Zgoda. Ja też w kilku ale które piłem zauważyłem świetną pianę i dałem temu wyraz.
      Nie do końca zgoda - IPA, to jednak co innego niż Bitter, Pale Ale, Brown Ale czy Scottish Ale.
      Zgoda. Nie wszyscy mają taką korbę na punkcie piany jak ja.
      Zgoda. Ze Smoczą tak było i uważam, że były to krzywdzące oceny. Bo niskie nasycenie i słaba piana są typowe dla ale.

      IMO cała sprawa ze słaba pianą i niskim wysyceniem wzięła się stąd, że w UK większość piw konsumuje się w pubach. Z kolei w ich pubach (nie byłem, ale widziałem na fotkach) nie stosuje się takiego jak u nas systemu tzn. keg + zasobnik CO2 + schładzarka. Tam piwo jest pompowane przy pomocy wielkiej wajchy, na zasadzie pompy mechanicznej z cysterny znajdującej sie w piwnicy. Nasycane jest w tym momencie powietrzem. CAMRA promując real ale optuje właśnie za tym systemem (cask conditioned beer), a jedynie jego uzupełnieniem jest bottle conditioned beer.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        CAMRA promując real ale optuje właśnie za tym systemem (cask conditioned beer), a jedynie jego uzupełnieniem jest bottle conditioned beer.
        Camra promuje Real Ale ,czyli piwo kondycjonowane w beczkach , naturalnie nasycane podczas refermentacji, czesto z dodatkiem jakiegos preparatu z ryb. Faktem jest ,ze mozna takiego piwa napic sie tylko i wylacznie z pompy. Ale jest rowniez sporo piw ,ktore Real Ale nie sa i tez sa sprzedawane z pompy. Najblizszym mi przykladem jest Caledonian IPA czy 80, ktore nie spelania warunkow Real Ale, ale mozna napic sie tego piwa tylko z pompy.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Belgia, Gent, Botermarkt 5, Artevelde Stadsbrouwerij
          dadek
          Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
          2024-09-16, 23:54
        • darekd
          Lubrow, Silky Stout
          darekd
          Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
          Chmiele - Pałacowy, Iunga

          16% ekstr.
          5,5% alk

          Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
          2025-02-14, 03:52
        • dadek
          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
          dadek
          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
          2024-10-23, 00:37
        • Warzywo
          15-16 maja łaskawy pan popuszcza smyczkę niewolnikom
          Warzywo
          Trzeba korzystać bo wiecie rozumiecie potem będzie 15 fala i już "wieczna pandemia"

          Ja w sobotę koncentruję się na swoich barach osiedlowych, może zaliczę Hopito ale to w nocy około zerowej, i może Pod Kopytem kto wie (kto chciałby to niech mnie łapie telefonicznie)...
          2021-05-12, 20:27
        • darekd
          Karl Strauss, Wreck Alley Imperial Stout
          darekd
          Browar rzemieślniczy z San Diego w Kalifornii, który w tym stanie ma jeszcze sieć browarów restauracyjnych. Działa od 1989 r.

          Nazwa browaru to hołd złożony Karlowi Straussowi niemieckiemu piwowarowi pochodzenia żydowskiego, który dostał się do Stanów w 1939 r. i zrobił karierę...
          2024-08-22, 22:23
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...