Napój słodowy a piwo bezalkoholowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2002.05
    • 2875

Napój słodowy a piwo bezalkoholowe

Racząc się przez ostatni miesiąc prawie wyłącznie wytworami B/A oraz napojami słodowymi naszły mnie pewne pytania. Głównie chodzi o różnicę pomiędzy tymi napojami w produkcji, składnikach itp.

Na części etykiet pitych przeze mnie specjałów były zarówno napisy "malt beverage" jak i "non alcoholic beer", na niekórych tylko "malt beverage", a na kolejnych wyłącznie "non alcoholic beer". W smaku wszystkie były podobne i nie widziałem żadnej większej różnicy.

Stąd mam pytanie czym różnią się napój słodowy od piwa bezalkoholowego. Czy można te nazwy stosować zamiennie, czy może jest jakaś zasanicza różnica. A może określenie "napój słodowy" jest szersze i obejmuje wszelkie napoje wytwarzane ze słodu, a piwa są tylko ich częścią? A jeśli tak to czy birofiliści powinni zajmować się owymi napojami słodowymi jako kategorią szerszą niż piwo?
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
    Racząc się przez ostatni miesiąc prawie wyłącznie wytworami B/A oraz napojami słodowymi naszły mnie pewne pytania. Głównie chodzi o różnicę pomiędzy tymi napojami w produkcji, składnikach itp.
    Na części etykiet pitych przeze mnie specjałów były zarówno napisy "malt beverage" jak i "non alcoholic beer", na niekórych tylko "malt beverage", a na kolejnych wyłącznie "non alcoholic beer". W smaku wszystkie były podobne i nie widziałem żadnej większej różnicy.
    (...)
    Sprawdzałem kiedyś pod kątem składników i moim zdaniem nic nie różni napojów słodowych od piw b/a. Sprzedawcy prędzej zrozumieją proszę piwo b/a niż proszę napój słodowy.
    Tylko niewielka ilość z nich zawiera chmiel (o ile jakikolwiek zawiera bo teraz sobie nie przypominam)
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2002.05
      • 2875

Właśnie ma przed sobą trzy etykietki z różnymi typami opisów przedstawionymi w pierwszym poście i składy praktycznie się nie różnią. Na dodatek każdy zawiera chmiel.
      pozdrawiam

Comment

• Piotr4
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.09
        • 32

Może różnią się nie składem, ale sposobem wytwarzania - w napoju słodowym fermentacja jest przerywana, zanim powstanie więcej niż te 0,5%, a w piwie bezalkoholowym fermentacja jest prowadzona do końca łącznie z leżakowaniem, ale alkohol jest na koniec procesu odprowadzany np metodą odwrotnej osmozy. Wydaje mi się, że przynajmniej tak powinno być, ale rzeczywistość jest na pewno inna i producenci umieszczają sobie na etykietkach co chcą.

Comment

• becik
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)Na dodatek każdy zawiera chmiel.
          Każdy zawiera "hops"?
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• becik
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            Każdy zawiera "hops"?
            no spojrzałem, masz racje jest i chmiel w składzie w Moodach (hop)

Comment

• grzeber
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2002.05
              • 2875

Przejrzałem pod kontem składu wszystkie przywiezione etykiety i wszędzie są "hopsy". Dodam, iż wszelkie opisywane przez mnie napoje których etykiety radośnie sobie przeglądam mają 0,0% alkoholu.
              pozdrawiam

Comment

• becik
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

ale np na saudyjskich Hillsbrau w składzie jest tylko non alcoholic malt

Comment

Przetwarzanie...
                X