Napój słodowy a piwo bezalkoholowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 2898

    #1

    Napój słodowy a piwo bezalkoholowe

    Racząc się przez ostatni miesiąc prawie wyłącznie wytworami B/A oraz napojami słodowymi naszły mnie pewne pytania. Głównie chodzi o różnicę pomiędzy tymi napojami w produkcji, składnikach itp.

    Na części etykiet pitych przeze mnie specjałów były zarówno napisy "malt beverage" jak i "non alcoholic beer", na niekórych tylko "malt beverage", a na kolejnych wyłącznie "non alcoholic beer". W smaku wszystkie były podobne i nie widziałem żadnej większej różnicy.

    Stąd mam pytanie czym różnią się napój słodowy od piwa bezalkoholowego. Czy można te nazwy stosować zamiennie, czy może jest jakaś zasanicza różnica. A może określenie "napój słodowy" jest szersze i obejmuje wszelkie napoje wytwarzane ze słodu, a piwa są tylko ich częścią? A jeśli tak to czy birofiliści powinni zajmować się owymi napojami słodowymi jako kategorią szerszą niż piwo?
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
    Racząc się przez ostatni miesiąc prawie wyłącznie wytworami B/A oraz napojami słodowymi naszły mnie pewne pytania. Głównie chodzi o różnicę pomiędzy tymi napojami w produkcji, składnikach itp.
    Na części etykiet pitych przeze mnie specjałów były zarówno napisy "malt beverage" jak i "non alcoholic beer", na niekórych tylko "malt beverage", a na kolejnych wyłącznie "non alcoholic beer". W smaku wszystkie były podobne i nie widziałem żadnej większej różnicy.
    (...)
    Sprawdzałem kiedyś pod kątem składników i moim zdaniem nic nie różni napojów słodowych od piw b/a. Sprzedawcy prędzej zrozumieją proszę piwo b/a niż proszę napój słodowy.
    Tylko niewielka ilość z nich zawiera chmiel (o ile jakikolwiek zawiera bo teraz sobie nie przypominam)
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 2898

      #3
      Właśnie ma przed sobą trzy etykietki z różnymi typami opisów przedstawionymi w pierwszym poście i składy praktycznie się nie różnią. Na dodatek każdy zawiera chmiel.
      pozdrawiam
      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

      Comment

      • Piotr4
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.09
        • 32

        #4
        Może różnią się nie składem, ale sposobem wytwarzania - w napoju słodowym fermentacja jest przerywana, zanim powstanie więcej niż te 0,5%, a w piwie bezalkoholowym fermentacja jest prowadzona do końca łącznie z leżakowaniem, ale alkohol jest na koniec procesu odprowadzany np metodą odwrotnej osmozy. Wydaje mi się, że przynajmniej tak powinno być, ale rzeczywistość jest na pewno inna i producenci umieszczają sobie na etykietkach co chcą.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
          (...)Na dodatek każdy zawiera chmiel.
          Każdy zawiera "hops"?
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
            Każdy zawiera "hops"?
            no spojrzałem, masz racje jest i chmiel w składzie w Moodach (hop)
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • grzeber
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 2898

              #7
              Przejrzałem pod kontem składu wszystkie przywiezione etykiety i wszędzie są "hopsy". Dodam, iż wszelkie opisywane przez mnie napoje których etykiety radośnie sobie przeglądam mają 0,0% alkoholu.
              pozdrawiam
              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

                #8
                ale np na saudyjskich Hillsbrau w składzie jest tylko non alcoholic malt
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • dadek
                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                  dadek
                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                  2025-02-09, 23:58
                • dadek
                  Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                  dadek
                  Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                  2025-01-12, 18:42
                • darekd
                  Kessel & Kelle, The 900 Ale
                  darekd
                  Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).

                  Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...
                  2024-10-28, 22:32
                • dadek
                  Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
                  dadek
                  Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
                  Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
                  2024-09-12, 23:59
                • darekd
                  Mikołajki, Marcowe Mamry
                  darekd
                  Marcowe, 15% ekstr, 5,6% alk., IBU 24.
                  Słody - pilzneński, monachijski, wiedeński, Cara Pils, polskie chmiele (Marynka, Lubelski)

                  Aromat - słodowy, słodszy, trochę jak drożdżówka z kwaskowymi jabłkami bądź wiśniami, trochę chmielowej szorstkości (liście, tytoń) polskich...
                  2022-11-11, 00:31
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...