Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

No dokładnie

W rozumieniu niniejszej ustawy rak jest rybą.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• banaszek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.02
      • 617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      NA bezrybiu i rak ryba...
      Otóż to. Oczywiście jestem zadowolony, że pojawiło się kolejne pszeniczne z metką opisaną językiem polskim. Nawiązując jednak do opisu Ciechana Pszenicznego - może Okocim też wziąłby pod uwagę forsowanie własnego stylu. Mielibyśmy "Ciechanowskie" i "Okocimskie", oba pszeniczne, niepodobne do hefe-weizen.

Na marginesie - nie mam NIC przeciewko koncernom. W końcu z jakiegoś powodu z zakładów rzemieślniczych stały się koncernami. Mówię oczywiście o jakości. Jeżeli taki Van Pur zrobi dobre piwo, to będę je chwalił. Na razie nie zrobili.

CP chwalę za aktywność. Chwali im się próba wejścia z "czymś innym". I na razie zostawiam to jedynie z takim komentarzem.

PS. Przy okazji - zbierajcie etykiety z Okocimia i Ciechana, kiedyś będą warte miliony
      Ostatnia zmiana dokonana przez banaszek; 2007-10-17, 21:18.

Comment

• wedge7
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.01
        • 217

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
        To ja nie wiem albo zagnieździła się tutaj przesada "bo koncernowe i cokolwiek" albo mam coś ze smakiem. Bo na prawdę wypiłem bez żadnych problemów i bym się cieszył gdyby było szeroko dostępne.
        Dobrze to ująłeś. Również i ja cieszyłbym się z takiej ogólnodostępnej pszenicy. Szkoda tylko, że 2.99 nie jest normalną ceną Okocimia tylko promocyjną.

Podsumowując całkiem niezłe piwko - a już na pewno lepsze od Valentinsa, z którym ktoś tą pszeniczkę porównywał.

Comment

• bury_wilk
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 2655

Ja w Auchanie zapłaciłem więcej. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś koło 3,50. Stało obok Fratra Pszenicznego Na razie się chłodzi...
          Lubię kiedy się zieleni
          Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• tutunia
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.03
            • 60

Pszeniczniak jest rozsyłany z Browaru Szczecin, czy jest tam ważony czy tylko rozlany, informacji narazie nie mam, ale jak coś pewnego się pojawi, to powiadomię grono smakoszy.

Comment

• lukaszzbud
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.08
              • 35

piłem to piwko kilka dni temu z kolegą w parku, wieczorkiem no niestety z butelki no i moim zdaniem było jak dlamnie zbyt nagazowane i niezbyt treściwe....może się myle ale.... a zakupiłem je w rzeszowskim realu kurcze szkoda że musze po piwa chodzić do hiper marketów bo u nas w rzeszowie w zwykłym sklepie można jedynie kupić leżajsk żywca itp a szkoda a jeszcze jedno koledze poleciłem paulanera dunkela no i był zachwycony zresztą ja też jak go spróbowałem

Comment

• biereczapplistes
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.05
                • 325

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukaszzbud Wyświetlenie odpowiedzi
                koledze poleciłem paulanera dunkela no i był zachwycony zresztą ja też jak go spróbowałem
                Palaner dunkel jest ok, do tego poleciłbym oba Franziskanery, Konig Ludwig no i Weihenstephanery, opcjonalnie (troche inna bajka) - La trappe Witbier, w ogóle o piwie można godzinami

no, ale nawet jeśli nie można okocimskiej pszenicy uznać za tak dobrą (a nie można), jak powyższe, to dobrze, że się pojawiła, bo przecież jest to nasza kolejna taka pozycja
                z tych naszych pszeniczniaków może z czasem wyrosnąć dobra bateria wyśmienitych piw pszenicznych na wysokim poziomie, bo przecież klient wymaga, a to jest narazie piwne niemowlę, a nie reprezentacja gatunku pszeniczniaków w polsce

i wydaje mi się, że okocimek pszeniczny przyjmie się na rynku, bo pszenice wciąż są deficytowe, pomimo faktu kilku narodzin w 2007 roku, a jest to bardzo ważne, bo jeśli uda się z pszeniczniakiem, to może pokuszą się o próbna kampanię tajemniczego () portera okocima i pojawi się on w polsce w normalnej dla porterów cenie i w zadowalajacym stopniu będzie dostępny (polecam temat Piotryego "Porter Okocimski za 7 zł "), co byłoby świetna sprawą
                czas pokaże co z tego wyniknie
                ale zauważcie, jak bardzo ostrożnie polskie browary i - nazwijmy to - firmy piwne (koncerny, gdzie tradycyjne piwowarzenie jest zachwiane i importerzy), jak oni ostrożnie podchodzą do eksperymentów - to niestety świadczy o ułomności polskiego rynku, a szkoda, bo przeciez polskie piwa mają tyle historii co sama Polska
                a co ciekawe - dawniej oprócz owsa, wyki i innych zbóż, które razem z jęczmieniem były raczej marginalnie używane do produkcji piwa u nas - prym wiodła pszenica, była ona najważniejszym w dawnej Rzeczypospolitej zbożem piwnym
                zdrowie pszenicy
                Ostatnia zmiana dokonana przez biereczapplistes; 2007-10-23, 11:16. Powód: błąd ortograficzny :)
                Pijast Piwodziej :D

Comment

• kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

W poznańskim Realu promocja się skończyła i wczoraj już sprzedawali po 3.50 (czy coś koło tego). Szkoda. Na dodatek jedna butelka była trefna - bez gazu i trochę dziwna w smaku. Jakiś feler przy kapslowaniu albo rozszczelnienie gdzieś w łańcuchu dostaw.

Comment

• biereczapplistes
                    • 2007.05
                    • 325

W Realu w Gdyni na Wzgórzu - 3,49zł - czyli normalnie.
                    Ale nie jest to jakaś straszna cena - ta przenica to nie jest arcydzieło, ale jako piwko przeniczne można spić i nie jest najgorsze.

Comment

• biereczapplistes
                      • 2007.05
                      • 325

CHOLERA!!!!
                      Miało być "PSZENICA", ale znów się walnąłem, mnie też to razi - i to bardzo.
                      Wszystkich przepraszam, mam taki odruch klawiaturowy...
                      Wasze pszeniczne (uff... o mały włos i znów bym to zrobił)

Comment

• Słowak
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.12
                        • 3

W Krakowie można kupic w Almie.

Comment

• szyszka
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.05
                          • 53

a ja już od sierpnia czekałam na pojawienie się tego piwka, bo na praktyce w Okocimiu widziałam tę etykietę "Okocim pszeniczne" w formie jpg, przesłaną mailem do laboratorium aż mnie korciło, żeby coś tu napisać, ale uznałam, że mogłoby to być potraktowane jako rozpaplanie tajemnicy firmy, albo coś.
                          jeśli chodzi o miejsce produkcji, to w Brzesku przynajmniej do końca września o niczym nie było mowy, więc sądzę, że na pewno robią to gdzieś indziej. kto wie, może jak pomysł wypali i dobrze się sprzeda, to ruszą z produkcją w Brzesku.

Comment

• Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9797

Dzisiaj wieczorem postanowiłem spróbować ocenić to piwo ARTomatycznie...

Kolor: Żółtopomarańczowy, mętny. [3,5].
                            Piana: Wysoka, ładna, drobna, z bąblami grubymi też. Godnie osadza się na szkle. [4].
                            Zapach: Słodowo-kwaskowy, trochę za mało "pszenicznych" akcentów. [3].
                            Smak: Raczej "normalny", piwny, bez pszenicznych odniesień, zupełnie dziwna dla pszenicy goryczka? [3,5].
                            Wysycenie: Trochę za małe. [3].
                            Opakowanie: Poprawne, bez fajerwerków. Kole w oczy to "EU"... [3].
                            Uwagi: fajnie, że koncern próbuje spopularyzować ciekawy rodzaj piwa. Duży minus za nieśmiałość, bo dla mnie to ani weizen, ani pils. Jak to mówią - ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra...

Przyszłość tego piwa widzę krótką - cena nie sugeruje powszechności, smak nie przyciągnie koneserów .

Comment

• robox
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.11
                              • 8188

Okocim Pszeniczne pojawiło się też w sieci Netto, cena 3,49 zł.

Comment

• diebels
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.11
                                • 170

Pszenne!!

Ja proponuje abyśmy nazywali to piwo pszennym. a pszenicznym . BO ZA TAKą POSTAWę CP I JAKOśC TEGO PIWA NA WIęCEJ NIE ZASłUGUJE

Comment

Przetwarzanie...
                                X