Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #181
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
    W każdym razie drożdży w nim nie ma, więc instrukcja z kontretykiety :"Następnie pomału nalej resztę piwa wraz z drożdżowym osadem na powierzchnię gęstej piany." jest zwykłym łajdactwem
    Muszę odszczekać
    W obrazie mikroskopowym osadu dennego z butelki oznaczonej 09.51 RT6 udało się jednak zaobserwować bardzo nieliczne i bardzo nieżywe komórki drożdżowe!
    Obraz ten jest zdominowany przez obiekty idealnie koliste o średnicy kilka razy mniejszej niż przeciętna komórka drożdży, co wygląda na mikrokropelki ciekłego zmętniacza.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #182
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      Muszę odszczekać
      W obrazie mikroskopowym osadu dennego z butelki oznaczonej 09.51 RT6 udało się jednak zaobserwować bardzo nieliczne i bardzo nieżywe komórki drożdżowe!
      No, to odszczekałeś, ale tylko trochę Pewnie wpadły tam przypadkiem
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

        #183
        Nieskuteczna filtracja?
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

        Comment

        • Mikko
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.12
          • 583

          #184
          Czy mi sie wydaje czy to piwo znikneło wogóle? Nie moge go znaleźć od jakiegoś czasu w żadnym sklepie. Czyżby 'statystycznym polski konsument' pogrzebała to piwo tak jak Palone?

          Comment

          • nikita_banita
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 1363

            #185
            A może Okocim pszeniczne będzie dostępne w nowej szacie? - tak żeby się komponowało na półce z innymi produktami ze stajni CP?...

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #186
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
              A może Okocim pszeniczne będzie dostępne w nowej szacie? - tak żeby się komponowało na półce z innymi produktami ze stajni CP?...
              Tak. Będzie w rzeźbionej butelce.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • nikita_banita
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 1363

                #187
                Ciekawe, czy teraz Okocim będzie robił to piwo w jednym z polskich browarów CP czy nadal będzie je sprowadzał nie ujawniając jego miejsca pochodzenia?...

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                  Ciekawe, czy teraz Okocim będzie robił to piwo w jednym z polskich browarów CP czy nadal będzie je sprowadzał nie ujawniając jego miejsca pochodzenia?...
                  Nie sądzę. No chyba, że kurs euro ich do tego skłoni, aczkolwiek wątpię.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24057

                    #189
                    Nie będzie ujawniał :/
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • peter007
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.06
                      • 2820

                      #190
                      Nie wiem czy to stare zapasy ale w opoczyńskim Carrefourze dostępne cały czas
                      Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                      Comment

                      • rex5555
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.01
                        • 7

                        #191
                        okocim pszeniczne

                        witam dzis na malych wieczornych zakupach w małym zapyziałym Tesco w Rudzie Śląskiej, podszedlem pod półkę z okocimem i już miałem zamiar brać zwykłego, gdy żonka mi mówi "Patrz pszeniczne" , zrobiłem gały wielkie jak orbita Saturna, wpadkowałem po prędce 4 ostatnie sztuki do koszyka i cały we skowronkach podbiegłem do kasy
                        Przyznam ze nie wiedziałem czego sie mam spodziewać po tym piwku, wcześniej może raz piłem pszeniczniaka i... i... przepyszne !
                        Z powyższej wypowiedzi, może ma i sztuczne zmętniacze, ale zawsze jakis to krok ku różnorodności.
                        A już mogę sobie i Wam zagwarantować ze kolejny zakup w sklepie internetowym to będzie 25kg słodu pszenicznego !!
                        Mniam i Na Zdrowie.!
                        / Browarnik Rex

                        Comment

                        • szyszka
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.05
                          • 53

                          #192
                          sztuczne zmętniacze? a co to takiego i jaki ma to ma mieć sens? piwo jest naturalnie mętne, jeśli nie zostanie przefiltrowane, to właśnie klarowność wymaga nakładu kosztów, stabilizatorów itp. nie widzę powodów, dla których miałabym nie wierzyć, że mętność to zawiesina drożdży pozostałych po fermentacji, nic innego.

                          a pszeniczniak z Okocimia rzeczywiście pyszny, choć pewnie po dolnej fermentacji, a nie górnej, jak to powinno być przy klasycznych pszeniczniakach (w Okocimiu raczej nie mają otwartych kadzi, chyba że jakieś zabytkowe, ale wątpię, żeby je wykorzystywali). niemniej wart polecenia, piłam wczoraj, pychotka

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10869

                            #193
                            A co ma do tego otwarta fermentacja?
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • TomX
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 1035

                              #194
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka
                              sztuczne zmętniacze? a co to takiego i jaki ma to ma mieć sens? piwo jest naturalnie mętne, jeśli nie zostanie przefiltrowane, to właśnie klarowność wymaga nakładu kosztów, stabilizatorów itp. nie widzę powodów, dla których miałabym nie wierzyć, że mętność to zawiesina drożdży pozostałych po fermentacji, nic innego.

                              a pszeniczniak z Okocimia rzeczywiście pyszny, choć pewnie po dolnej fermentacji, a nie górnej, jak to powinno być przy klasycznych pszeniczniakach (w Okocimiu raczej nie mają otwartych kadzi, chyba że jakieś zabytkowe, ale wątpię, żeby je wykorzystywali). niemniej wart polecenia, piłam wczoraj, pychotka
                              Koleżanko, ktoś badał to piwo pod mikroskopem i nie ma w nim ani żywych, ani martwych drożdży. Fermentacja na pewno górna, bo ma charakterystyczne weizenowe smaki. No i nie jest z Okocimia, tylko najprawdopodobniej z Niemiec. Czytać, czytać i jeszcze raz czytać!

                              Comment

                              • szyszka
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.05
                                • 53

                                #195
                                to, że ciężko prowadzić górną fermentację w zamkniętych tankach.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Javox
                                  Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                  Javox
                                  Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                  Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                  Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                  Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                  2024-11-11, 16:02
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 13:51
                                • bastion
                                  Ukraina, Brovary, Kijivska 316, Brovar Hof.
                                  bastion
                                  W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...
                                  2023-04-28, 21:31
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                                  dadek
                                  Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                                  Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                                  Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                                  Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                                  W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                                  2022-11-04, 22:48
                                • Javox
                                  Łomża, Białe Pszeniczne
                                  Javox
                                  Pszenica z alko 5.0%

                                  Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                  Lacing - coś było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                  Aromat - lekka cytrusowość.
                                  Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                  2022-07-26, 20:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...