Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szyszka
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 53

a kto konkretnie badał to piwo pod mikroskopem?

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10862

No cóż, zmartwię ciebie, powszechnie w browarach jest stosowana zamknięta fermentacja.
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• abernacka
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10862

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka Wyświetlenie odpowiedzi
        a kto konkretnie badał to piwo pod mikroskopem?
        Pan Andrzej Sadownik.

Comment

• szyszka
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.05
          • 53

wiem o tym. otwartą fermentację stosują u nas w zasadzie tylko mikrobrowary.

Comment

• szyszka
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.05
            • 53

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Pan Andrzej Sadownik.
            OK, no to to nazwisko coś mi mówi. możesz podać linka, gdzie publikuje wyniki tych badań i coś więcej o tym pisze? ciekawi mnie to.

Comment

• abernacka
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10862

A to ciekawe, a które (Po za Witnicą, Ciechanowem, Czarnkowem, Cieszynem, Miłosławiem)
              Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-03-31, 16:07.

Comment

• abernacka
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10862

Rozumiem, że browary które nie stosują otwartej fermentacji nie powinny warzyć piw górnej fermentacji?

Comment

• TomX
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.09
                  • 1035

Przeskanuj sobie początkowe strony tego tematu - chyba tam to gdzieś było pisane.

Comment

• szyszka
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.05
                    • 53

A to ciekawe, a które (Po za Witnicą, Ciechanowem, Czarnkowem.)
                    a, przepraszam, rzeczywiście masz rację - skojarzył mi się praski Pivovarsky Dum i tak jakoś z rozpędu napisałam, a to przecież nie u nas no to generalnie w Polsce prawie się nie stosuje otwartej fermentacji i tylko o to mi chodziło.

Comment

• szyszka
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.05
                      • 53

Rozumiem, że browary które nie stosują otwartej fermentacji nie powinny warzyć piw górnej fermentacji?
                      jeśli stosują pionowe tankofermentory, to jest to raczej trudne. a takie właśnie są w Okocimiu.

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10862

Zapomianłem dodać Grybowa i Zduńskiej Woli.

W kraju gdzie najwięcej się warzy piwa pszenicznego czyli w Bawarii niestety już nie wiele browarów stosuje otwartą fermentację (około 150).

Comment

• abernacka
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10862

jeśli stosują pionowe tankofermentory, to jest to raczej trudne. a takie właśnie są w Okocimiu.
                          Po pierwsze w Brzesku nie warzy się tego piwa a w Brunszwiku w Niemczech.
                          Po drugie będąc w piątek w Pott's Brau w Oelde, który warzy smacznego weizena wykorzystuje właśnie tankofermetatory pionowe.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-03-31, 16:18.

Comment

• TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=181 - wspomniany post Czesa.

Comment

• szyszka
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.05
                              • 53

Po pierwsze w Brzesku nie warzy się tego piwa a w Brunszwiku w Niemczech.
                              Po drugie będąc w piątek w Pott's Brau w Oelde który warzy smacznego weizena wykorzystuje właśnie tankofermetatory pionowe.
                              niech będzie, dziękuję za objaśnienie.

ale ten post, jak widzę, jest z 2008 roku, więc nie bardzo mi to udowadnia cokolwiek, bo piwo, które jest w sklepach obecnie może mieć całkiem inną recepturę, niż to, które było dostępne w 2008 roku. niemniej ciekawe, fajnie byłoby powtórzyć te obserwacje.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez szyszka; 2010-03-31, 16:24.

Comment

• abernacka
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10862

.....
                                Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-03-31, 16:27.

Comment

Przetwarzanie...
                                X