Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szyszka
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 53

    #196
    a kto konkretnie badał to piwo pod mikroskopem?

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10869

      #197
      No cóż, zmartwię ciebie, powszechnie w browarach jest stosowana zamknięta fermentacja.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • abernacka
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.12
        • 10869

        #198
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka
        a kto konkretnie badał to piwo pod mikroskopem?
        Pan Andrzej Sadownik.
        Piwna turystyka według abernackiego

        Comment

        • szyszka
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.05
          • 53

          #199
          wiem o tym. otwartą fermentację stosują u nas w zasadzie tylko mikrobrowary.

          Comment

          • szyszka
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.05
            • 53

            #200
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
            Pan Andrzej Sadownik.
            OK, no to to nazwisko coś mi mówi. możesz podać linka, gdzie publikuje wyniki tych badań i coś więcej o tym pisze? ciekawi mnie to.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10869

              #201
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka
              wiem o tym. otwartą fermentację stosują u nas w zasadzie tylko mikrobrowary.
              A to ciekawe, a które (Po za Witnicą, Ciechanowem, Czarnkowem, Cieszynem, Miłosławiem)
              Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-03-31, 17:07.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10869

                #202
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka
                wiem o tym. otwartą fermentację stosują u nas w zasadzie tylko mikrobrowary.
                Rozumiem, że browary które nie stosują otwartej fermentacji nie powinny warzyć piw górnej fermentacji?
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • TomX
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.09
                  • 1035

                  #203
                  Przeskanuj sobie początkowe strony tego tematu - chyba tam to gdzieś było pisane.

                  Comment

                  • szyszka
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.05
                    • 53

                    #204
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    A to ciekawe, a które (Po za Witnicą, Ciechanowem, Czarnkowem.)
                    a, przepraszam, rzeczywiście masz rację - skojarzył mi się praski Pivovarsky Dum i tak jakoś z rozpędu napisałam, a to przecież nie u nas no to generalnie w Polsce prawie się nie stosuje otwartej fermentacji i tylko o to mi chodziło.

                    Comment

                    • szyszka
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.05
                      • 53

                      #205
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                      Rozumiem, że browary które nie stosują otwartej fermentacji nie powinny warzyć piw górnej fermentacji?
                      jeśli stosują pionowe tankofermentory, to jest to raczej trudne. a takie właśnie są w Okocimiu.

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10869

                        #206
                        Zapomianłem dodać Grybowa i Zduńskiej Woli.

                        W kraju gdzie najwięcej się warzy piwa pszenicznego czyli w Bawarii niestety już nie wiele browarów stosuje otwartą fermentację (około 150).
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10869

                          #207
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szyszka
                          jeśli stosują pionowe tankofermentory, to jest to raczej trudne. a takie właśnie są w Okocimiu.
                          Po pierwsze w Brzesku nie warzy się tego piwa a w Brunszwiku w Niemczech.
                          Po drugie będąc w piątek w Pott's Brau w Oelde, który warzy smacznego weizena wykorzystuje właśnie tankofermetatory pionowe.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-03-31, 17:18.
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

                            #208
                            http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=181 - wspomniany post Czesa.

                            Comment

                            • szyszka
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.05
                              • 53

                              #209
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                              Po pierwsze w Brzesku nie warzy się tego piwa a w Brunszwiku w Niemczech.
                              Po drugie będąc w piątek w Pott's Brau w Oelde który warzy smacznego weizena wykorzystuje właśnie tankofermetatory pionowe.
                              niech będzie, dziękuję za objaśnienie.

                              ale ten post, jak widzę, jest z 2008 roku, więc nie bardzo mi to udowadnia cokolwiek, bo piwo, które jest w sklepach obecnie może mieć całkiem inną recepturę, niż to, które było dostępne w 2008 roku. niemniej ciekawe, fajnie byłoby powtórzyć te obserwacje.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez szyszka; 2010-03-31, 17:24.

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10869

                                #210
                                .....
                                Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2010-03-31, 17:27.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Javox
                                  Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                  Javox
                                  Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                  Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                  Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                  Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                  2024-11-11, 16:02
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 13:51
                                • bastion
                                  Ukraina, Brovary, Kijivska 316, Brovar Hof.
                                  bastion
                                  W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...
                                  2023-04-28, 21:31
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                                  dadek
                                  Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                                  Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                                  Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                                  Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                                  W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                                  2022-11-04, 22:48
                                • Javox
                                  Łomża, Białe Pszeniczne
                                  Javox
                                  Pszenica z alko 5.0%

                                  Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                  Lacing - coś było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                  Aromat - lekka cytrusowość.
                                  Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                  2022-07-26, 20:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...