Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    czy w tym jest coś co nie jest prawdą?
    Tak. To nie jest prawdą:
    Nie zaszkodzi Ci na pewno.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Przypomniało mi się coś innego. Peklosól jest dozwolona w każdej kiełbie w PL. Tysiące ludzi co weekend kupuje kiełbasy, kładzie na grilla i się truje.

W Niemczech używanie peklosoli do kiełbas grillowych jest zakazane. Kiełbasa na grilla jest wtedy szara a nie różowa.

W PL wsio ryba. Wszystko zgodnie z prawem i dopuszczone do spożycia
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19274

No widzisz, można!

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
        Tak. To nie jest prawdą:
        w moim mniemaniu jest. wszystko co nasz otacza jest w postaci związków chemicznych, tych organicznych jest na tyle sporo, że można powiedzieć, ze jest ich większość.
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2010-06-04, 20:50.

Comment

• walec
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 193

Ja tutaj pozwolę sobie wrzucić pytanko laika, poruszyła mnie kwestia zmętniacza do tego pszeniczniaka...
          Po co to?!?!?!
          Tosz pszeniczniaki są z natury mętne, i chyba muszą być, nieprawdaż?
          Czy oni to więc najpierw w jakimś celu klarują by potem zmętnić, czy to po prostu nie jest pszeniczniak a co innego z estrami na smaka i zmętniaczem?
          To się kupy nie trzyma...

Comment

• delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

Nie za bardzo rozumiem do czego odnosi się twoja dygresja o związkach organicznych, ale np. z punktu widzenia całej planety Ziemia jest ona absolutnie fałszywa.

P.S. Wypij 2 krzynki Okocimia Pszenicznego na raz i pogadamy czy zmętniacz ci nie zaszkodzi
            Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-06-04, 21:24.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• anteks
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10785

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedzi
              Po co to?!?!?.
              właśnie po co to ?
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• e-prezes
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie za bardzo rozumiem do czego odnosi się twoja dygresja o związkach organicznych, ale np. z punktu widzenia całej planety Ziemia jest ona absolutnie fałszywa.

P.S. Wypij 2 krzynki Okocimia Pszenicznego na raz i pogadamy czy zmętniacz ci nie zaszkodzi
                po takiej ilości każdego piwa będę martwy i to nie od zmętniacza. a pszenicę z Okocimia lubię i jak mam okazję piję i żyję. nie mam intencji ciągnąć ten temat porównując szkodliwość do np. GMO czy siarki w winach czy czegokolwiek. zmętniacz podobnie jak inne E-cośtam jest jak każda substancja w pewnym zakresie ilościowym nieszkodliwa.

Comment

• e-prezes
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19274

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  właśnie po co to ?
                  Ano po to, że piwo jadąc w cysternach z Niemiec musi być stabilne. Nie bez powodu pierwsze piwo pszeniczne w po PRLowskiej Polsce - Regina Pszeniczne - było klarowne. Aby nie "zanieczyścić" instalacji dla pozostałych piw.

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

Ano po to, że piwo jadąc w cysternach z Niemiec musi być stabilne. Nie bez powodu pierwsze piwo pszeniczne w po PRLowskiej Polsce - Regina Pszeniczne - było klarowne. Aby nie "zanieczyścić" instalacji dla pozostałych piw.
                    Z tym transportem to raczej się mylisz. Chodzi o to drugie, czyli "brudzenie" instalacji.
                    blog.kopyra.com

Comment

• e-prezes
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19274

Widziałem dokumenty, że jeżdżą z Niemiec. Może teraz już nie, ale na początku jeździły.

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

Widziałem dokumenty, że jeżdżą z Niemiec. Może teraz już nie, ale na początku jeździły.
                        Ale ja nie twierdzę, że nie jeżdżą. Ja twierdzę, że zmętniacz nic nie ma do tego transportu.
                        blog.kopyra.com

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19274

To się nie dogadaliśmy, bo mnie chodzi o to, że piwo jadąc z browaru do browaru-rozlewni musi być stabilne. Zmętniacz jak sądzę dodawany jest już na miejscu, by znów piwo przypominało pszeniczne.

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

To się nie dogadaliśmy, bo mnie chodzi o to, że piwo jadąc z browaru do browaru-rozlewni musi być stabilne. Zmętniacz jak sądzę dodawany jest już na miejscu, by znów piwo przypominało pszeniczne.
                            Spasteryzowane piwo niefiltrowane jest jak najbardziej stabilne.
                            blog.kopyra.com

Comment

• e-prezes
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19274

To powiedz mi dlaczego koncerny takiego nie produkują?

Comment

• Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

To powiedz mi dlaczego koncerny takiego nie produkują?
                                Bo wiele osób, w tym niestety moja niereformowalna matka, uważa, że piwo nie może być nawet w najmniejszym stopniu mętne. Jeśli jest mętne, to jest zepsute i kropka.

Comment

Przetwarzanie...
                                X