Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #226
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    czy w tym jest coś co nie jest prawdą?
    Tak. To nie jest prawdą:
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Nie zaszkodzi Ci na pewno.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #227
      Przypomniało mi się coś innego. Peklosól jest dozwolona w każdej kiełbie w PL. Tysiące ludzi co weekend kupuje kiełbasy, kładzie na grilla i się truje.

      W Niemczech używanie peklosoli do kiełbas grillowych jest zakazane. Kiełbasa na grilla jest wtedy szara a nie różowa.

      W PL wsio ryba. Wszystko zgodnie z prawem i dopuszczone do spożycia
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19306

        #228
        No widzisz, można!

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
        Tak. To nie jest prawdą:
        w moim mniemaniu jest. wszystko co nasz otacza jest w postaci związków chemicznych, tych organicznych jest na tyle sporo, że można powiedzieć, ze jest ich większość.
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2010-06-04, 21:50.

        Comment

        • walec
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 193

          #229
          Ja tutaj pozwolę sobie wrzucić pytanko laika, poruszyła mnie kwestia zmętniacza do tego pszeniczniaka...
          Po co to?!?!?!
          Tosz pszeniczniaki są z natury mętne, i chyba muszą być, nieprawdaż?
          Czy oni to więc najpierw w jakimś celu klarują by potem zmętnić, czy to po prostu nie jest pszeniczniak a co innego z estrami na smaka i zmętniaczem?
          To się kupy nie trzyma...

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            #230
            Nie za bardzo rozumiem do czego odnosi się twoja dygresja o związkach organicznych, ale np. z punktu widzenia całej planety Ziemia jest ona absolutnie fałszywa.

            P.S. Wypij 2 krzynki Okocimia Pszenicznego na raz i pogadamy czy zmętniacz ci nie zaszkodzi
            Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-06-04, 22:24.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10806

              #231
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec
              Po co to?!?!?.
              właśnie po co to ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19306

                #232
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
                Nie za bardzo rozumiem do czego odnosi się twoja dygresja o związkach organicznych, ale np. z punktu widzenia całej planety Ziemia jest ona absolutnie fałszywa.

                P.S. Wypij 2 krzynki Okocimia Pszenicznego na raz i pogadamy czy zmętniacz ci nie zaszkodzi
                po takiej ilości każdego piwa będę martwy i to nie od zmętniacza. a pszenicę z Okocimia lubię i jak mam okazję piję i żyję. nie mam intencji ciągnąć ten temat porównując szkodliwość do np. GMO czy siarki w winach czy czegokolwiek. zmętniacz podobnie jak inne E-cośtam jest jak każda substancja w pewnym zakresie ilościowym nieszkodliwa.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19306

                  #233
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  właśnie po co to ?
                  Ano po to, że piwo jadąc w cysternach z Niemiec musi być stabilne. Nie bez powodu pierwsze piwo pszeniczne w po PRLowskiej Polsce - Regina Pszeniczne - było klarowne. Aby nie "zanieczyścić" instalacji dla pozostałych piw.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #234
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    Ano po to, że piwo jadąc w cysternach z Niemiec musi być stabilne. Nie bez powodu pierwsze piwo pszeniczne w po PRLowskiej Polsce - Regina Pszeniczne - było klarowne. Aby nie "zanieczyścić" instalacji dla pozostałych piw.
                    Z tym transportem to raczej się mylisz. Chodzi o to drugie, czyli "brudzenie" instalacji.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19306

                      #235
                      Widziałem dokumenty, że jeżdżą z Niemiec. Może teraz już nie, ale na początku jeździły.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #236
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        Widziałem dokumenty, że jeżdżą z Niemiec. Może teraz już nie, ale na początku jeździły.
                        Ale ja nie twierdzę, że nie jeżdżą. Ja twierdzę, że zmętniacz nic nie ma do tego transportu.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19306

                          #237
                          To się nie dogadaliśmy, bo mnie chodzi o to, że piwo jadąc z browaru do browaru-rozlewni musi być stabilne. Zmętniacz jak sądzę dodawany jest już na miejscu, by znów piwo przypominało pszeniczne.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #238
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            To się nie dogadaliśmy, bo mnie chodzi o to, że piwo jadąc z browaru do browaru-rozlewni musi być stabilne. Zmętniacz jak sądzę dodawany jest już na miejscu, by znów piwo przypominało pszeniczne.
                            Spasteryzowane piwo niefiltrowane jest jak najbardziej stabilne.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19306

                              #239
                              To powiedz mi dlaczego koncerny takiego nie produkują?

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #240
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                                To powiedz mi dlaczego koncerny takiego nie produkują?
                                Bo wiele osób, w tym niestety moja niereformowalna matka, uważa, że piwo nie może być nawet w najmniejszym stopniu mętne. Jeśli jest mętne, to jest zepsute i kropka.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Javox
                                  Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                  Javox
                                  Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                  Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                  Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                  Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                  2024-11-11, 16:02
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 13:51
                                • bastion
                                  Ukraina, Brovary, Kijivska 316, Brovar Hof.
                                  bastion
                                  W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...
                                  2023-04-28, 21:31
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                                  dadek
                                  Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                                  Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                                  Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                                  Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                                  W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                                  2022-11-04, 22:48
                                • Javox
                                  Łomża, Białe Pszeniczne
                                  Javox
                                  Pszenica z alko 5.0%

                                  Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                  Lacing - coś było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                  Aromat - lekka cytrusowość.
                                  Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                  2022-07-26, 20:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...