Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

    IMHO, Okocim wyjaławia piwo przed wysyłką, by mieć pewność, że będzie stabilne. W innym wątku było na temat pasteryzacji i wniosek jest jeden - pasteryzacja, pasteryzacji nie równa.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Spasteryzowane piwo niefiltrowane jest jak najbardziej stabilne.
      Podaj jakiś przykład pasteryzowanego piwa niefiltrowanego - czyli takiego, które zawiera komórki drożdży pochodzące z fermentacji głównej.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        To powiedz mi dlaczego koncerny takiego nie produkują?
        Jak to nie produkują? Weź może zdejmij klapki z oczu i rozejrzyj się co koncerny produkują na wschód od Odry. Cholerny zmętniacz, to nasz nowatorski wkład w piwowarstwo światowe.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19274

          To weź ty je zdejmij. Żyjemy w Polsce!
          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2010-06-05, 10:37.

          Comment

          • kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            To powiedz mi dlaczego koncerny takiego nie produkują?
            Jak to nie ??? a chociażby pszeniczny Paulaner - jest mętny i pochodzi z koncernu i na dodatek jeszcze jest całkiem smaczny, na pewno lepszy od rzeczonego Okocimia.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19274

              Na Ukrainie warzy się sporo pszenicznych, w Belgii koźlaków, tripli itp. a to nie oznacza, że i u nas ma być tak samo. U nas jest taka a nie inna kultura piwna i przyzwyczajenia, że minie trochę czasu nim się to upowszechni. A póki co browary będą stosować półśrodki.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Na Ukrainie warzy się sporo pszenicznych, w Belgii koźlaków, tripli itp. a to nie oznacza, że i u nas ma być tak samo. U nas jest taka a nie inna kultura piwna i przyzwyczajenia, że minie trochę czasu nim się to upowszechni. A póki co browary będą stosować półśrodki.
                Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Od lat powtarzano, że w Polsce się nie da wyprodukować niefiltrowanego weizena, bo monoblok zabrudzi, bo to się nie opłaca, bo nikt tego nie będzie kupował. Ciechan, Sulimar sprzedają niefiltrowanego weizena, Kormoran sprzedaje niefiltrowane, pasteryzowane Warnijskie. Można? Można.

                A tych co stosują półśrodki należy piętnować i docenić tych, którzy tych półśrodków nie stosują.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  a to nie oznacza, że i u nas ma być tak samo.
                  Więc po co te wszystkie festiwale, po co to forum, konkursy piwowarskie, Warsztaty, szkolenia.

                  Podważasz sens istnienia tych wszystkich działań
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19274

                    A czy ja napisałem, że w ogóle nie będzie. To kwestia czasu! Patrzcie ile Okocim zwlekał z wprowadzeniem portera na rynek polski. Mimo, że produkował go w Polsce na rynki zagraniczne.
                    Kopyr przytaczasz przykłady małych i średnich browarów, bez porównania do Okocimia. Widać dla dużego jest to jeszcze na tę skalę nieopłacalne. Belgia - też duży również kombinował przy produkcji.

                    Comment

                    • makbeth
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.04
                      • 80

                      Może to patriotyzm lokalny, ale Okocim za pierwsze pszeniczne na "masową" skalę i portera ma u mnie plusa. Także biorąc pod uwagę cenę

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makbeth Wyświetlenie odpowiedzi
                        Może to patriotyzm lokalny, ale Okocim za pierwsze pszeniczne na "masową" skalę i portera ma u mnie plusa. Także biorąc pod uwagę cenę
                        Patriotyzmu, a tym bardziej lokalnego bym w to nie mieszał, bo Okocim Pszeniczne warzono w różnych browarach należących do Carlsberga w Niemczech i na Litwie, ale niestety w żadnym browarze CP w Polsce.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Rzeszowiak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2009.04
                          • 1597

                          Pierwszy to był raczej Frater pszeniczny.

                          Mając na uwadze smak okocimia pszenicznego, wobec powyższego, nie zasługuje na żadnego plusa.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                            Pierwszy to był raczej Frater pszeniczny.
                            Wcześniej była Regina, co prawda kristall weizen, ale jednak.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Rzeszowiak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2009.04
                              • 1597

                              Ale czy na "masową "skalę ?

                              Comment

                              • makbeth
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.04
                                • 80

                                Lokalny patriotyzm - jak najbardziej dla "Okocimia" (Zagłoba!), niezależnie od tego, co się dzieje z Browarem od około 1996 roku.

                                Gwoli wyjaśnienia zależy mi na tym, żeby rodacy masowo zaczęli pić piwa pszeniczne - szukając docelowo coraz lepszych "doznań smakowych", aby kiedyś w przyszłości nie było problemu z nabyciem takiego piwa w każdym, nawet najmniejszym sklepiku w szerokim asortymencie. Ileż można pić te pilsy! Ale do tego też konieczne są zmiany w polityce koncernów.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X