IMHO, Okocim wyjaławia piwo przed wysyłką, by mieć pewność, że będzie stabilne. W innym wątku było na temat pasteryzacji i wniosek jest jeden - pasteryzacja, pasteryzacji nie równa.
Pszeniczne z... Okocimia?
Collapse
X
-
Comment
-
Comment
-
Comment
-
Na Ukrainie warzy się sporo pszenicznych, w Belgii koźlaków, tripli itp. a to nie oznacza, że i u nas ma być tak samo. U nas jest taka a nie inna kultura piwna i przyzwyczajenia, że minie trochę czasu nim się to upowszechni. A póki co browary będą stosować półśrodki.Comment
-
Na Ukrainie warzy się sporo pszenicznych, w Belgii koźlaków, tripli itp. a to nie oznacza, że i u nas ma być tak samo. U nas jest taka a nie inna kultura piwna i przyzwyczajenia, że minie trochę czasu nim się to upowszechni. A póki co browary będą stosować półśrodki.
A tych co stosują półśrodki należy piętnować i docenić tych, którzy tych półśrodków nie stosują.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A czy ja napisałem, że w ogóle nie będzie. To kwestia czasu! Patrzcie ile Okocim zwlekał z wprowadzeniem portera na rynek polski. Mimo, że produkował go w Polsce na rynki zagraniczne.
Kopyr przytaczasz przykłady małych i średnich browarów, bez porównania do Okocimia. Widać dla dużego jest to jeszcze na tę skalę nieopłacalne. Belgia - też duży również kombinował przy produkcji.Comment
-
Patriotyzmu, a tym bardziej lokalnego bym w to nie mieszał, bo Okocim Pszeniczne warzono w różnych browarach należących do Carlsberga w Niemczech i na Litwie, ale niestety w żadnym browarze CP w Polsce.Comment
-
Pierwszy to był raczej Frater pszeniczny.
Mając na uwadze smak okocimia pszenicznego, wobec powyższego, nie zasługuje na żadnego plusa.Comment
-
Comment
-
-
Lokalny patriotyzm - jak najbardziej dla "Okocimia" (Zagłoba!), niezależnie od tego, co się dzieje z Browarem od około 1996 roku.
Gwoli wyjaśnienia zależy mi na tym, żeby rodacy masowo zaczęli pić piwa pszeniczne - szukając docelowo coraz lepszych "doznań smakowych", aby kiedyś w przyszłości nie było problemu z nabyciem takiego piwa w każdym, nawet najmniejszym sklepiku w szerokim asortymencie.Ileż można pić te pilsy! Ale do tego też konieczne są zmiany w polityce koncernów.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
Chmiela: Marynka, Lubelski.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-11-11, 16:02 -
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...3 Photos
-
Channel: Ukraina
-
-
Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-04, 22:48 -
-
Pszenica z alko 5.0%
Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
Lacing - coś było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - lekka cytrusowość.
Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-07-26, 20:20 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment