Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19306

    #241
    IMHO, Okocim wyjaławia piwo przed wysyłką, by mieć pewność, że będzie stabilne. W innym wątku było na temat pasteryzacji i wniosek jest jeden - pasteryzacja, pasteryzacji nie równa.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #242
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Spasteryzowane piwo niefiltrowane jest jak najbardziej stabilne.
      Podaj jakiś przykład pasteryzowanego piwa niefiltrowanego - czyli takiego, które zawiera komórki drożdży pochodzące z fermentacji głównej.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #243
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        To powiedz mi dlaczego koncerny takiego nie produkują?
        Jak to nie produkują? Weź może zdejmij klapki z oczu i rozejrzyj się co koncerny produkują na wschód od Odry. Cholerny zmętniacz, to nasz nowatorski wkład w piwowarstwo światowe.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19306

          #244
          To weź ty je zdejmij. Żyjemy w Polsce!
          Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2010-06-05, 11:37.

          Comment

          • kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

            #245
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            To powiedz mi dlaczego koncerny takiego nie produkują?
            Jak to nie ??? a chociażby pszeniczny Paulaner - jest mętny i pochodzi z koncernu i na dodatek jeszcze jest całkiem smaczny, na pewno lepszy od rzeczonego Okocimia.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19306

              #246
              Na Ukrainie warzy się sporo pszenicznych, w Belgii koźlaków, tripli itp. a to nie oznacza, że i u nas ma być tak samo. U nas jest taka a nie inna kultura piwna i przyzwyczajenia, że minie trochę czasu nim się to upowszechni. A póki co browary będą stosować półśrodki.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #247
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Na Ukrainie warzy się sporo pszenicznych, w Belgii koźlaków, tripli itp. a to nie oznacza, że i u nas ma być tak samo. U nas jest taka a nie inna kultura piwna i przyzwyczajenia, że minie trochę czasu nim się to upowszechni. A póki co browary będą stosować półśrodki.
                Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Od lat powtarzano, że w Polsce się nie da wyprodukować niefiltrowanego weizena, bo monoblok zabrudzi, bo to się nie opłaca, bo nikt tego nie będzie kupował. Ciechan, Sulimar sprzedają niefiltrowanego weizena, Kormoran sprzedaje niefiltrowane, pasteryzowane Warnijskie. Można? Można.

                A tych co stosują półśrodki należy piętnować i docenić tych, którzy tych półśrodków nie stosują.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #248
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  a to nie oznacza, że i u nas ma być tak samo.
                  Więc po co te wszystkie festiwale, po co to forum, konkursy piwowarskie, Warsztaty, szkolenia.

                  Podważasz sens istnienia tych wszystkich działań
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19306

                    #249
                    A czy ja napisałem, że w ogóle nie będzie. To kwestia czasu! Patrzcie ile Okocim zwlekał z wprowadzeniem portera na rynek polski. Mimo, że produkował go w Polsce na rynki zagraniczne.
                    Kopyr przytaczasz przykłady małych i średnich browarów, bez porównania do Okocimia. Widać dla dużego jest to jeszcze na tę skalę nieopłacalne. Belgia - też duży również kombinował przy produkcji.

                    Comment

                    • makbeth
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.04
                      • 80

                      #250
                      Może to patriotyzm lokalny, ale Okocim za pierwsze pszeniczne na "masową" skalę i portera ma u mnie plusa. Także biorąc pod uwagę cenę

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #251
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makbeth
                        Może to patriotyzm lokalny, ale Okocim za pierwsze pszeniczne na "masową" skalę i portera ma u mnie plusa. Także biorąc pod uwagę cenę
                        Patriotyzmu, a tym bardziej lokalnego bym w to nie mieszał, bo Okocim Pszeniczne warzono w różnych browarach należących do Carlsberga w Niemczech i na Litwie, ale niestety w żadnym browarze CP w Polsce.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Rzeszowiak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2009.04
                          • 1597

                          #252
                          Pierwszy to był raczej Frater pszeniczny.

                          Mając na uwadze smak okocimia pszenicznego, wobec powyższego, nie zasługuje na żadnego plusa.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #253
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak
                            Pierwszy to był raczej Frater pszeniczny.
                            Wcześniej była Regina, co prawda kristall weizen, ale jednak.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Rzeszowiak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2009.04
                              • 1597

                              #254
                              Ale czy na "masową "skalę ?

                              Comment

                              • makbeth
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.04
                                • 80

                                #255
                                Lokalny patriotyzm - jak najbardziej dla "Okocimia" (Zagłoba!), niezależnie od tego, co się dzieje z Browarem od około 1996 roku.

                                Gwoli wyjaśnienia zależy mi na tym, żeby rodacy masowo zaczęli pić piwa pszeniczne - szukając docelowo coraz lepszych "doznań smakowych", aby kiedyś w przyszłości nie było problemu z nabyciem takiego piwa w każdym, nawet najmniejszym sklepiku w szerokim asortymencie. Ileż można pić te pilsy! Ale do tego też konieczne są zmiany w polityce koncernów.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Javox
                                  Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                  Javox
                                  Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                  Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                  Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                  Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                  2024-11-11, 16:02
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 13:51
                                • bastion
                                  Ukraina, Brovary, Kijivska 316, Brovar Hof.
                                  bastion
                                  W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...
                                  2023-04-28, 21:31
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                                  dadek
                                  Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                                  Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                                  Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                                  Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                                  W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                                  2022-11-04, 22:48
                                • Javox
                                  Łomża, Białe Pszeniczne
                                  Javox
                                  Pszenica z alko 5.0%

                                  Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                  Lacing - coś było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                  Aromat - lekka cytrusowość.
                                  Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                  2022-07-26, 20:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...