Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #16
    Co, jeżeli piwo spełni pokładane (przynajmniej przeze mnie) w nim oczekiwania, jest świetną sprawą
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • piotrsh
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 435

      #17
      Wypada poczekać, aż pojawi się w sklepach
      Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

      Comment

      • J_Frater
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.07
        • 19

        #18
        Jeśli to prawda to brawo!!! Pozostaje się cieszyć, że w ślad za Fraterem pojawiają się kolejne pszeniczniaki - im ich więcej tym większa konkurencja i w efekcie tym lepiej dla konsumentów. Bardzo się cieszę. Brawo!

        Comment

        • franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika J_Frater
          Pozostaje się cieszyć, że w ślad za Fraterem pojawiają się kolejne pszeniczniaki
          Ja bym powiedział że raczej w ślad za Reginą, bo z tego co wiem to ona przecierała szlaki w produkcji i sprzedaży swojego piwa pszenicznego w Polsce.
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

          Comment

          • J_Frater
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.07
            • 19

            #20
            Masz rację, ale moja wypowiedź dotyczyła wyłacznie roku 2007. Ten rok śmiało można już nazwać rokiem piw pszenicznych - przynajmniej w mojej opinii.

            Comment

            • Sokół83
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1598

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
              Ja bym powiedział że raczej w ślad za Reginą, bo z tego co wiem to ona przecierała szlaki w produkcji i sprzedaży swojego piwa pszenicznego w Polsce.
              a ja bym raczej powiedział: w ślad za browarami restauracyjnymi - to one przede wszystkim pokazują, że piwo to nie tylko Tyskie i Żywiec
              Z INNEJ BECZKI

              www.fotopolska.eu

              Comment

              • yendras
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.12
                • 2052

                #22
                Ale jaja, faktycznie ! Promocja w realu od 12 do 18 października:
                Attached Files

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19306

                  #23
                  J_Frater ma odrobinę racji. Tak naprawdę z własnym piwem, które weszło szeroko do sprzedaży to właśnie BB zawdzięczamy. Wcześniej, nie swoim dużo zrobiło Jabłonowo. Regina byłą dostępna w specjalistycznych sklepach, w jak już Okocim miałby się na kimś wzorować to raczej na BB niż na Reginie czy restauracyjnych.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-10-09, 11:07.

                  Comment

                  • MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2737

                    #24
                    No i Jurand ze "swoim" Faustusem.
                    Myślę, że swoje zrobił też sukces importowanych Obolonów, niemieckich pszenic, a ostatnio Litewskich. Obrót w segmenciepewnie osiągnął poziom interesujący dla dużych.
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                    Comment

                    • Pinio74
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.10
                      • 3881

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                      J_Frater ma odrobinę racji. Tak naprawdę z własnym piwem, które weszło szeroko do sprzedaży to właśnie BB zawdzięczamy. Wcześniej, nie swoim dużo zrobiło Jabłonowo. Regina byłą dostępna w specjalistycznych sklepach, w jak już Okocim miałby się na kimś wzorować to raczej na BB niż na Reginie czy restauracyjnych.
                      A moim zdaniem najwięcej w tym kierunku zdziałał Faustus.
                      A żeby było na temat pszenicznego Okocimia, to napiszę, że czekam z nieciepliwością. Kurczę, Carlsberg rzeczywiście wyróżnia się wśród koncernów w Polsce (Palone i niepasteryzowany, a wcześniej zimowy Kasztelan), a teraz pszenica, żeby jeszcze porter był dostępny w Polsce...
                      BIRRARE HUMANUM EST

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19306

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
                        A moim zdaniem najwięcej w tym kierunku zdziałał Faustus.
                        ...
                        fakt, bo Jabłonowo było tylko w marketach a Faustus docierał także do małych sklepów.

                        Comment

                        • franekf
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.06
                          • 944

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
                          a ja bym raczej powiedział: w ślad za browarami restauracyjnymi - to one przede wszystkim pokazują, że piwo to nie tylko Tyskie i Żywiec
                          Ok zgoda, ale do browarów restauracyjnych ma dostęp raczej niewielka liczba osób. a poza tym "laicy piwni" traktują je raczej jako miłą odmianę, a potem wracają do swoich piwnych koncernowych przyzwyczajeń (zauważyłem to w gronie swoich znajomych, z którymi chadzałem do Bierhalle).
                          Ja znajduję dwa duże plusy w działaniu CO:
                          - być może ludzie zauważą, że piwo to nie tylko jasny lager,
                          - może w końcu nie będę musiał jeździć po pszenicę do Warszawy i będzie ona dostępna w zwykłych sklepach (choć mam co do tego lekkie wątpliwości jak patrzę na cenę 3,49..).
                          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                          Piwny Janusz bez Teku

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #28
                            Wiadomość jak najbardziej pozytywna ale to stawia pod znakiem zapytania dalsze losy pszenic z Ciechanowa i Piotrkowa. Problemy z jakością (Ciechan), dostępnością czy względnie wysoką ceną mogą spowodować, że piwa te będą wyparte przez ogólnie dostępnego i (mam nadzieję) dobrego jakościowo Okocima...
                            W tym momencie albo małe browary spóźniły się z tymi pszenicznymi o co najmniej pół roku albo CO zaatakowało dość wcześnie (sezon na pszenicę przecież dobiegł końca...).
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • Dreamer
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.05
                              • 1576

                              #29
                              Docent słusznie zauważył: w całej tej euforii (zresztą uzasadnionej) wynikającej z wejściem na rynek koncernowej pszenicy - trzeba też pamiętać o tym, że fakt ten pociąga za sobą całkiem inne konsekwencje - duży koncern wchodzi swoim produktem w niszę, która do tej pory "zarezerwowana" była dla mniejszych producentów.
                              Sytuacja bez precedensu, z pewnością nie pozostanie bez echa w Ciechanie czy Kiperze, którzy mozolnie zaczęli ten rynek zdobywać.

                              Tylko czy konsumenci mają się aż tak bardzo tym przejmować...? Przecież "lud pragnie pszenicy", więc niech będzie jej jak najwięcej
                              Blog: Piwna Brytania

                              Comment

                              • docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

                                #30
                                Najbardziej obawiam się sytuacji kiedy Okocim dobrą, stosunkową tanią i powszechną pszenicą wypiera innych graczy tego segmentu z rynku po czym stopniowo pogarsza jakość swego produktu i/lub winduje jego cenę.
                                I jeszcze jedna uwaga: skąd wiadomo że to piwo zostało uwarzone w Polsce?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2007-10-09, 13:05.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Javox
                                  Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                  Javox
                                  Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                  Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                  Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                  Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                  2024-11-11, 16:02
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 13:51
                                • bastion
                                  Ukraina, Brovary, Kijivska 316, Brovar Hof.
                                  bastion
                                  W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...
                                  2023-04-28, 21:31
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                                  dadek
                                  Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                                  Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                                  Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                                  Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                                  W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                                  2022-11-04, 22:48
                                • Javox
                                  Łomża, Białe Pszeniczne
                                  Javox
                                  Pszenica z alko 5.0%

                                  Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                  Lacing - coś było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                  Aromat - lekka cytrusowość.
                                  Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                  2022-07-26, 20:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...