Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

Piłem "side by side" z pszenicznym Paulanera oglądając mecz z Kazachstanem.
    Niby wszystkie atrybuty pszenicznego wykazuje, ale jakieś szorstkie w smaku, w porównaniu z Paulanerem ciężkawe, z nienaturalną, zawyżoną goryczką.
    Czyżby nie poczęte naturalnie, ale syntetyczne, tak jak Frater!!?
    Obawiam się, że to kolejny zbędny popis technicznych możliwości współczesnego piwowarstwa przemysłowego
    W każdym razie drożdży w nim nie ma, więc instrukcja z kontretykiety :"Następnie pomału nalej resztę piwa wraz z drożdżowym osadem na powierzchnię gęstej piany." jest zwykłym łajdactwem
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6058

Admin: wydzielono z wątku: http://www.browar.biz/forum/showthre...063#post716063

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli ktoś chce konkretnie wypowiedzieć się na temat Okocimia Pszenicznego - zapraszam. Piwo to na razie nie zostaje wprowadzone do bazy piw krajowych i nie będzie można go ocenić z "ARTomatu". Ponieważ piwo wprowadzono na razie testowo na rynek - jego producent "Carlsberg Polska SA" zasłania się jak na razie tajemnicą handlową i nie udziela żadnych rzeczowych informacji na ten temat, poza tym że piwo jest warzone w którymś z browarów działających w ramach Carsberg breweries w Unii Europejskiej.
      Brawo Art za "demaskację" tego faktu ! Nie bedą nam wciskać że coś jest polskie skoro jest robione za granicą. Sie porobiło , już nawet nie browar jest podany ale nawet kraj jest niewiadomy w przypadku piw które wydawały by się polskie.
      Nie wiem czemu ale wydaje mi się że piwo to jesli na prawdę jest warzone poza Polską to miejscem jego produkcji mogą być Węgry. Może dlatego że wcześniej Okocim robił jakieś piwo puszkowe na tamten rynek ?
      Po czeskim Hebanie , niemieckim Żubrze mamy teraz nawetniewiadomojaki Okocim Pszeniczny
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

Mam wrażenie, ze jest to mimo wszystko łamanie prawa. CP musi przecież podać informację kto jest producentem. Co prawda może się wykpić "wyprodukowane dla CP", ale w ustawie jest obowiązek podania kraju w którym wyprodukowano "środek spożywczy"
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23976

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam wrażenie, ze jest to mimo wszystko łamanie prawa. CP musi przecież podać informację kto jest producentem. Co prawda może się wykpić "wyprodukowane dla CP", ale w ustawie jest obowiązek podania kraju w którym wyprodukowano "środek spożywczy"
          nie no producent jest podany - w razie jakiś wpadek - odpowiedzialna jest firma Carlsberg Polska SA. Niestety prawo nie wymaga podania adresu / nazwy zakładu produkującego dany towar, gdy ten zakład wchodzi w skład jakiegoś większego tworu. Taka informacja jest podawana właściwie dobrowolnie. Tak jak zawartość ekstraktu
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

To akurat wiem, ew. domyślam się. A jak jest z krajem producenta? Polska? Bo odniosłem wrażenie, ze kraj jest nieznany, a to już jest lekko pozaprawne działanie
            Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-10-14, 02:06.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23976

Nie wiem jak nazywa się kraj w którym umiejscowiony jest browar warzący to piwo, rozmawiając z rzeczniczką CP była tylko sugestia o której wspomniałem wcześniej. NIc konkretniejszego nie wydobyłem.

Natomiast kraj "producenta" (zleceniodawcy można rzec) podanego na etykiecie to Polska, ale to chyba nas mało interesuje. Myślę że to kolejna przykra konsekencja postępującej globalizacji - za lat kilka, -naście nie będzie już wzmianki że wyprodukowano w UE, tylko na Ziemii a potem... Mieliśmy zresztą przykład KP, że zlecała warzenie Żubra w Niemczech i właściwie tylko fakt że stosuje się tam innego typu puszki jakoś doprowadził nas od nitki do kłębka.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

Pozwolisz ART, że się z Tobą nie zgodzę. Ustawa wyraźnie mówi o podaniu kraju kraju w którym dany produkt spożywczy został wyprodukowany. W oryginale brzmi to jakoś tak:
                [producent jest zobowiązany do podania danych identyfikujących:]
                kraj, w którym wyprodukowano środek spożywczy lub w którym dokonano przetworzenia zmieniającego właściwości środka spożywczego, w przypadku gdy brak tej informacji mógłby wprowadzić konsumenta w błąd;
                Globalizacja, globalizacją, a przestrzeganie prawa to przestrzeganie prawa.
                Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-10-14, 02:42.
                (Frank Zappa)

Comment

• Cooper
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6058

Najlepiej było by gdyby prośbę o ID takich niby-polskich piw zamieszczać na forach kolekcjonerów z sąsiednich krajów ale o ile znam takie strony np u naszych czeskich przyjaciół to (zakładając że zgadłem kraj produkcji) na Węgrzech takie strony nie są mi już zupełnie znane. Może wtedy tamtejsi kolekcjonerzy mogli by "wysledzić" w ktorym browarze warzone jest dane piwo
                  Jakie są oznaczenia (nadruk maszynowy) na tych pszeniczniakach ? Moze po tym da sie coś rozpracować choć wątpię gdyż jest problem z oznaczeniami polskimi ale o tym pisalem już w innym poście.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23976

nie do końca mówi - zapis dot. kraju pochodzenia zawiera klauzulę: "jeśli jego pominięcie mogłoby wprowadzić w błąd konsumenta". tak więc jest to kwestia dość płynna.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23976

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                      Najlepiej było by gdyby prośbę o ID takich niby-polskich piw zamieszczać na forach kolekcjonerów z sąsiednich krajów ale o ile znam takie strony np u naszych czeskich przyjaciół to (zakładając że zgadłem kraj produkcji) na Węgrzech takie strony nie są mi już zupełnie znane. Może wtedy tamtejsi kolekcjonerzy mogli by "wysledzić" w ktorym browarze warzone jest dane piwo
                      Jakie są oznaczenia (nadruk maszynowy) na tych pszeniczniakach ? Moze po tym da sie coś rozpracować choć wątpię gdyż jest problem z oznaczeniami polskimi ale o tym pisalem już w innym poście.
                      u mnie jest poza datą przydatności:

13.11 RT3 (lub 13.ll RT3 czy też inna wariacja)

Comment

• delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

nie do końca mówi - zapis dot. kraju pochodzenia zawiera klauzulę: "jeśli jego pominięcie mogłoby wprowadzić w błąd konsumenta". tak więc jest to kwestia dość płynna.
                        No ja odnoszę wrażenie, że akurat jako konsument jestem wprowadzany w błąd
                        (Frank Zappa)

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23976

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                          No ja odnoszę wrażenie, że akurat jako konsument jestem wprowadzany w błąd
                          no ale czym właściwie czujesz się wprowadzony w błąd? tak samo można rzec że człek jest wprowadzany w błąd kupując Piasta Wrocławskiego, Żubra w stalowych puszkach, Hebana z pierwszego polskiego browaru specjalności itp.

Comment

• Doodeck
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 1612

u mnie jest poza datą przydatności:

13.11 RT3 (lub 13.ll RT3 czy też inna wariacja)
                            13.11 to godzina (ja mam 12.45)

pozostało do rozszyfrowania "RT3"
                            Dalekosiężny
                            Obserwator
                            Obiektów
                            Dynamicznie
                            Epatujących
                            Ciekawymi
                            Koncepcjami

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

Niestety, ale to cholerne "Wyprodukowano w UE" staje się coraz powszechniejsze na produktach spożywczych, choć nie tylko i jak mniemam jest całkowicie zgodne z prawem unijnym i polskim.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-10-14, 08:20.
                              blog.kopyra.com

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                                z nienaturalną, zawyżoną goryczką.
                                Też tę goryczkę zauważyłam. Chcę to piwo też jeszcze porównawczo zestawić z jakąś inną pszenicą - może z Valentinsem, który jest piwem tanim z Plusa, a i tak wydaje mi się, że lepszym.

Ogólnie nie jest źle, ale przy okazji ta otoczka z niewiadomym krajem producenta nie nastawia pozytywnie...
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X