W sobotę zakupiłem 2 sztuki w Realu w Dąbrowie Górniczej, jedno dla mnie, drugie dla szwagra bo jak inaczej Wystawione na palecie bezpośrednio w przejściu między półkami schodziło jak świeże bułki z rana. Ludzie przechodzili, dumali, zastanawiali się cóż to za wytwór i... przeważnie wrzucali jedną sztukę do wózka. Nawet nie doczekałem z degustacją do wieczornego meczu z Kazachstanem. W pamięć zapadła obfita, długo utrzymująca się piana i mało wyrazisty smak. Ogólnie całkiem całkiem i oczywiście kolejny kapsel do kolekcji
Pszeniczne z... Okocimia?
Collapse
X
-
Kupiłem w Katowickim Realu za 2,99zł. Jeden egzemplarz spożyłem zaraz po przyjściu do domu. Nie jest złe. Rzeczywiście coś sie chyba na naszym piwnym rynku zmieniaBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Dla mnie to solidna, poprawna pszenica.
Obecna cena dla wawy absolutnie bezkonkurencyjna: 2,99 pln Real Ursynów. W trzecim dniu tej promocji na palecie ostały się jedynie dwa kartony. Jak widać to był patent na sukces: opakować zagraniczną pszenicę w dobrze rozpoznawalną polską markę. Wcześniejsze eksperymenty ze sprowadzaniem taniej pszenicy (Kaiser, Frankfurter) się nie powiodły. Mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej...Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2007-10-15, 18:52.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Nie wiem czy wiecie, że Svyturys należy do Carlsberga. Baltas się całkiem dobrze sprzedaje w Polsce. Wystarczy zmienić naklejkę. Może ktoś zrobi teścik porównawczy Baltasa i Okocimia Pszenicznego. Niby różnia się delikatnie alkoholem, ale...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie wiem czy wiecie, że Svyturys należy do Carlsberga"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie wiem czy wiecie, że Svyturys należy do Carlsberga. Baltas się całkiem dobrze sprzedaje w Polsce. Wystarczy zmienić naklejkę. Może ktoś zrobi teścik porównawczy Baltasa i Okocimia Pszenicznego. Niby różnia się delikatnie alkoholem, ale...
jak dla mnie to baltas jest dużo lepszy, a jego cena jest podobna do oferowanego okocimiaOstatnia zmiana dokonana przez piotry; 2007-10-15, 19:04.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziNo w 50% bodajże należy. Chyba, że coś się zmieniło.
Comment
-
-
chyba jeszcze daleko
dobrze się było dowiedzieć, ze coś takiego powstało
dziś wypiję, ale wydaje mi się (przeanalizowałem pobierznie ta dyskusję), że nie jest wybitne - tak wynika z Waszych wypowiedzi (czekamy na przenice w styku Weihenstephanera i innych, no nie?)
kupię na pewno, bo jest to kolejna przenica na rynku i spróbuję; może będzie mi smakować
co do tajemniczego miejsca produkcji, wydaje mi się, ze bez wzgleduna to, gdzie dane piwo jest warzone - i tak należy poinformować o tym nabywcę; te pierdoły z UE czy EU - jak kto woli - nie mają znaczenia w świecie piwa; Unia to twór nowy i nieokrzesany, a piwo, kultura piwna, jego historia i tradycja to wielki kawał historii ludzkości (abstrakujac juz od Babilonu, Egiptu i innych, zajmijmy się ostatnim okresem 1200 lat, bo na początku tego okresu zaczął się krystalizować i klarować - kristallklar - obrządek piwny jaki znamy do dziś) i zawsze miał znaczenie fakt, kto i gdzie rzuca brzeczke na pastwę pracowitych drożdzy, które dają nam piwo
tak więc w mojej opinii takie zabiegi jak nieścisłe podanie miejsca produkcji lub nie podanie go w ogóle - to jest niedopuszczalne, bo godzi w kanon piwa
przypomnijmy sobie czasy, kiedy jeden mistrz piwny był kontrolowany przez wysłanników królewskich i mógł miec tylko jednego ucznia, kiedy nadawano przywileje, aby ograniczyć samowolkę produkcyjną - to już było zgoda, ale mamy do czynienia z pewnym zastałym juz i pieknym zrebem kultury i ta tradycja powinna być zachowana, przeciez Piwo to sztuka - zarówno użytkowa, jak i całkowicie artystyczna, a nie proszek do prania, czy flamaster
dzięki za info o tej nowostce
Wasze chmielowe!Pijast Piwodziej :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedziUnia to twór nowy i nieokrzesany...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzia piwo, kultura piwna, jego historia i tradycja to wielki kawał historii ludzkości
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzikto i gdzie rzuca brzeczke na pastwę pracowitych drożdzy, które dają nam piwo
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzitakie zabiegi jak nieścisłe podanie miejsca produkcji lub nie podanie go w ogóle - to jest niedopuszczalne, bo godzi w kanon piwa
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzimamy do czynienia z pewnym zastałym juz i pieknym zrebem kultury i ta tradycja powinna być zachowana
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedziprzeciez Piwo to sztuka - zarówno użytkowa, jak i całkowicie artystyczna, a nie proszek do prania, czy flamaster
P.S. Dawno tak nie rotflowałem czytając posta na tym forum. Gratulacje dla kolegi wyjatkowo udany postOstatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-10-16, 11:49."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA Wyświetlenie odpowiedziPoraz kolejny odwiedziłem real w markach i Oszołoma na modlińskiej. Nie dość że dostałem mandat na trasie toruńskiej to w dodatku ani tu ani tam nie było Pszenicznego.
Comment
-
-
Moim zdaniem ta pszenica jest całkiem niezła, chociaż do mojego ulubionego Obołonia jeszcze daleka droga. Bardziej przypomina Baltasa, chociaż ma bardziej zdecydowaną goryczkę.
W Płocku można kupić w Auchanie, cena 3,59 zł za but.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem ta pszenica jest całkiem niezła, chociaż do mojego ulubionego Obołonia jeszcze daleka droga. Bardziej przypomina Baltasa, chociaż ma bardziej zdecydowaną goryczkę.
W Płocku można kupić w Auchanie, cena 3,59 zł za but.
Comment
-
-
To ja nie wiem albo zagnieździła się tutaj przesada "bo koncernowe i cokolwiek" albo mam coś ze smakiem. Bo na prawdę wypiłem bez żadnych problemów i bym się cieszył gdyby było szeroko dostępne.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
Comment