Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PabloZD
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.08
    • 222

    W sobotę zakupiłem 2 sztuki w Realu w Dąbrowie Górniczej, jedno dla mnie, drugie dla szwagra bo jak inaczej Wystawione na palecie bezpośrednio w przejściu między półkami schodziło jak świeże bułki z rana. Ludzie przechodzili, dumali, zastanawiali się cóż to za wytwór i... przeważnie wrzucali jedną sztukę do wózka. Nawet nie doczekałem z degustacją do wieczornego meczu z Kazachstanem. W pamięć zapadła obfita, długo utrzymująca się piana i mało wyrazisty smak. Ogólnie całkiem całkiem i oczywiście kolejny kapsel do kolekcji

    Comment

    • zAjkA
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1089

      Poraz kolejny odwiedziłem real w markach i Oszołoma na modlińskiej. Nie dość że dostałem mandat na trasie toruńskiej to w dodatku ani tu ani tam nie było Pszenicznego.
      Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

      Comment

      • adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

        Kupiłem w Katowickim Realu za 2,99zł. Jeden egzemplarz spożyłem zaraz po przyjściu do domu. Nie jest złe. Rzeczywiście coś sie chyba na naszym piwnym rynku zmienia
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

        Comment

        • docent
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 5205

          Dla mnie to solidna, poprawna pszenica.
          Obecna cena dla wawy absolutnie bezkonkurencyjna: 2,99 pln Real Ursynów. W trzecim dniu tej promocji na palecie ostały się jedynie dwa kartony. Jak widać to był patent na sukces: opakować zagraniczną pszenicę w dobrze rozpoznawalną polską markę. Wcześniejsze eksperymenty ze sprowadzaniem taniej pszenicy (Kaiser, Frankfurter) się nie powiodły. Mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej...
          Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2007-10-15, 18:52.
          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Nie wiem czy wiecie, że Svyturys należy do Carlsberga. Baltas się całkiem dobrze sprzedaje w Polsce. Wystarczy zmienić naklejkę. Może ktoś zrobi teścik porównawczy Baltasa i Okocimia Pszenicznego. Niby różnia się delikatnie alkoholem, ale...
            blog.kopyra.com

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie wiem czy wiecie, że Svyturys należy do Carlsberga
              No w 50% bodajże należy. Chyba, że coś się zmieniło.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • piotry
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.08
                • 761

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie wiem czy wiecie, że Svyturys należy do Carlsberga. Baltas się całkiem dobrze sprzedaje w Polsce. Wystarczy zmienić naklejkę. Może ktoś zrobi teścik porównawczy Baltasa i Okocimia Pszenicznego. Niby różnia się delikatnie alkoholem, ale...
                pijam baltasa regularnie i wydaje mi się że piwa te róznią się (wydaje się bo nie piłem jednocześnie)

                jak dla mnie to baltas jest dużo lepszy, a jego cena jest podobna do oferowanego okocimia
                Ostatnia zmiana dokonana przez piotry; 2007-10-15, 19:04.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                  No w 50% bodajże należy. Chyba, że coś się zmieniło.
                  Nawet gdyby to było 49% to chyba nie mieliby problemu, żeby namówić ich na produkcję dla Carlsberg Polska.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • biereczapplistes
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.05
                    • 325

                    chyba jeszcze daleko

                    dobrze się było dowiedzieć, ze coś takiego powstało
                    dziś wypiję, ale wydaje mi się (przeanalizowałem pobierznie ta dyskusję), że nie jest wybitne - tak wynika z Waszych wypowiedzi (czekamy na przenice w styku Weihenstephanera i innych, no nie?)
                    kupię na pewno, bo jest to kolejna przenica na rynku i spróbuję; może będzie mi smakować

                    co do tajemniczego miejsca produkcji, wydaje mi się, ze bez wzgleduna to, gdzie dane piwo jest warzone - i tak należy poinformować o tym nabywcę; te pierdoły z UE czy EU - jak kto woli - nie mają znaczenia w świecie piwa; Unia to twór nowy i nieokrzesany, a piwo, kultura piwna, jego historia i tradycja to wielki kawał historii ludzkości (abstrakujac juz od Babilonu, Egiptu i innych, zajmijmy się ostatnim okresem 1200 lat, bo na początku tego okresu zaczął się krystalizować i klarować - kristallklar - obrządek piwny jaki znamy do dziś) i zawsze miał znaczenie fakt, kto i gdzie rzuca brzeczke na pastwę pracowitych drożdzy, które dają nam piwo
                    tak więc w mojej opinii takie zabiegi jak nieścisłe podanie miejsca produkcji lub nie podanie go w ogóle - to jest niedopuszczalne, bo godzi w kanon piwa
                    przypomnijmy sobie czasy, kiedy jeden mistrz piwny był kontrolowany przez wysłanników królewskich i mógł miec tylko jednego ucznia, kiedy nadawano przywileje, aby ograniczyć samowolkę produkcyjną - to już było zgoda, ale mamy do czynienia z pewnym zastałym juz i pieknym zrebem kultury i ta tradycja powinna być zachowana, przeciez Piwo to sztuka - zarówno użytkowa, jak i całkowicie artystyczna, a nie proszek do prania, czy flamaster
                    dzięki za info o tej nowostce
                    Wasze chmielowe!
                    Pijast Piwodziej :D

                    Comment

                    • delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Unia to twór nowy i nieokrzesany...
                      Dla niektórych Unia to więcej niż twór, to prawdziwy (PO)twór.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzi
                      a piwo, kultura piwna, jego historia i tradycja to wielki kawał historii ludzkości
                      Mocne. Niemniej jednak trochę dwuznaczne
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzi
                      kto i gdzie rzuca brzeczke na pastwę pracowitych drożdzy, które dają nam piwo
                      O ja nie mogę...
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzi
                      takie zabiegi jak nieścisłe podanie miejsca produkcji lub nie podanie go w ogóle - to jest niedopuszczalne, bo godzi w kanon piwa
                      Ja podtrzymuję swoją wersję, ze takie zabiegi są niezgodne z prawem po prostu. Kanonami to firmy w stylu CP się nie zajmują.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzi
                      mamy do czynienia z pewnym zastałym juz i pieknym zrebem kultury i ta tradycja powinna być zachowana
                      Piękne Ja tam żadnych zrębów nie widzę, na pewno nie w Polsce.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biereczapplistes Wyświetlenie odpowiedzi
                      przeciez Piwo to sztuka - zarówno użytkowa, jak i całkowicie artystyczna, a nie proszek do prania, czy flamaster
                      I tu z grubsza, nie wnikając w szczegóły kolega się myli, niestety. Chyba, że chodzi o tzw. sztukę piwa czyli "pół lytra".

                      P.S. Dawno tak nie rotflowałem czytając posta na tym forum. Gratulacje dla kolegi wyjatkowo udany post
                      Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-10-16, 11:49.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

                      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                      Comment

                      • banaszek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.02
                        • 617

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA Wyświetlenie odpowiedzi
                        Poraz kolejny odwiedziłem real w markach i Oszołoma na modlińskiej. Nie dość że dostałem mandat na trasie toruńskiej to w dodatku ani tu ani tam nie było Pszenicznego.
                        Bo jeździć trza umić. Informacja dla prawobrzeżnej Warszawy: Real na Jubilerskiej (dawny Geant) ma Okocim Pszeniczne.


                        Comment

                        • Pinio74
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.10
                          • 3881

                          Moim zdaniem ta pszenica jest całkiem niezła, chociaż do mojego ulubionego Obołonia jeszcze daleka droga. Bardziej przypomina Baltasa, chociaż ma bardziej zdecydowaną goryczkę.
                          W Płocku można kupić w Auchanie, cena 3,59 zł za but.
                          BIRRARE HUMANUM EST

                          Comment

                          • banaszek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.02
                            • 617

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Moim zdaniem ta pszenica jest całkiem niezła, chociaż do mojego ulubionego Obołonia jeszcze daleka droga. Bardziej przypomina Baltasa, chociaż ma bardziej zdecydowaną goryczkę.
                            W Płocku można kupić w Auchanie, cena 3,59 zł za but.
                            U nas (jak pisali w gazetkach) 2,99. Wczoraj wymęczyłem jedną butelkę. Dzisiaj spijam drugie. Przed Okocimiem był Ciechan Pszeniczny. Przez kontrast smaków - Okocim wygrywa. Ale chyba tylko przez ten kontrast.


                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              To ja nie wiem albo zagnieździła się tutaj przesada "bo koncernowe i cokolwiek" albo mam coś ze smakiem. Bo na prawdę wypiłem bez żadnych problemów i bym się cieszył gdyby było szeroko dostępne.
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19282

                                NA bezrybiu i rak ryba...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X