Pszeniczne z... Okocimia?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

Co, jeżeli piwo spełni pokładane (przynajmniej przeze mnie) w nim oczekiwania, jest świetną sprawą
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• piotrsh
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 435

Wypada poczekać, aż pojawi się w sklepach
      Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

Comment

• J_Frater
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.07
        • 19

Jeśli to prawda to brawo!!! Pozostaje się cieszyć, że w ślad za Fraterem pojawiają się kolejne pszeniczniaki - im ich więcej tym większa konkurencja i w efekcie tym lepiej dla konsumentów. Bardzo się cieszę. Brawo!

Comment

• franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika J_Frater Wyświetlenie odpowiedzi
          Pozostaje się cieszyć, że w ślad za Fraterem pojawiają się kolejne pszeniczniaki
          Ja bym powiedział że raczej w ślad za Reginą, bo z tego co wiem to ona przecierała szlaki w produkcji i sprzedaży swojego piwa pszenicznego w Polsce.
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

Comment

• J_Frater
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.07
            • 19

Masz rację, ale moja wypowiedź dotyczyła wyłacznie roku 2007. Ten rok śmiało można już nazwać rokiem piw pszenicznych - przynajmniej w mojej opinii.

Comment

• Sokół83
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja bym powiedział że raczej w ślad za Reginą, bo z tego co wiem to ona przecierała szlaki w produkcji i sprzedaży swojego piwa pszenicznego w Polsce.
              a ja bym raczej powiedział: w ślad za browarami restauracyjnymi - to one przede wszystkim pokazują, że piwo to nie tylko Tyskie i Żywiec
              Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• yendras
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.12
                • 2052

Ale jaja, faktycznie ! Promocja w realu od 12 do 18 października:
                Attached Files

Comment

• e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19279

J_Frater ma odrobinę racji. Tak naprawdę z własnym piwem, które weszło szeroko do sprzedaży to właśnie BB zawdzięczamy. Wcześniej, nie swoim dużo zrobiło Jabłonowo. Regina byłą dostępna w specjalistycznych sklepach, w jak już Okocim miałby się na kimś wzorować to raczej na BB niż na Reginie czy restauracyjnych.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-10-09, 10:07.

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

No i Jurand ze "swoim" Faustusem.
                    Myślę, że swoje zrobił też sukces importowanych Obolonów, niemieckich pszenic, a ostatnio Litewskich. Obrót w segmenciepewnie osiągnął poziom interesujący dla dużych.
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Pinio74
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.10
                      • 3881

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      J_Frater ma odrobinę racji. Tak naprawdę z własnym piwem, które weszło szeroko do sprzedaży to właśnie BB zawdzięczamy. Wcześniej, nie swoim dużo zrobiło Jabłonowo. Regina byłą dostępna w specjalistycznych sklepach, w jak już Okocim miałby się na kimś wzorować to raczej na BB niż na Reginie czy restauracyjnych.
                      A moim zdaniem najwięcej w tym kierunku zdziałał Faustus.
                      A żeby było na temat pszenicznego Okocimia, to napiszę, że czekam z nieciepliwością. Kurczę, Carlsberg rzeczywiście wyróżnia się wśród koncernów w Polsce (Palone i niepasteryzowany, a wcześniej zimowy Kasztelan), a teraz pszenica, żeby jeszcze porter był dostępny w Polsce...
                      BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19279

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedzi
                        A moim zdaniem najwięcej w tym kierunku zdziałał Faustus.
                        ...
                        fakt, bo Jabłonowo było tylko w marketach a Faustus docierał także do małych sklepów.

Comment

• franekf
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.06
                          • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                          a ja bym raczej powiedział: w ślad za browarami restauracyjnymi - to one przede wszystkim pokazują, że piwo to nie tylko Tyskie i Żywiec
                          Ok zgoda, ale do browarów restauracyjnych ma dostęp raczej niewielka liczba osób. a poza tym "laicy piwni" traktują je raczej jako miłą odmianę, a potem wracają do swoich piwnych koncernowych przyzwyczajeń (zauważyłem to w gronie swoich znajomych, z którymi chadzałem do Bierhalle).
                          Ja znajduję dwa duże plusy w działaniu CO:
                          - być może ludzie zauważą, że piwo to nie tylko jasny lager,
                          - może w końcu nie będę musiał jeździć po pszenicę do Warszawy i będzie ona dostępna w zwykłych sklepach (choć mam co do tego lekkie wątpliwości jak patrzę na cenę 3,49..).
                          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                          Piwny Janusz bez Teku

Comment

• docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

Wiadomość jak najbardziej pozytywna ale to stawia pod znakiem zapytania dalsze losy pszenic z Ciechanowa i Piotrkowa. Problemy z jakością (Ciechan), dostępnością czy względnie wysoką ceną mogą spowodować, że piwa te będą wyparte przez ogólnie dostępnego i (mam nadzieję) dobrego jakościowo Okocima...
                            W tym momencie albo małe browary spóźniły się z tymi pszenicznymi o co najmniej pół roku albo CO zaatakowało dość wcześnie (sezon na pszenicę przecież dobiegł końca...).
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Dreamer
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.05
                              • 1576

Docent słusznie zauważył: w całej tej euforii (zresztą uzasadnionej) wynikającej z wejściem na rynek koncernowej pszenicy - trzeba też pamiętać o tym, że fakt ten pociąga za sobą całkiem inne konsekwencje - duży koncern wchodzi swoim produktem w niszę, która do tej pory "zarezerwowana" była dla mniejszych producentów.
                              Sytuacja bez precedensu, z pewnością nie pozostanie bez echa w Ciechanie czy Kiperze, którzy mozolnie zaczęli ten rynek zdobywać.

Tylko czy konsumenci mają się aż tak bardzo tym przejmować...? Przecież "lud pragnie pszenicy", więc niech będzie jej jak najwięcej
                              Blog: Piwna Brytania

Comment

• docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

Najbardziej obawiam się sytuacji kiedy Okocim dobrą, stosunkową tanią i powszechną pszenicą wypiera innych graczy tego segmentu z rynku po czym stopniowo pogarsza jakość swego produktu i/lub winduje jego cenę.
                                I jeszcze jedna uwaga: skąd wiadomo że to piwo zostało uwarzone w Polsce?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2007-10-09, 12:05.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
                                X