Co, jeżeli piwo spełni pokładane (przynajmniej przeze mnie) w nim oczekiwania, jest świetną sprawą
Pszeniczne z... Okocimia?
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika J_Frater Wyświetlenie odpowiedziPozostaje się cieszyć, że w ślad za Fraterem pojawiają się kolejne pszeniczniakiBirofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedziJa bym powiedział że raczej w ślad za Reginą, bo z tego co wiem to ona przecierała szlaki w produkcji i sprzedaży swojego piwa pszenicznego w Polsce.
Comment
-
-
J_Frater ma odrobinę racji. Tak naprawdę z własnym piwem, które weszło szeroko do sprzedaży to właśnie BB zawdzięczamy. Wcześniej, nie swoim dużo zrobiło Jabłonowo. Regina byłą dostępna w specjalistycznych sklepach, w jak już Okocim miałby się na kimś wzorować to raczej na BB niż na Reginie czy restauracyjnych.Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-10-09, 10:07.
Comment
-
-
No i Jurand ze "swoim" Faustusem.
Myślę, że swoje zrobił też sukces importowanych Obolonów, niemieckich pszenic, a ostatnio Litewskich. Obrót w segmenciepewnie osiągnął poziom interesujący dla dużych.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziJ_Frater ma odrobinę racji. Tak naprawdę z własnym piwem, które weszło szeroko do sprzedaży to właśnie BB zawdzięczamy. Wcześniej, nie swoim dużo zrobiło Jabłonowo. Regina byłą dostępna w specjalistycznych sklepach, w jak już Okocim miałby się na kimś wzorować to raczej na BB niż na Reginie czy restauracyjnych.
A żeby było na temat pszenicznego Okocimia, to napiszę, że czekam z nieciepliwością. Kurczę, Carlsberg rzeczywiście wyróżnia się wśród koncernów w Polsce (Palone i niepasteryzowany, a wcześniej zimowy Kasztelan), a teraz pszenica, żeby jeszcze porter był dostępny w Polsce...BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedziA moim zdaniem najwięcej w tym kierunku zdziałał Faustus.
...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzia ja bym raczej powiedział: w ślad za browarami restauracyjnymi - to one przede wszystkim pokazują, że piwo to nie tylko Tyskie i Żywiec
Ja znajduję dwa duże plusy w działaniu CO:
- być może ludzie zauważą, że piwo to nie tylko jasny lager,
- może w końcu nie będę musiał jeździć po pszenicę do Warszawy i będzie ona dostępna w zwykłych sklepach (choć mam co do tego lekkie wątpliwości jak patrzę na cenę 3,49..).Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Wiadomość jak najbardziej pozytywna ale to stawia pod znakiem zapytania dalsze losy pszenic z Ciechanowa i Piotrkowa. Problemy z jakością (Ciechan), dostępnością czy względnie wysoką ceną mogą spowodować, że piwa te będą wyparte przez ogólnie dostępnego i (mam nadzieję) dobrego jakościowo Okocima...
W tym momencie albo małe browary spóźniły się z tymi pszenicznymi o co najmniej pół roku albo CO zaatakowało dość wcześnie (sezon na pszenicę przecież dobiegł końca...).Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Docent słusznie zauważył: w całej tej euforii (zresztą uzasadnionej) wynikającej z wejściem na rynek koncernowej pszenicy - trzeba też pamiętać o tym, że fakt ten pociąga za sobą całkiem inne konsekwencje - duży koncern wchodzi swoim produktem w niszę, która do tej pory "zarezerwowana" była dla mniejszych producentów.
Sytuacja bez precedensu, z pewnością nie pozostanie bez echa w Ciechanie czy Kiperze, którzy mozolnie zaczęli ten rynek zdobywać.
Tylko czy konsumenci mają się aż tak bardzo tym przejmować...? Przecież "lud pragnie pszenicy", więc niech będzie jej jak najwięcej
Comment
-
-
Najbardziej obawiam się sytuacji kiedy Okocim dobrą, stosunkową tanią i powszechną pszenicą wypiera innych graczy tego segmentu z rynku po czym stopniowo pogarsza jakość swego produktu i/lub winduje jego cenę.
I jeszcze jedna uwaga: skąd wiadomo że to piwo zostało uwarzone w Polsce?Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2007-10-09, 12:05.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
Comment