Porter Okocimski za 7 zł

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marco
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.04
    • 100

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
    Napisałem do okocimia w sprawie tego piwa z zapytaniem dlaczegoż nie ma go na polskim rynku - w odpowiedzi napisali że jest zbyt drogie i że ludzie by gonie kupowali. DLateog pytam czy standardowy piwosz kupiłby to piwo w takiej cenie jak jest ona w hameryce

zasadniczo chciałbym aby browar wystawiał to piwo w jednym miejscu w polsce - koło browaru - po 1 nie kosztowałoby to browaru dużo kasy - najwyżej naklejka w j. polskim na temat zawartości/ daty do spożycia - coś jak robią importerzy.
    2. kto naprawdę chciałby się go napić mógłby - co jak co ale dostęp do tego piwa byłby w takim przypadku lepszy niż teraz - przesyłany z zagramanicy ehh.

no i mam nadzieję że piwo kosztowałoby jednak troche mniej - ok 5 zł
    w końcu odpadają cła i inne takie tam
    piotry, chyba się myslisz, ale wydaje mi się że wystawienie piwa koło browaru wcale nie byłoby tanie. Po pierwsze, koszty prowadzenia sklepu są duże (no chyba że już i tak jest obok browaru, tego nie wiem), po drugie użycie polskich etykiet dla małej partii piwa jest bardzo drogie

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

napisali że jest zbyt drogie i że ludzie by gonie kupowali.
      "Zbyt" to znaczy ile konkretnie je sobie cenia ? Oczywiście pytanie do nich a nie do Ciebie Piotry. Polskie portery w Polsce kosztują tak jak ktoś napisał wcześniej okolo 4 zeta wiec rozumiem że i ten kosztowałby mniejwięcej tyle samo. Jeśli drożej to kolejne pytanie - dlaczego jest droższy skoro nie różni się niczym od pozostalych w tej klasie?
      W Irlandii pojawił się na krótko w jednym ze sklepów (jedyny polski porter jaki tu widziałem) i kosztował aż okolo 3,50 jura (ale polskie piwa w ogole są tu b. drogie - np Tyskie lub Leszek to około 2-2,50 jura). Kupiłem tylko raz "dla zaliczenia". Nawet kapsel mi nie doszedł bo był identyczny jak na Okocimiu Mocnym. Jesli się pojawi jeszcze to na pewno ze względu właśnie na cenę nie kupię

Odpowiadając na pytanie posta : mając w Polsce świetne portery (choć mizerny wybór) za 4 zeta nie kupiłbym na pewno innego polskiego portera za 7 bo niby dlaczego mam doplacać 3 zeta za niewiadomo co ?
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• arzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.06
        • 2814

(...) w odpowiedzi napisali że jest zbyt drogie i że ludzie by gonie kupowali. (...)
        Mógłbym ten argument zrozumieć gdyby chcieli zacząć coś robić czyt. warzyć, ale gdy to piwo już jest w sprzedaży, co prawda nie u nas, to taki argument jest bzdurny.
        Nie wykazują nawet odrobiny chęci aby to piwo zaistniało na naszym rynku. Kosz etykiet dla takiego koncernu to pikuś.
        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        Bractwo Piwne
        Skład Piwa
        Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• piotry
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.08
          • 761

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco Wyświetlenie odpowiedzi
          ... Po pierwsze, koszty prowadzenia sklepu są duże (no chyba że już i tak jest obok browaru, tego nie wiem)...
          też tego nie wiem - zakładam że takowy sklep jest , może niech się wypowie ktoś kto wie na pewno

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marco Wyświetlenie odpowiedzi
          ... po drugie użycie polskich etykiet dla małej partii piwa jest bardzo drogie
          nie zależy mi na polskich etykietach - bardziej myslałem o zwykłej białej nalepce - takiej jak na piwach importowanych zwykła info aby urzędy nie miały zastrzeżeń

Comment

• crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

Napisałem do okocimia w sprawie tego piwa z zapytaniem dlaczegoż nie ma go na polskim rynku - w odpowiedzi napisali że jest zbyt drogie i że ludzie by gonie kupowali. DLateog pytam czy standardowy piwosz kupiłby to piwo w takiej cenie jak jest ona w hameryce
            No cóż, argumentacja CO jest co najmniej dziecinna. Upraszczając do maksimum - w tych 2,50 USD jest koszt transportu butelkowanego piwa do USA. Wystarczy go odjąć i już cena na polski rynek staje się bardziej realna. Druga kwestia - tego nie wiem, ale można podejrzewać, że na takim przedsięwzięciu CO ma wyższe marże jednostkowe, niż na piwach na rynek krajowy. Może i tu jest piec podgrzewany?

Generalnie zgadzam się z Arzym - wystarczy chcieć, a dobry marketing potrafi zdziałać cuda. Mam wrażenie, że ostatnio Żywiec szerzej dystrybuuje portera - dostępny jest chociażby w Żabkach, a nigdy nie był. Znaczy - sprzedaje się, i to bez jakiejkolwiek reklamy. Rynek piwa rośnie, więc chyba jest miejsce nie tylko na ilość, ale i nowe gatunki.

Aha - za 7 zł to bym kupił, ale tylko takie ściągnięte ze Stanów, jako ciekawostkę.

Comment

• pio_tr23
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.12
              • 47

Sklepu koło browaru w Brzesku nie ma. Kilka lat wstecz był firmowy sklepik koło bramy głównej jednak zlikwidowano go. Poza piwem Okocim można było kupić wszelakie gadżety reklamowe. Ostani zakup w tym sklepie zrobiłem bodajże w 1999 roku.

Comment

• Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum Wyświetlenie odpowiedzi
                Jedno/dwa ale żeby kupować na stałe nie mógłby kosztować więcej niż 4,50. Cieszyński kosztuje w sklepach ok 4,20 i dlaczego cena miałaby byc drastycznie inna?
                W mojej wiosce jest dostępny nawet po 3.85 zł,a z Witnicy za 2.95 zł.(dziś trzeba zrobić zapasy),dlatego 7 zeta był nie dał za butelkę portera brzeskiego.

Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...) A ceny w USA raczej nie ma co przekładać na nasz grunt, bo tamtejsze 2,50$ to coś jak nasze 2,50 zł.
                  Coś chyba Ci sie pomyliło w liczeniu
                  Mi porter okocimski bardzo smakował więc napewno bym regularnie kupował ze 2 buteleczki w tygodniu za taka cenę.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• franekf
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.06
                    • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Coś chyba Ci sie pomyliło w liczeniu
                    Eh, no przecież wiadomo o co chodzi, może nie napisałem tego zbyt dokładnie.
                    Dla tych co dalej będą udawać że nie wiedzą o co mi chodzi - ilościowo zarabiamy podobnie (średnich płac tam nie znam, kolega pracował w ostatnie wakacje za około 8 $, pracownik fizyczny w Polsce dostaje ok. 8 - 10 zł.), natomiast wartość dolara jest około 2,7 raza większa niż złotówki.
                    Mam nadzieję że wytłumaczyłem mniej więcej o co mi chodzi i powstrzymam tym samym kolejne przejawy wszechobecnego tu czepialstwa
                    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                    Piwny Janusz bez Teku

Comment

• żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

7 zł to cena z d... wzięta. Kupiłbym raz do spróbowania.

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

nie z d... tylko normalna. weź sobie zamów pocztą, kurierem piwo z USA to zobaczysz ile zapłacisz. a tutaj jest dwukrotna przesyłka

Comment

• becik
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

A najlepiej żeby kosztowało 2 zł, a byłoby jeszcze piękniej gdyby było darmowe
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                            A najlepiej żeby kosztowało 2 zł, a byłoby jeszcze piękniej gdyby było darmowe
                            I niech dorzucą szklankę gratis
                            blog.kopyra.com

Comment

• Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

Porteów nie pija się skrzynkami. To są piwa dla ludzi ceniących unikalny smak. Cena 7 złotych jest do zaakceptowania. W ciągu roku zdegustowałem 2-3 takie piwa otrzymane po znajomości. Gdybym zobaczył takie piwo w sklepie za "dychę" to po chwili byłoby moje i nie musiałbym ludziom zawracać w głowie....
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

Comment

• delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
                                Porterów nie pija się skrzynkami. To są piwa dla ludzi ceniących unikalny smak. Cena 7 złotych jest do zaakceptowania. W ciągu roku zdegustowałem 2-3 takie piwa otrzymane po znajomości. Gdybym zobaczył takie piwo w sklepie za "dychę" to po chwili byłoby moje i nie musiałbym ludziom zawracać w głowie....
                                Zgadzam się z przedmówcą. Cena do 10 zł jest dla mnie do przełknięcia, oczywiście pod pewnymi warunkami. Nie bez powodu porter, który jak się domyślam ma największy udział w polskim rynku czyli żywiecki z Cieszyna, to tylko jakiś ułamek produkcji niedużego browaru cieszyńskiego. Łatwo z naszego, czyli klienta punktu widzenia doradzać browarom produkcję portera. Problem w tym, że jakby to była taka zyskowna działka to wszystkie browary by portera już dawno warzyły. Ja portera piję w ilosciach ok. 10-15 sztuk rocznie. Do tego pewnie jakaś część (1-2 sztuki) w postaci przetworów (porterówka)
                                Last edited by delvish; 2007-10-19, 15:02.
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

Przetwarzanie...
                                X