Grzane piwo - sposób na zimno czy profanacja?
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl -
Comment
-
Jak pamietam to z kilku żółtek robiło się u mnie kogel-mogel dodając pod koniec piwo. Taki żołtkowo piwny napój. Piwa nie za dużo oczywiście.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No i piję coś, co jest dla mnie dobre, a oto przepis:
Do wąskiego, wysokiego, kamionkowego garnka wlewam 1L porteru.
Do jeszcze zimnego (!) piwa wlewam powoli dwa solidne żółtka i mieszam do uzyskania jednolitego roztworu.
Przyprawiam: po solidnej szczypcie proszkowanego kardamonu, cynamonu i goździków, dwoma kawałkami stem ginger w zalewie i ociupiną tej słodkiej zalewy imbiru.
Podgrzewam grzałką powoli, możliwie pod przykryciem, prawie do zagotowania.
Na koniec przecedzam, do kufla i jeszcze plasterek cytryny (ale cytryna to raczej z powodu przeziębienia; uwaga z cytryną, jest ordynarna).
Imbir jest zdaje się kluczowy, on też chyba hamuje katar.Comment
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Wracam do wątku grzańca, ze względu na pogodę.
Najlepiej zrobić sobie "wywar" z przypraw (imbir, cynamon, ziele angielskie, goździki + woda = gotować kilkanaście minut), dolać do piwa i podgrzać. W mikrofali jak najbardziej. Napar z przypraw i tak rozejdzie się po całym piwie, i nie ma co już ślęczeć przy jakimś rondelku. Poza tym polecam grzane wino z tym samym wywarem. Aby było jeszcze lepsze, dobrze jest po podgrzaniu wrzucić plaster świeżej pomarańczy, wyciskając z niego sok. Osobiście nie lubię i nie polecam wszelkiego rodzaju gotowych grzańców galicyjskich i tym podobnych słodkich jaboliTak samo nie polecam stosowania gotowych mieszanek tj.Kamis. Grzaniec jest za słodki, nie czuć aromatu przypraw. Poza tym są stosunkowo drogie. Jeśli znacie jakieś nietypowe przepisy na grzańca, proszę się podzielić
Comment
-
Na polskim rynku jest parę piw, które po podgrzaniu nie wymagają doprawienia. Polecam Koreb Herbowe - piwo o smaku korzennym, wyraźnie wyczuwalna wanilia. Co ciekawe piwo mimo podgrzania nie zmienia za bardzo smaku, mniam.
Rewelacją w moim mniemaniu jest Magnus z Browaru Jagiełło. Na zimno dla mnie za słodki, za to na ciepło zostałem rozłożony na łopatki. Piwo traci swą intensywną słodycz za to na plan pierwszy wysuwają się takie nuty smakowe jak wiśnia, czekolada, kakao. Polecam się nie śpieszyć gdyż wraz ze spadkiem temperatury dominują inne aromaty
Smacznego ciepłegoBrowar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
Related Topics
Collapse
-
Po całkiem dobrze rozpoznawalnym nawet na naszym rynku Duvel Tripel Hop Citra:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ipel-hop-citra
jakiś czas temu postanowiono iść za ciosem i w ten sposób powstało to piwo, ale nie...-
Channel: Belgia
-
-
Cześć,
znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.
Jak...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Ekstr. 12%
Alk. 5%
40 IBU
https://pioneerbeer.cz/index.php/por...item/ipl-k-45/
O tym browarze z Żatca pisał Heckler:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...c-n%C3%A1m-pro...-
Channel: Czechy
-
-
Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami
https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/
Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
4,8% alk.
Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment