Grzane piwo - sposób na zimno czy profanacja?
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl -
Tak właśnie, bez białka i najlepiej wymieszać w mikserze dodając do bardzo ciepłego grzańca cienkim strumieniem kogla-mogla. SmacznegoComment
-
Jak pamietam to z kilku żółtek robiło się u mnie kogel-mogel dodając pod koniec piwo. Taki żołtkowo piwny napój. Piwa nie za dużo oczywiście.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
No i piję coś, co jest dla mnie dobre, a oto przepis:
Do wąskiego, wysokiego, kamionkowego garnka wlewam 1L porteru.
Do jeszcze zimnego (!) piwa wlewam powoli dwa solidne żółtka i mieszam do uzyskania jednolitego roztworu.
Przyprawiam: po solidnej szczypcie proszkowanego kardamonu, cynamonu i goździków, dwoma kawałkami stem ginger w zalewie i ociupiną tej słodkiej zalewy imbiru.
Podgrzewam grzałką powoli, możliwie pod przykryciem, prawie do zagotowania.
Na koniec przecedzam, do kufla i jeszcze plasterek cytryny (ale cytryna to raczej z powodu przeziębienia; uwaga z cytryną, jest ordynarna).
Imbir jest zdaje się kluczowy, on też chyba hamuje katar.Comment
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Wracam do wątku grzańca, ze względu na pogodę.
Najlepiej zrobić sobie "wywar" z przypraw (imbir, cynamon, ziele angielskie, goździki + woda = gotować kilkanaście minut), dolać do piwa i podgrzać. W mikrofali jak najbardziej. Napar z przypraw i tak rozejdzie się po całym piwie, i nie ma co już ślęczeć przy jakimś rondelku. Poza tym polecam grzane wino z tym samym wywarem. Aby było jeszcze lepsze, dobrze jest po podgrzaniu wrzucić plaster świeżej pomarańczy, wyciskając z niego sok. Osobiście nie lubię i nie polecam wszelkiego rodzaju gotowych grzańców galicyjskich i tym podobnych słodkich jaboli Tak samo nie polecam stosowania gotowych mieszanek tj.Kamis. Grzaniec jest za słodki, nie czuć aromatu przypraw. Poza tym są stosunkowo drogie. Jeśli znacie jakieś nietypowe przepisy na grzańca, proszę się podzielićComment
-
Na polskim rynku jest parę piw, które po podgrzaniu nie wymagają doprawienia. Polecam Koreb Herbowe - piwo o smaku korzennym, wyraźnie wyczuwalna wanilia. Co ciekawe piwo mimo podgrzania nie zmienia za bardzo smaku, mniam.
Rewelacją w moim mniemaniu jest Magnus z Browaru Jagiełło. Na zimno dla mnie za słodki, za to na ciepło zostałem rozłożony na łopatki. Piwo traci swą intensywną słodycz za to na plan pierwszy wysuwają się takie nuty smakowe jak wiśnia, czekolada, kakao. Polecam się nie śpieszyć gdyż wraz ze spadkiem temperatury dominują inne aromaty
Smacznego ciepłegoBrowar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626Comment
Comment