Też przez chwilę pomyślałem o tym Imielinie, choć na stronie jest on podany jako siedziba Górnej Półki. Piwa istnieją już fizycznie i nawet można je zamówić:
Z rozmów z właścicielem Imielina wynikało, że uważyli próbną warkę pszenicy na początku zeszłego roku. Niemniej tutaj wspomina się o krakowskich piwowarach
Serwis "Na widelcu" prowadzi ta sama osoba co sklep z alkoholami "Górna Półka" z siedzibą bodaj w Imielinie (czy Chełmie Śl. - tu albo tu mają siedzibę a w drugim miejscu jest skład). Browar Stary Kraków miał dostarczać im piwo Smocza Głowa i mimo zainteresowania pana Wyciśloka nie doszło do realizacji. P. Jabłoński zresztą słabo był zainteresowany współpracą, więc nie sądzę, by to była jego sprawka. Dosyć osobliwa ta informacja, bo nic mi na ten temat nie wiadomo.
Swoją drogą zdziwiło mnie że pierwsze informacje o tym piwie nie pojawiły się tu, lecz na innym, małym forum piwnym, którego nazwy nie wymienię aby nie robić mu darmowej reklamy
Wygląda więc na to, że te piwa to po prostu przemianowany Relakspol. Po nazwie widać, że firma nie planuje długiej kariery tego piwa
Bardzo ciekawe... zwłaszcza, że ma być też jakiś "górniak" a potem jeszcze pszenica ( ). To może znak, że nie będą to jakieś sikacze, które ktoś chce opchnąć z okazji mody na koniec świata. Czy ktoś wie kiedy te piwa będą dostępne i czy w całej Polsce? Etykiety nie wyglądają może jakoś bardzo zachęcająco ale nie ma co się wypowiadać zanim się nie spróbuje.
Tak swoją drogą to mnie już do szału doprowadza ta histeria z końcem swiata w 2012 roku . A jeśli te piwa, a zwłaszcza pszeniczniak, im się udadzą to może być jej pierwszy pozytywny aspekt
Oficjalną premierę piwa mają mieć 9 listopada, ja liczę że będę je miał w domu dziś lub jutro, więc obejrzę dokładnie i podzielę się informacjami. W mailu od sprzedawcy dowiedziałem się że tworząc to piwo celowali w wysoką jakość, jak będzie w rzeczywistości okaże się po pierwszych degustacjach.
Już mam!!
Piwo, według informacji na opakowaniu, jest warzone przez Browar Relakspol (jest "B.P.R. Kraków ul. Borkowska 32). Za chwilkę wrzucę zdjęcia.
Z tego co się dowiedziałem, z tym piwem jest tak: pierwsza warka pochodzi z Relakspola. Jednak kolejne, wcale nie muszą być warzone w tym browarze. Umowa pomiędzy browarem i właścicielami nazwy i (podobno) "unikalnej receptury" jest luźna na tyle, że kolejne warki może przejąć inny zainteresowany zakład.
Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!
Comment