Piwna informacja o Gornej Frankoni

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

Piwna informacja o Gornej Frankoni

Znalazlem ciekawa strone internetowa, wielojezykowa. Jezeli ktos chce sie poinformowac o browarach, wycieczkach piwnych itp. - prosze zajrzec:

Jest takze zawarta mapa piwna Gornej Frankini z linkami do poszczegolnych browarow. Strony browarowe sa w jezyku niemieckim.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Podoba mi się, że na tej stronie (na mapce) Europa kończy się na Polsce jak chodzi o wschodni kraniec
    Last edited by e-prezes; 2007-11-01, 17:21.

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

A tak przy okazji Bractwo Piwne wybrało się w ten rejon całkiem niedawno i relacja do poczytania > tutaj <.

Comment

• Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2556

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        A tak przy okazji Bractwo Piwne wybrało się w ten rejon całkiem niedawno i relacja do poczytania > tutaj <.
        Dobra trasa, chociaż prawdziwe rarytasy znajdują się przeważnie kilka kilometrów w bok od głównej drogi. Mimo wszystko cieszy, że nasz rejon znany jest też poza granicami kraju. Frankońscy piwowarzy sami zresztą już zauważyli, że Polacy od pewnego czasu intensywnie odwiedzają te rejony.
        Archiwum piwne

Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

znalazłem tą strone już jakiś czas temu.

Trza się wybrać.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• piwowar2
            • 2001.11
            • 588

Niezla trasa Bractwa Piwnego. Na Oktoberfest na 20 osob trzeba zarezerwowac sobie miejsce w jednym z celtow, co w niedziele jest b. ciezkie. Osobiscie wole napic sie Oktoberfestbier w browarnych knajpach, gdzie mozna napic sie tego samego piwa w lepszych okolicznosciach oraz nawet nieco taniej niz na samym Oktoberfescie.

Comment

• MuadDib
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 172

Czytałem (przedruk z jakiegoś zagranicznego magazynu w Angorze) ze dwa lata temu, że najwięcej browarów jest w Antwerpii, o ile pamiętam mowa była o 700-800. Tak czy inaczej do grona moich piwnych marzeń dołączyła jeszcze jedna kraina

Comment

• Sokół83
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.12
                • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MuadDib Wyświetlenie odpowiedzi
                Czytałem (przedruk z jakiegoś zagranicznego magazynu w Angorze) ze dwa lata temu, że najwięcej browarów jest w Antwerpii, o ile pamiętam mowa była o 700-800.
                700 browarów w jednym mieście? to chyba mało prawdopodobne
                Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                  700 browarów w jednym mieście? to chyba mało prawdopodobne
                  Dokładnie. Ok. 900 browarów to jest w Bawarii. W całej Belgii ca. 100.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• franekf
                    • 2004.06
                    • 944

Prawdopodobnie chodzi o całą prowincję, a nie tylko o miasto Antwerpia. Jednak liczba 700-800 wydaje się dość mocno zawyżona...
                    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                    Piwny Janusz bez Teku

Comment

• MuadDib
                      • 2005.11
                      • 172

Chmmmm, może coś źle zapamiętałem, obecnie ten artykuł leży sobie w jakimś kartonie w piwnicy (mieszkam chwilowo <od roku ponad> u teściów i wiele skarbów tam spoczęło) i nie mogę sprawdzić, tak czy inaczej odwiedziłbym i Antwerpię i górną Bawarię. Z resztą, resztę Bawarii też bym nie pogardził

Comment

• pieczarek
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.06
                        • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MuadDib Wyświetlenie odpowiedzi
                        ...tak czy inaczej odwiedziłbym i Antwerpię i górną Bawarię. Z resztą, resztę Bawarii też bym nie pogardził
                        Ale Piwowar2 pisze nie o Górnej Bawarii, a o Górnej Frankonii. To dwa zupełnie odrębne regiony, leżące co prawda w tej samej Bawarii, ale niezbyt się lubiące. Z tego co pamiętam, to Frankonię do Bawarii włączył dopiero Napoleon, uważany z tego powodu w całej Frankonii za skończonego głupka. Zresztą, we Frankonii mało kto uważa siebie za Bawarczyka, którzy są tam przedmiotem powszechnych kpin.
                        Tak więc, nieco precyzji w podawaniu nazw regionów nie zawadzi.

Comment

• MuadDib
                          • 2005.11
                          • 172

upssss, dałem plamę , ale przynajmniej co nieco dowiedziałem się o tamtejszych landach.

Comment

• grzech
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.04
                            • 4592

A dokładnie o jednym - Bawarii.

Comment

• MuadDib
                              • 2005.11
                              • 172

racja, chętnie poczytam też o innych, więc jak ktoś ma wenę do pisania to śmiało

Comment

Przetwarzanie...
                              X