Podsumowanie roku 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #16
    rok 2007

    na +

    rosnący wybór piw "różnistych", ale i wzrastająca świadomość producentów potrzeby ich istnienia na rynku;
    powoli, (ale to akurat wina urzędów) rosnąca liczba browarów restauracyjnych

    na -

    zamknięcie kilku małych browarów oraz przejęcie br. Belgia;
    ciągle obecna świadomość, że jak coś nie nazywa się Okocim czy Tyskie (itp.) to musi być be.
    Last edited by e-prezes; 2008-02-07, 18:55.

    Comment

    • Sokół83
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.12
      • 1598

      #17
      przyszły mi do głowy jeszcze dwa minusy:
      - coraz popularniejszy zwyczaj niepodawania ekstraktu oraz miejsca produkcji na piwach
      - nikły wybór dobrych piw poniżej 5,5% alkoholu (szczególnie pilsów)
      Z INNEJ BECZKI

      www.fotopolska.eu

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83
        ... coraz popularniejszy zwyczaj niepodawania ekstraktu oraz miejsca produkcji na piwach...
        Tych spraw nie powinno się łączyć.
        Podawanie ekstraktu jest chyba obowiązkowe, na podstwie jakiejś dyrektywy unijnej (co ja o tym sądzę, to inna sprawa). Natomiast miejsce produkcji - nie ma takiego prawa nigdzie nia świecie, z tego, co się zdołałaem dowiedzieć w pewnej dużej kancelarii prawniczej. Jest obowiązek podać nazwę producenta, a wielopiętrowych spókach kapitałowych to i tak nic nie znaczy dla konsumentów.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Podawanie ekstraktu jest chyba obowiązkowe, na podstwie jakiejś dyrektywy unijnej (co ja o tym sądzę, to inna sprawa).
          Nie jest obowiązkowe, a zwłaszcza w UE. Wystarczy przejrzeć etykiety piw niemieckich czy czeskich. Uważam, że to akurat obowiązkowe być nie powinno, choć browary szanujące klienta, powinny to robić z własnej woli.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Natomiast miejsce produkcji - nie ma takiego prawa nigdzie nia świecie, z tego, co się zdołałaem dowiedzieć w pewnej dużej kancelarii prawniczej. Jest obowiązek podać nazwę producenta, a wielopiętrowych spókach kapitałowych to i tak nic nie znaczy dla konsumentów.
          Tutaj nie wiem, ale IMO miejsce produkcji powinno być ustalone bardzo dokładnie. Zresztą ono jest zakodowane w serii prod., bo wymaga tego m.in. HACCP. Ja bym oczekiwał jednak, że ta informacja będzie dostępna dla klienta. I to tak samo w przypadku piwa, jak jogurtu, dżemu czy samochodu.
          Last edited by kopyr; 2008-02-09, 15:28.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • pivaria
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.03
            • 1538

            #20
            Fajnie, że temat odżył. Do tego numeru "Pivarii" już nie wejdzie, ale do następnego jak najbardziej.
            PIVARIA - Z MIŁOŚCI DO PIWA!
            www.pivaria.pl
            https://www.facebook.com/pages/Pivar...72566796087490

            Comment

            • Tomasz_Moczarski
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.12
              • 182

              #21
              + coraz większy wybór piw pszenicznych i "egzotycznych"
              + prywatni importerzy coraz bardziej "widoczni"
              + wzrost spożycia piwa w Polsce
              + promocje w sklepach w stylu "Frater 3+1 gratis"


              - mała dostępność piw zwłaszcza regionalnych w pozostałych rejonach Polski
              - przejęcie browaru Belgia
              - ceny poszły w górę
              - jak już wspomniano - postrzeganie Marki marketingiem koncernów - pozostałe są prawie niezauważalne
              - przechowywanie piwa w sklepach w wysokiej temperaturze
              - "popularne" piwa nadal rządzą w "kawiarniach"
              koncerniak = prawie jak piwo :D
              Ostatnie testy: Minibrowar MajEr z Gliwic!
              reklama: Ski Jump Mania - fajna gra przeglądarkowa!
              Sonda prezydencka użytkowników GooglePlus

              Comment

              Przetwarzanie...
              X