Witam, jak widać po nicku, pełnoletni stałem się dość niedawno i analogicznie dość niedawno zacząłem swoje poważniejsze eksperymenty z alkoholem. Póki co, stwierdziłem, że mocniejsze niż piwa alkohole mnie nie rajcują smakowo, ale piwka- owszem, zaczęły mi smakować. Oczywiście zależy jakie- takich na maksa gorzkich nie lubię. Bardziej ciągną mnie takie delikatniejsze w smaku, tzn. słodkie i aromatyzowane. Póki co, najbardziej smakowały mi Tatra Mocne, Warka Strong, Redds i Lemon's beer (takie belgijskie, 4,1%. Miałbym więc prośbę, żebyście mi polecili jakieś piwa w tym stylu, powiedzieli, czy bardziej polecacie wersję strong czy zwykłą itp. Niby mógłbym sam wszystko próbować, ale wiadomo- piw jest pełno, a póki co, jako początkujący piwosz, pijam tylko po dwa piwka co piątek, żeby wykluczyć ryzyko uzależnienia i zanim wszystko po kolei popróbuję i wyselekcjonuję, to minie duuuuużo czasu, więc postanowiłem zdać się na Wasze porady. Z góry dzięki wielkie
Nowicjusz w kwestii picia piwka prosi o porady :P
Collapse
X
-
Nowicjusz w kwestii picia piwka prosi o porady :P
Ostatnia zmiana dokonana przez Piotrek1989; 2007-11-05, 18:58.Tagi: brak
-
-
Witamy nowego forumowicza.
Trudno cokowiek doradzać , ale zajrzyj do działu na forum "Piwo konkretnie" - znajdziesz opinie forumowiczów o prawie wszystkich piwach dostępnych na naszym ( i nie tylko) rynku. Doskonale nadaje się też do tego Wyszukiwarka - porozglądaj się troche po forum , a napewno znajdziesz coś dla siebie
-
-
poczytaj chłopie trochę Forum to sam się zorientujesz co warto pić, a czego nie - masz dział "Piwo - konkretnie" i tam masz oceny Użytkowników - sam po lekturze stwierdzisz, iż ani Warka Jasne ani Strong nie są warte szerszej dyskusji - powodzenia........Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
-
Uzupełnij swój profil, będzie wiadomo skąd jesteś i będziemy wiedzieli co można w Twoim regionie znaleźć ciekawego.
Na początek poszukaj tutajŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Wypełnienie profilu dużo pomoże.
Jednak na pewno moge Ci polecić kontrowersyjne piwo Brackie z cieszyńskiego Browaru Zamkowego Brackie, piwa browaru Czarnków oraz Fortuna z Miłosławia. Polecam również pszeniczne z Bierhalle Katowice oraz piwka domowe-warzenie w domu nie jest trudne a super zabawa.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Baltas. Pyszne. Ogólnie warto wybierać tanie piwa - może trafić się jakaś perełka (np. produkty browaru GAB - ale to chyba nie ten rejon Polski ). A że trafi się jakiś sikacz... wyjdzie taniej od WarkiNie należy odkładać na jutro, tego co można wypić dzisiaj.
Nie wierzę abstynentom.
Comment
-
-
Polecam Ci unikać wyrobów masowo reklamowanych. Reklama kosztuje, co powoduje pogorszenie smaku piwa nie tylko z powodu poniesionych kosztów tej reklamy które trzeba włączyć w cenę piwa, ale także dlatego, że im do szerszego grona piwo (i reklama) są adresowane, tym bardziej nijaki w smaku musi być ten wyrób.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Koszalin w dziale "Piwo - gdzie" nie jest dobrze zaprezentowany - będziesz mógł nadrobić zaległości swoich rodaków.
Poszukaj piw z browaru Amber, np. Koźlaka, który powinien Ci posmakować (o niebo lepszy do Warki "strąg"). Powinien być dostępny w Koszalinie.
Może uda Ci się dowiedzieć czegoś nt. koszalińskiego Broka Sambora Niefiltrowanego ?
-----
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziPolecam również pszeniczne z Bierhalle Katowice...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi...oraz piwka domowe-warzenie w domu nie jest trudne a super zabawa.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-11-05, 20:34.
Comment
-
-
Ulubione marki czy gatunki piwa trzeba sobie niestety znaleźć samemu. Każdy bowiem ma własny gust i preferencje smakowe. Niektórym bardzo smakuje koncernowa "masówka" inni mają bardziej wyszukane potrzeby i nie są w stanie przełknąć czegoś co jest produkowane, a nie warzone.
Osobiście polecałbym produkty browarów regionalnych, z których każdy ma to coś w sobie czego nie może dać produkt ogólnopolski produkowany przez "tych" największych. Proponuje też szukać i kupować piwa niepasteryzowane, gdyż te są najzdrowsze.
Koszalin jest miejscem gdzie ma swoją siedzibę dawny Browar Brok (ob. Royal Unibrew Polska). Jest to co prawda firma należąca do koncernu piwnego, ale od nich radziłbym zacząć, gdyż najlepiej jest zaczynać poszukiwanie "swojego piwka" od własnego podwórka.
Jeśli jednak od razu kusi cię spróbować czegoś regionalnego to proponuje zrobić sobie wycieczkę do Kołobrzegu.
W mieście tym (w Dzielnicy Portowej) jakiś czas temu były do nabycia piwa z Browaru Fortuna (szczególne polecenia z tego browaru jest słodkie ciemne piwo Fortuna Czarne) i Browaru Czarnków (z tego browaru polecam jasne piwo Noteckie i ciemne piwo Eire). Fortunę sprzedawali kiedyś na ul. Obrońców Westerplatte (w Redzie), Czarnków był natomiast na Bulwarze J. Szymańskiego (w Cafe Americano).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedziUlubione marki czy gatunki piwa trzeba sobie niestety znaleźć samemu. Każdy bowiem ma własny gust i preferencje smakowe.
Comment
-
-
Jako młodemu stażem piwoszowi, który zgłasza sie po poradę na forum Browar.biz proponuje ci jednak nie zagłębiać się zbyt bardzo w ten "masowy" ogólnopolski produkt spożywczy jakim jest piwo Tatra.
Ktoś tu powyżej zwrócił słuszną uwagę, żeby się nie sugerować markami rozreklamowanymi, bo ta są zazwyczaj nijakie.
Skoro masz u siebie na miejscu browar w Koszalinie lepiej popróbuj najpierw jego wyroby.
Comment
-
-
Póki co, najbardziej smakowały mi Tatra Mocne, Warka Strong, Redds i Lemon's beer (takie belgijskie, 4,1%).
Więcej nic nie mam do dodania - moi koledzy już cię odpowiednio ukierunkowali."Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.
Comment
-
-
Bliżej niż do Kołobrzegu masz do Sarbinowa. Tam, przynajmniej w sierpniu, dostępne było lane i butelkowane Noteckie i Eire z Czarnkowa w takiej "jamajskiej" (klimaty rasta i raegge) knajpie przy głównej ulicy.
A Tatry chłopie nie pij. Toto leżakuje dwa razy krócej niż normalne piwo, bo oszczędzają na kosztach i nic dobrego z tego nie wynika.
Z mojego doświadczenia wynika że gust wyrabia się z liczbą wypitych piw. Nie daj sie zwariować i nie kieruj się reklamami, jak to szanowni przedmówcy sugerowali. Próbuj jak najwięcej gatunków i nie sugeruj się ceną. Zdarzają się perełki w cenie koncerniaków z niższej półki.
Comment
-
Comment