W poniedziałek w Szczecinie w kauflandzie zakupiłem piwo browaru PÓŁNOCNEGO Polarne Mocne, parwametry piwa jak z przed zamkniecia browaru cena 1,99 albo coś koło tego data przydatności do produkcji 14.04.2008. Czekam kiedy piwa tego browaru zostaną odwieszone w artomacie.
Browar PÓŁNOCNY znowu produkuje piwo [fałszywy alarm ;)]
Collapse
X
-
Rotmistrz , nie pogrywaj na naszych emocjach ! Otwierając ten temat byłem bardzo sceptyczny i nie myliłem się (niestety).Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2007-11-14, 18:49.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Dodam jeszcze, że w gdyńskim Kauflandzie kupiłem dziś puszkę Beczkowego Mocnego. Nie ma możliwości dodania go w DP do Kipera, więc tym samym zaliczę premierę - moje pierwsze piwo z Suwałk Ale jestem ciekaw jakie piwo piotrkowskie jest tam w środku tak naprawdę.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2007-12-29, 20:45.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
To już się nadaje do UOKiKu...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj kupiłem piwo Gold z napisem na puszce "Wyprodukowano w Browarze Północnym, Suwałki ". Data ważności 16.11.2009"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew Wyświetlenie odpowiedzipiwo - cena 1,29 zł
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedziI Ty to nazywasz piwem?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziA co? Cena jest kryterium pozwalającym ustalić co jest piwem, a co nie? Ciekawe podejście.
To pewnie nie są wszystkie koszta, ale jak myślisz, gdzie oszczędzali?Ostatnia zmiana dokonana przez a1410; 2009-07-10, 21:21.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi1,29zł-22%vat=1.06zł-20% marży sklepu=0,88zł-38gr akcyzy=0,50zł-0,05 transport= 0,45zł-0,40zł puszka=0,05zł-~0,30zł technicznego kosztu wytworzenia 0,5 litra piwa w browarze wielkości Kipera= -0,25zł
To pewnie nie są wszystkie koszta, ale jak myślisz, gdzie oszczędzali?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi1,29zł-22%vat=1.06zł-20% marży sklepu=0,88zł-38gr akcyzy=0,50zł-0,05 transport= 0,45zł-0,40zł puszka=0,05zł-~0,30zł technicznego kosztu wytworzenia 0,5 litra piwa w browarze wielkości Kipera= -0,25zł
To pewnie nie są wszystkie koszta, ale jak myślisz, gdzie oszczędzali?
Z akcyzą też przegiąłeś. " Stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu." Biorąc pod uwagę, że to pewnie jakiś cienkusz, a więc 8-ka, to mamy 8Plato*7,79/200=0,31zł. Gdyby to była jednak 10-tka, to będzie 0,38zł Zostaje nam 12-19groszy na piwo. A jeszcze browar może mieć ulgę.
Jeśli transport 1 puszki piwa obliczyłeś na 5groszy, to chyba taksówką chcesz to piwo wozić. To by znaczyło, że transport 1 zgrzewki kosztuje 1,2zł. Co za paletę daje 63zgrzewki x 1,2zł=75zł. Na trucka wchodzi 26 palet, więc 26x75zł= 1965zł. Nie uważasz, że to trochę przydużo. Obniżmy koszt transportu o 40%, co da nam oszczędność 2groszy na puszce.
"Oszczędności" wyniosą więc 0,18+0,19+0,2=0,39zł. Co daje nam nie ~0,05zł, a ~0,44zł na piwo. Przyznasz, że to robi różnicę.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-07-11, 08:54.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziMarżę liczymy od ceny brutto. Więc pierwsze przekłamanie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrZ akcyzą też przegiąłeś. Biorąc pod uwagę, że to pewnie jakiś cienkusz
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrJeśli transport 1 puszki piwa obliczyłeś na 5groszy, to chyba taksówką chcesz to piwo wozić
Ponadto powinienem jeszcze doliczyć kwotę faktury marketingowej, którą sieci obciążają dostawców i która zwykle oscyluje na poziomie 10% obrotu netto
Tak więc to Ty przeginasz, nie ja. Doliczając wszystkie rzeczywiste koszty i zakładając, że to 8-ka z ulgą uzyskamy i tak wynik ujemny, co tylko potwierdzi, że 1,29 za 0,5 litrową puszkę, przy tak wysokiej akcyzie, drogiej puszce i 22%wym Vacie jest cenowym dumpingiem i w normalnym kraju powinno być zaskarżone
Pozdrawiam
PS. Pomijam fakt zakupu takiego menelskiego "piwa" przez jednego z forumowiczów, bo już samo przyznanie się do takiego czynu powinno w gronie forumowych piwnych koneserów skutkować...banem. Chyba, że kupujący boryka się z "problemem alkoholowym", ale to już inna kwestia...
Comment
-
Comment