W poniedziałek w Szczecinie w kauflandzie zakupiłem piwo browaru PÓŁNOCNEGO Polarne Mocne, parwametry piwa jak z przed zamkniecia browaru cena 1,99 albo coś koło tego data przydatności do produkcji 14.04.2008. Czekam kiedy piwa tego browaru zostaną odwieszone w artomacie.
Browar PÓŁNOCNY znowu produkuje piwo [fałszywy alarm ;)]
Collapse
X
-
Rotmistrz , nie pogrywaj na naszych emocjach ! Otwierając ten temat byłem bardzo sceptyczny i nie myliłem się (niestety).Last edited by Cooper; 2007-11-14, 18:49.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Dodam jeszcze, że w gdyńskim Kauflandzie kupiłem dziś puszkę Beczkowego Mocnego. Nie ma możliwości dodania go w DP do Kipera, więc tym samym zaliczę premierę - moje pierwsze piwo z Suwałk Ale jestem ciekaw jakie piwo piotrkowskie jest tam w środku tak naprawdę.Last edited by Pendragon; 2007-12-29, 20:45.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
To już się nadaje do UOKiKu...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Dzisiaj kupiłem piwo Gold z napisem na puszce "Wyprodukowano w Browarze Północnym, Suwałki ". Data ważności 16.11.2009"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment
-
Comment
-
To pewnie nie są wszystkie koszta, ale jak myślisz, gdzie oszczędzali?Last edited by a1410; 2009-07-10, 21:21.Comment
-
1,29zł-22%vat=1.06zł-20% marży sklepu=0,88zł-38gr akcyzy=0,50zł-0,05 transport= 0,45zł-0,40zł puszka=0,05zł-~0,30zł technicznego kosztu wytworzenia 0,5 litra piwa w browarze wielkości Kipera= -0,25zł
To pewnie nie są wszystkie koszta, ale jak myślisz, gdzie oszczędzali?Comment
-
1,29zł-22%vat=1.06zł-20% marży sklepu=0,88zł-38gr akcyzy=0,50zł-0,05 transport= 0,45zł-0,40zł puszka=0,05zł-~0,30zł technicznego kosztu wytworzenia 0,5 litra piwa w browarze wielkości Kipera= -0,25zł
To pewnie nie są wszystkie koszta, ale jak myślisz, gdzie oszczędzali?
Z akcyzą też przegiąłeś. " Stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu." Biorąc pod uwagę, że to pewnie jakiś cienkusz, a więc 8-ka, to mamy 8Plato*7,79/200=0,31zł. Gdyby to była jednak 10-tka, to będzie 0,38zł Zostaje nam 12-19groszy na piwo. A jeszcze browar może mieć ulgę.
Jeśli transport 1 puszki piwa obliczyłeś na 5groszy, to chyba taksówką chcesz to piwo wozić. To by znaczyło, że transport 1 zgrzewki kosztuje 1,2zł. Co za paletę daje 63zgrzewki x 1,2zł=75zł. Na trucka wchodzi 26 palet, więc 26x75zł= 1965zł. Nie uważasz, że to trochę przydużo. Obniżmy koszt transportu o 40%, co da nam oszczędność 2groszy na puszce.
"Oszczędności" wyniosą więc 0,18+0,19+0,2=0,39zł. Co daje nam nie ~0,05zł, a ~0,44zł na piwo. Przyznasz, że to robi różnicę.Last edited by kopyr; 2009-07-11, 08:54.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrZ akcyzą też przegiąłeś. Biorąc pod uwagę, że to pewnie jakiś cienkusz
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrJeśli transport 1 puszki piwa obliczyłeś na 5groszy, to chyba taksówką chcesz to piwo wozić
Ponadto powinienem jeszcze doliczyć kwotę faktury marketingowej, którą sieci obciążają dostawców i która zwykle oscyluje na poziomie 10% obrotu netto
Tak więc to Ty przeginasz, nie ja. Doliczając wszystkie rzeczywiste koszty i zakładając, że to 8-ka z ulgą uzyskamy i tak wynik ujemny, co tylko potwierdzi, że 1,29 za 0,5 litrową puszkę, przy tak wysokiej akcyzie, drogiej puszce i 22%wym Vacie jest cenowym dumpingiem i w normalnym kraju powinno być zaskarżone
Pozdrawiam
PS. Pomijam fakt zakupu takiego menelskiego "piwa" przez jednego z forumowiczów, bo już samo przyznanie się do takiego czynu powinno w gronie forumowych piwnych koneserów skutkować...banem. Chyba, że kupujący boryka się z "problemem alkoholowym", ale to już inna kwestia...Comment
Comment