Browar PÓŁNOCNY znowu produkuje piwo [fałszywy alarm ;)]

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rotmistrz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.06
    • 469

Browar PÓŁNOCNY znowu produkuje piwo [fałszywy alarm ;)]

W poniedziałek w Szczecinie w kauflandzie zakupiłem piwo browaru PÓŁNOCNEGO Polarne Mocne, parwametry piwa jak z przed zamkniecia browaru cena 1,99 albo coś koło tego data przydatności do produkcji 14.04.2008. Czekam kiedy piwa tego browaru zostaną odwieszone w artomacie.
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

Nie zostaną. To piotrkowski Kiper rozlewa swoje piwo do przejętych z Suwałk puszek.

Comment

• Jaroslav
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      🍼
      • 2005.10
      • 967

Proponowałbym wykasować ten temat, bo może wprowadzać w błąd.

Comment

• rotmistrz
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.06
        • 469

Przepraszam wszystkich których tą wiadomością wprowadziłem w błąd i dziękuje arcy zo doinformowanie i tym samym zamykam dyskusję.

Comment

• Cooper
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

Rotmistrz , nie pogrywaj na naszych emocjach ! Otwierając ten temat byłem bardzo sceptyczny i nie myliłem się (niestety).
          Last edited by Cooper; 2007-11-14, 18:49.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Dodam jeszcze, że w gdyńskim Kauflandzie kupiłem dziś puszkę Beczkowego Mocnego. Nie ma możliwości dodania go w DP do Kipera, więc tym samym zaliczę premierę - moje pierwsze piwo z Suwałk Ale jestem ciekaw jakie piwo piotrkowskie jest tam w środku tak naprawdę.
            Last edited by Pendragon; 2007-12-29, 20:45.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• remfire
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 1334

Północny chyba pobije wszelkie rekordy długości produkowania piwa po zlikwidowaniu browaru
              Dzisiaj kupiłem piwo Gold z napisem na puszce "Wyprodukowano w Browarze Północnym, Suwałki ". Data ważności 16.11.2009

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23903

To już się nadaje do UOKiKu...
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Czapayew
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.10
                  • 1966

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
                  Dzisiaj kupiłem piwo Gold z napisem na puszce "Wyprodukowano w Browarze Północnym, Suwałki ". Data ważności 16.11.2009
                  To samo piwo kupiłem dziś w dąbrowskim INTERMARCHE - cena 1,29 zł.
                  "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                  www.piwnekapsle.net

Comment

• a1410
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.08
                    • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew
                    piwo - cena 1,29 zł
                    I Ty to nazywasz piwem?

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410
                      I Ty to nazywasz piwem?
                      A co? Cena jest kryterium pozwalającym ustalić co jest piwem, a co nie? Ciekawe podejście.

Comment

• a1410
                        • 2003.08
                        • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                        A co? Cena jest kryterium pozwalającym ustalić co jest piwem, a co nie? Ciekawe podejście.
                        1,29zł-22%vat=1.06zł-20% marży sklepu=0,88zł-38gr akcyzy=0,50zł-0,05 transport= 0,45zł-0,40zł puszka=0,05zł-~0,30zł technicznego kosztu wytworzenia 0,5 litra piwa w browarze wielkości Kipera= -0,25zł
                        To pewnie nie są wszystkie koszta, ale jak myślisz, gdzie oszczędzali?
                        Last edited by a1410; 2009-07-10, 21:21.

Comment

• Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

1,29zł-22%vat=1.06zł-20% marży sklepu=0,88zł-38gr akcyzy=0,50zł-0,05 transport= 0,45zł-0,40zł puszka=0,05zł-~0,30zł technicznego kosztu wytworzenia 0,5 litra piwa w browarze wielkości Kipera= -0,25zł
                          Ciekawe wyliczenie, ale sam wykazałeś jego absurdalność.

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Po pierwsze marża sklepu, na tak "cenowo atrakcyjnym" produkcie może być niższa, poza tym 38gr, to 0,38/1,29=29% marży. Marżę liczymy od ceny brutto. Więc pierwsze przekłamanie. Obstawiałbym raczej połowę tej kwoty, czyli 18groszy. Zostaje nam 18groszy na piwo.

Z akcyzą też przegiąłeś. " Stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu." Biorąc pod uwagę, że to pewnie jakiś cienkusz, a więc 8-ka, to mamy 8Plato*7,79/200=0,31zł. Gdyby to była jednak 10-tka, to będzie 0,38zł Zostaje nam 12-19groszy na piwo. A jeszcze browar może mieć ulgę.

Jeśli transport 1 puszki piwa obliczyłeś na 5groszy, to chyba taksówką chcesz to piwo wozić. To by znaczyło, że transport 1 zgrzewki kosztuje 1,2zł. Co za paletę daje 63zgrzewki x 1,2zł=75zł. Na trucka wchodzi 26 palet, więc 26x75zł= 1965zł. Nie uważasz, że to trochę przydużo. Obniżmy koszt transportu o 40%, co da nam oszczędność 2groszy na puszce.

"Oszczędności" wyniosą więc 0,18+0,19+0,2=0,39zł. Co daje nam nie ~0,05zł, a ~0,44zł na piwo. Przyznasz, że to robi różnicę.
                            Last edited by kopyr; 2009-07-11, 08:54.
                            blog.kopyra.com

Comment

• a1410
                              • 2003.08
                              • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                              Marżę liczymy od ceny brutto. Więc pierwsze przekłamanie
                              Pierwsze słyszę, żeby ktoś liczył sobie marżę od Vatu. Normalny handlowiec patrzy na cenę netto dostawcy, dolicza swoją marżę /zwykle w detalu jest to więcej niż 20%/ i dopiero wtedy dolicza Vat.
                              Z akcyzą też przegiąłeś. Biorąc pod uwagę, że to pewnie jakiś cienkusz
                              Założyłem, że to 10-ka bez ulg. Kiper to chyba dość spory browar i jeżeli w ogóle ma jakąś ulgę, to najwyżej tą z ostatniego przedziału, czyli 9 groszy na litrze

Jeśli transport 1 puszki piwa obliczyłeś na 5groszy, to chyba taksówką chcesz to piwo wozić
                              Założyłem 5 groszy, bo piwo było zakupione w sieci, czyli najpierw musiało być dostarczone do magazynu centralnego, a dopiero potem rozwiezione do sklepów. W tej kwocie umieściłem też opłatę haraczu sieciowego, którym obciążani są wszyscy dostawcy/ gazetki, miejsca paletowe itp./
                              Ponadto powinienem jeszcze doliczyć kwotę faktury marketingowej, którą sieci obciążają dostawców i która zwykle oscyluje na poziomie 10% obrotu netto
                              Tak więc to Ty przeginasz, nie ja. Doliczając wszystkie rzeczywiste koszty i zakładając, że to 8-ka z ulgą uzyskamy i tak wynik ujemny, co tylko potwierdzi, że 1,29 za 0,5 litrową puszkę, przy tak wysokiej akcyzie, drogiej puszce i 22%wym Vacie jest cenowym dumpingiem i w normalnym kraju powinno być zaskarżone
                              Pozdrawiam
                              PS. Pomijam fakt zakupu takiego menelskiego "piwa" przez jednego z forumowiczów, bo już samo przyznanie się do takiego czynu powinno w gronie forumowych piwnych koneserów skutkować...banem. Chyba, że kupujący boryka się z "problemem alkoholowym", ale to już inna kwestia...

Comment

Przetwarzanie...