No właśnie - ze dwa lata temu. Tak właściwie przypomniałem sobie o "zimowym" podczas picia "Złotych Lwów". Gdzieś jakiś smaczek dotknął nostalgicznej nutki. Szkoda, że nie można ich porównać.
Teraz już chyba za późno na warzenie zimowego na ten sezon. Spróbuję na wiosnę (jeszcze lagerowe temperatury), to wyjdzie w sam raz na następną zimę. Dzisiaj spróbowałem mojego ciemnego zimowego z imbirem. Czarne prawie jak węgiel, piana jak bita śmietana, tylko jasnobrązowa i już całkiem przyjemne w smaku mimo, że siedzi dopiero nieco ponad miesiąc w butelkach.
Uwielbiam piwa sezonowe, a przedewszystkim piwa zimowe. Wlasnie zaopatruje sie powoli w Bocki zimowe, czyli kozlaki, oraz Weihnachsfestbier - piwa swiateczne. Nistety, nie wystarcza mi nigdy czasu, by zakupic(po niektore specjaly trzeba jechac do samego browaru) i mozliwosci lezakowania tylu roznych piw. Ale robie co w mojej mocy.
Wczoraj zakupilem w Landbierparadies(sklep z piwami z Frankoni) i testowalem:
- Vierzehnheiligen Weihnachtsfestbier - pyszny jasne Festbier
- Brauerei Hofmann Hohenschwärz Festbier - ciemne(czarne) Festbier, na moj gust zbyt palone, ale nie zle
- rewelacja: Brauerei Wagner Merkendorf Dunkler Bock - cimeno rubinowy Bock o slodkawo-kwaskowatym smaku
- Brauerei Pfister Weigelshofen Bockbier - kolorem podobny do poprzedniego, w smaku wiecej nutek karamelkowych, pycha
- Brauerei Hübner Steinfeld Christkindla - pyszny jasny festbier o smaku slodkawo-kwaskowatym
Dzisiaj:
- Brauerei Friedmann Gräfenberg Festbier - dobry standard, ale nic specjalnego
- Brauerei Müller Debring Bock: jasny mocny Bock, kiedys byl ciemnyi znacznie lepszy
- Brauerei Müller Reundorf Bock: to juz dobry standard, dobrze opisywany
- Brauerei Grasmannsdorf Bock - to nie moje ulubione piwo, czuc moc i wszystko
Tyle na dzisiaj.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2
- Brauerei Hofmann Hohenschwärz Festbier - ciemne(czarne) Festbier, na moj gust zbyt palone, ale nie zle
- rewelacja: Brauerei Wagner Merkendorf Dunkler Bock - cimeno rubinowy Bock o slodkawo-kwaskowatym smaku
- Brauerei Pfister Weigelshofen Bockbier - kolorem podobny do poprzedniego, w smaku wiecej nutek karamelkowych, pycha
- Brauerei Hübner Steinfeld Christkindla - pyszny jasny festbier o smaku slodkawo-kwaskowatym
Dzisiaj:
- Brauerei Müller Debring Bock: jasny mocny Bock, kiedys byl ciemnyi znacznie lepszy
Tyle na dzisiaj.
Wow.Jestem pod wrażeniem.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2
Dzisiaj:
Tyle na dzisiaj.
W związku z tym nie jestem pewien, czy Ci już pisałem, że Cię nie lubię, więc piszę teraz...
ZAZDRASZCZAM!
W zwiazkuz tym nie napisze wiec o piwie jak:
- Brauerei Löwenbräu Buttenheim Weihnachtsfestbier
- Brauerei Löwenbräu Buttenheim Bockbier
- Brauerei Vierzehnheiligen Silberbock
- Lindenbräu Gräfenberg Festbier
- Brauerei Huppendorf Festbier
- Brauerei Meister Unterzaunsbach Festbier
- Brauerei Wagner Merkendorf heller Bock
- Brauerei Prechtel Uehlfeld Festbier
Nie wiem co tam jeszcze zostalo w skrzynce(stoi w pywnicy).
Ja także wspominam piwa zimowe i mi ich trochę brak na rynku ( głównie ze względów kolekcjonerskich ) . Na zimę przerzucam się głównie na portery i "Zagłobę" , który to ma dalekie ale jednak smaczki piw zimowych.
Podsumowując - jaka zima takie piwo.
podejrzewam jakby Tyskie wydało edycję specjalną zimową to może by się i sprzedała a w pozostałych przypadkach zimowe moglibyśmy kupować także w maju. Taki rynek niestety.
Pozostaje odwiedzić Bomi może coś się tam ustrzeli.
Kerstbier to styl zimowego piwa w Belgii i Francji. Z tego co wiem najczęściej z przyprawami.
W tym wypadku dookreślili, że jest to "spiced Belgian Dubbel", ale w składzie jedyna podana przyprawa to chmiel.
Comment