piwo zimowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alnus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.07
    • 459

piwo zimowe

Mam w pamięci żywieckie Zimowe sprzed paru lat i zastanawiam się, czy jakiś browar (oprócz domowych ) warzy obecnie takie sezonowe piwo?
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

Ze dwa lata temu był Piast Zimowy, Kasztelan Zimowy i chyba Bosman.
    MM961
    4:-)

Comment

• ARTHUR
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2338

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedzi
      Ze dwa lata temu był Piast Zimowy, Kasztelan Zimowy i chyba Bosman.
      Był Bosman Polarny.

Comment

• alnus
        • 2007.07
        • 459

No właśnie - ze dwa lata temu. Tak właściwie przypomniałem sobie o "zimowym" podczas picia "Złotych Lwów". Gdzieś jakiś smaczek dotknął nostalgicznej nutki. Szkoda, że nie można ich porównać.

Comment

• zAjkA
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.12
          • 1089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam w pamięci żywieckie Zimowe sprzed paru lat i zastanawiam się, czy jakiś browar (oprócz domowych ) warzy obecnie takie sezonowe piwo?
          Nie pozostaje Ci nic innego jak uwarzyć samemu
          Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• JAckson
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie pozostaje Ci nic innego jak uwarzyć samemu
            Ewentualnie zakup piwa zagranicznego
            MM961
            4:-)

Comment

• alnus
              • 2007.07
              • 459

Teraz już chyba za późno na warzenie zimowego na ten sezon. Spróbuję na wiosnę (jeszcze lagerowe temperatury), to wyjdzie w sam raz na następną zimę. Dzisiaj spróbowałem mojego ciemnego zimowego z imbirem. Czarne prawie jak węgiel, piana jak bita śmietana, tylko jasnobrązowa i już całkiem przyjemne w smaku mimo, że siedzi dopiero nieco ponad miesiąc w butelkach.

Comment

• piwowar2
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.11
                • 588

Uwielbiam piwa sezonowe, a przedewszystkim piwa zimowe. Wlasnie zaopatruje sie powoli w Bocki zimowe, czyli kozlaki, oraz Weihnachsfestbier - piwa swiateczne. Nistety, nie wystarcza mi nigdy czasu, by zakupic(po niektore specjaly trzeba jechac do samego browaru) i mozliwosci lezakowania tylu roznych piw. Ale robie co w mojej mocy.

Comment

• alnus
                  • 2007.07
                  • 459

Piękny kłopot nadmiaru...

Comment

• piwowar2
                    • 2001.11
                    • 588

Wczoraj zakupilem w Landbierparadies(sklep z piwami z Frankoni) i testowalem:
                    - Vierzehnheiligen Weihnachtsfestbier - pyszny jasne Festbier
                    - Brauerei Hofmann Hohenschwärz Festbier - ciemne(czarne) Festbier, na moj gust zbyt palone, ale nie zle
                    - rewelacja: Brauerei Wagner Merkendorf Dunkler Bock - cimeno rubinowy Bock o slodkawo-kwaskowatym smaku
                    - Brauerei Pfister Weigelshofen Bockbier - kolorem podobny do poprzedniego, w smaku wiecej nutek karamelkowych, pycha
                    - Brauerei Hübner Steinfeld Christkindla - pyszny jasny festbier o smaku slodkawo-kwaskowatym
                    Dzisiaj:
                    - Brauerei Friedmann Gräfenberg Festbier - dobry standard, ale nic specjalnego
                    - Brauerei Müller Debring Bock: jasny mocny Bock, kiedys byl ciemnyi znacznie lepszy
                    - Brauerei Müller Reundorf Bock: to juz dobry standard, dobrze opisywany
                    - Brauerei Grasmannsdorf Bock - to nie moje ulubione piwo, czuc moc i wszystko
                    Tyle na dzisiaj.

Comment

• kiszot
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2 Wyświetlenie odpowiedzi
                      - Brauerei Hofmann Hohenschwärz Festbier - ciemne(czarne) Festbier, na moj gust zbyt palone, ale nie zle
                      - rewelacja: Brauerei Wagner Merkendorf Dunkler Bock - cimeno rubinowy Bock o slodkawo-kwaskowatym smaku
                      - Brauerei Pfister Weigelshofen Bockbier - kolorem podobny do poprzedniego, w smaku wiecej nutek karamelkowych, pycha
                      - Brauerei Hübner Steinfeld Christkindla - pyszny jasny festbier o smaku slodkawo-kwaskowatym
                      Dzisiaj:
                      - Brauerei Müller Debring Bock: jasny mocny Bock, kiedys byl ciemnyi znacznie lepszy
                      Tyle na dzisiaj.
                      Wow.Jestem pod wrażeniem.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• piwowar2
                        • 2001.11
                        • 588

Probowalem dzisiaj pic jeszcze Krajana - wole nie opisywac.

Comment

• Pancernik
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9797

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dzisiaj:
                          Tyle na dzisiaj.
                          W związku z tym nie jestem pewien, czy Ci już pisałem, że Cię nie lubię, więc piszę teraz...
                          ZAZDRASZCZAM!

Comment

• piwowar2
                            • 2001.11
                            • 588

W zwiazkuz tym nie napisze wiec o piwie jak:
                            - Brauerei Löwenbräu Buttenheim Weihnachtsfestbier
                            - Brauerei Löwenbräu Buttenheim Bockbier
                            - Brauerei Vierzehnheiligen Silberbock
                            - Lindenbräu Gräfenberg Festbier
                            - Brauerei Huppendorf Festbier
                            - Brauerei Meister Unterzaunsbach Festbier
                            - Brauerei Wagner Merkendorf heller Bock
                            - Brauerei Prechtel Uehlfeld Festbier
                            Nie wiem co tam jeszcze zostalo w skrzynce(stoi w pywnicy).

Comment

• grzes_ch
                              • 2003.10
                              • 612

Ja także wspominam piwa zimowe i mi ich trochę brak na rynku ( głównie ze względów kolekcjonerskich ) . Na zimę przerzucam się głównie na portery i "Zagłobę" , który to ma dalekie ale jednak smaczki piw zimowych.
                              Podsumowując - jaka zima takie piwo.
                              podejrzewam jakby Tyskie wydało edycję specjalną zimową to może by się i sprzedała a w pozostałych przypadkach zimowe moglibyśmy kupować także w maju. Taki rynek niestety.
                              Pozostaje odwiedzić Bomi może coś się tam ustrzeli.

Comment

Przetwarzanie...
                              X