Mam w pamięci żywieckie Zimowe sprzed paru lat i zastanawiam się, czy jakiś browar (oprócz domowych ) warzy obecnie takie sezonowe piwo?
piwo zimowe
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson Wyświetlenie odpowiedziZe dwa lata temu był Piast Zimowy, Kasztelan Zimowy i chyba Bosman.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedziMam w pamięci żywieckie Zimowe sprzed paru lat i zastanawiam się, czy jakiś browar (oprócz domowych ) warzy obecnie takie sezonowe piwo?Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA Wyświetlenie odpowiedziNie pozostaje Ci nic innego jak uwarzyć samemuMM961
4:-)
Comment
-
-
Teraz już chyba za późno na warzenie zimowego na ten sezon. Spróbuję na wiosnę (jeszcze lagerowe temperatury), to wyjdzie w sam raz na następną zimę. Dzisiaj spróbowałem mojego ciemnego zimowego z imbirem. Czarne prawie jak węgiel, piana jak bita śmietana, tylko jasnobrązowa i już całkiem przyjemne w smaku mimo, że siedzi dopiero nieco ponad miesiąc w butelkach.
Comment
-
-
Uwielbiam piwa sezonowe, a przedewszystkim piwa zimowe. Wlasnie zaopatruje sie powoli w Bocki zimowe, czyli kozlaki, oraz Weihnachsfestbier - piwa swiateczne. Nistety, nie wystarcza mi nigdy czasu, by zakupic(po niektore specjaly trzeba jechac do samego browaru) i mozliwosci lezakowania tylu roznych piw. Ale robie co w mojej mocy.
Comment
-
-
Wczoraj zakupilem w Landbierparadies(sklep z piwami z Frankoni) i testowalem:
- Vierzehnheiligen Weihnachtsfestbier - pyszny jasne Festbier
- Brauerei Hofmann Hohenschwärz Festbier - ciemne(czarne) Festbier, na moj gust zbyt palone, ale nie zle
- rewelacja: Brauerei Wagner Merkendorf Dunkler Bock - cimeno rubinowy Bock o slodkawo-kwaskowatym smaku
- Brauerei Pfister Weigelshofen Bockbier - kolorem podobny do poprzedniego, w smaku wiecej nutek karamelkowych, pycha
- Brauerei Hübner Steinfeld Christkindla - pyszny jasny festbier o smaku slodkawo-kwaskowatym
Dzisiaj:
- Brauerei Friedmann Gräfenberg Festbier - dobry standard, ale nic specjalnego
- Brauerei Müller Debring Bock: jasny mocny Bock, kiedys byl ciemnyi znacznie lepszy
- Brauerei Müller Reundorf Bock: to juz dobry standard, dobrze opisywany
- Brauerei Grasmannsdorf Bock - to nie moje ulubione piwo, czuc moc i wszystko
Tyle na dzisiaj.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2 Wyświetlenie odpowiedziWczoraj zakupilem w Landbierparadies(sklep z piwami z Frankoni) i testowalem:
- Brauerei Hofmann Hohenschwärz Festbier - ciemne(czarne) Festbier, na moj gust zbyt palone, ale nie zle
- rewelacja: Brauerei Wagner Merkendorf Dunkler Bock - cimeno rubinowy Bock o slodkawo-kwaskowatym smaku
- Brauerei Pfister Weigelshofen Bockbier - kolorem podobny do poprzedniego, w smaku wiecej nutek karamelkowych, pycha
- Brauerei Hübner Steinfeld Christkindla - pyszny jasny festbier o smaku slodkawo-kwaskowatym
Dzisiaj:
- Brauerei Müller Debring Bock: jasny mocny Bock, kiedys byl ciemnyi znacznie lepszy
Tyle na dzisiaj.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwowar2 Wyświetlenie odpowiedziWczoraj zakupilem w Landbierparadies(sklep z piwami z Frankoni) i testowalem:
Dzisiaj:
Tyle na dzisiaj.
ZAZDRASZCZAM!
Comment
-
-
W zwiazkuz tym nie napisze wiec o piwie jak:
- Brauerei Löwenbräu Buttenheim Weihnachtsfestbier
- Brauerei Löwenbräu Buttenheim Bockbier
- Brauerei Vierzehnheiligen Silberbock
- Lindenbräu Gräfenberg Festbier
- Brauerei Huppendorf Festbier
- Brauerei Meister Unterzaunsbach Festbier
- Brauerei Wagner Merkendorf heller Bock
- Brauerei Prechtel Uehlfeld Festbier
Nie wiem co tam jeszcze zostalo w skrzynce(stoi w pywnicy).
Comment
-
-
Ja także wspominam piwa zimowe i mi ich trochę brak na rynku ( głównie ze względów kolekcjonerskich ) . Na zimę przerzucam się głównie na portery i "Zagłobę" , który to ma dalekie ale jednak smaczki piw zimowych.
Podsumowując - jaka zima takie piwo.
podejrzewam jakby Tyskie wydało edycję specjalną zimową to może by się i sprzedała a w pozostałych przypadkach zimowe moglibyśmy kupować także w maju. Taki rynek niestety.
Pozostaje odwiedzić Bomi może coś się tam ustrzeli.
Comment
-
Comment