Pleśń w butelce.

Collapse
X
Collapse
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kasiorek
    około tygodnia temu kupiłam piwo w butelce. nie otworzyłam go,bo środku pływa coś wyglądające jak ogniska pleśni. a na ściance butelki jest brud przyklejony.. co mam zrobić z taką butelką zrobić?
    Zrób zdjęcia i wyślij je do browaru, niech Ci zaproponują rekompensatę

jakie mogą być konsekwencje wynikające z zaniedbania browaru,które takie piwo wypuścił na sprzedaż?
    To byłaby sprawa dla Sanepidu. Pewnie to kwestia niedomytej butelki, w której była rzeczona pleśń. W butelce nie ma korzystnych warunków do jej rozwoju, ale warto byłoby monitorować czy i jak się rozwija. W temperaturze pokojowej.

a jeśli jest to szkodliwe dla życia lub zdrowia?
    Dzika pleśń jest szkodliwa dla życia lub zdrowia, produkuje mykotoksyny które miewają działanie rakotwórcze.

jakie są konsekwencje i jakiej rekompensaty mogę się spodziewać od browaru?
    Nie jest to częste zjawisko, więc ciężko powiedzieć. Napisz do browaru i niech Ci coś zaproponują.
    Ale najpierw zrób jakieś zdjęcia i daj nam rzucić okiem.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    Kolega chyba pomylił fora. To jest dla piwowarów domowych. Specjalnie nie zajmujemy się piwami przemysłowymi.
    Chyba pomyliłeś fora . To browar.biz, a nie piwo.org
    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      A tu się z kolegą nie zgodzę, to forum to jest o każdym piwie i wszystkim co z tym jest związane
      O kurcze przepraszam. Ale wpadka.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
        Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
        dadek
        Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
        2023-04-27, 02:48
      • bastion
        Chorwacja, Rijeka, Trg Kralja Tomislava 1, King's Brewpub Kolodvor.
        bastion
        Wydawać by się mogło, że dla podróżującego czy to autobusem, czy to pociągiem w Rijece, umiejscowienie Flumena jest idealne, bo z każdego z dworców do niego, to tylko kawałeczek. Jednak browar restauracyjny powstały w 2022 roku przebija Flumena, ponieważ umiejscowiono go bezpośrednio...
        2024-07-17, 20:30
      • pietrus96
        Osad w butelkach
        pietrus96
        Cześć,
        dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
        2024-01-13, 20:24
      • AaLeX
        Frankfurter Brauhaus, Schultenbräu Export
        AaLeX
        Piwo robione dla sieci Aldi w Niemczech i tylko tam do kupienia. Alkohol 5,4%. Cena 0,55ct/puszka. W butelce nie występuje. Zresztą w sklepach Aldi w Niemczech brak piw w szklanych butelkach. Są tylko opakowania zwrotne typu plastik i aluminium. Ekstraktu brak. Skład: woda, słód, chmiel. Barwa...
        wczoraj, 15:30
      • Ahumba
        Bemowo, Pełczyńskiego 14, Pizza & Beer Etykieta
        Ahumba
        Z tyłu dawnego Hitu, Tesco (na Górczewskiej) jest spore nowe osiedle. Główną ulicą jest Pełczyńskiego. Przy tej ulicy znajduje się średniej wielkości pizzeria. Kilkanaście 2-osobowych stolików, które w razie potrzeby są zsuwane i kilka stołków barowych. Oprócz głównego "towaru",...
        2025-03-04, 18:16
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...