zapisy na listę kolejkową w celu nabycia pojawiającego się portera ciechanowskiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

    A ja wiem ,bo widziałem, że mozna tego portera zakupić w sklepie. Chodziło o to, że browar dał Portera w kamionce tylko do sklepów, które mają stały zbyt Ciechana i było to niezłe wyróżnienie dla tychże sklepów. Ilość portera na sklep nie byla duza, ale jednak.

    Co do smaku i ewentualnego rozczarowania się przez niektórych - czego się spodziewaliście po tym porterze? ciechan to nie Łódź czy Żywiec - ten porter nie jest książkowym porterem bałtyckim, jest mniej ekstraktywny i tylko więcej % z niego wyciśnięto - nie naczy, że mi nie smakował. Porównałem go z porterem ciechanowskim z najnowszej warki i ten wyleżakowany był o wiele bardziej bogaty smakowo - tyle.

    PS Może browar pokusiłby się o Zrobienie warki portera w odsłonie klasycznej - 22 ekstr. i 9,2 - 9,5 % mocy?

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedzi
      ... Może browar pokusiłby się o Zrobienie warki portera w odsłonie klasycznej - 22 ekstr. i 9,2 - 9,5 % mocy?
      tylko po co?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        tylko po co?
        może rozwiń, bo brzmi to obecnie jak ongiś wspomniane "nikogo to nie obchodzi".
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          hehe...
          porter jest drogim piwem w produkcji. po co go jeszcze podrażać?
          równie dobrze można by sugerować Amberowi, by podniósł baling swojego koźlaka.
          Last edited by e-prezes; 2008-01-17, 16:29.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            hehe...
            porter jest drogim piwem w produkcji. po co go jeszcze podrażać?
            równie dobrze można by sugerować Amberowi, by podniósł baling swojego koźlaka.
            Po to, żeby zdobyć gusta bardziej wyrobionych miłośników porteru. A tutaj trendy wyznacza Żywiec Porter. W przypadku Koźlaka z Ambera, sprawa wygląda inaczej, to oni wyznaczają obecnie w Polsce czym jest koźlak.
            Osobiście uważam, że byłby to krok w dobrym kierunku. Cena wzrośnie, trudno niech wzrośnie, ale klient nie może myśleć, że na takim porterze oszczędzano.
            IMO już ekstrakt 20% i alkohol na obecnym poziomie byłby krokiem, który byłby wystarczający.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Po to, żeby zdobyć gusta bardziej wyrobionych miłośników porteru. A tutaj trendy wyznacza Żywiec Porter. W przypadku Koźlaka z Ambera, sprawa wygląda inaczej, to oni wyznaczają obecnie w Polsce czym jest koźlak.
              Śmiem wątpić że dla 'wyrobionych miłośników' obydwu gatunków trend w Polsce wyznaczany jest przez Żywieckiego Portera i Amberowskiego Koźlaka...Te gatunki mogą wyznaczać trend co najwyżej dla przeciętnego piwosza.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                No nie wiem, ja amberowskiego koźlaka bardzo cenię. Ale może jestem przeciętny i się nie znam
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                  Śmiem wątpić że dla 'wyrobionych miłośników' obydwu gatunków trend w Polsce wyznaczany jest przez Żywieckiego Portera i Amberowskiego Koźlaka...Te gatunki mogą wyznaczać trend co najwyżej dla przeciętnego piwosza.
                  Wyznaczają trend choćby z tego powodu, że są najszerzej dostępne. Jeśli chodzi o Żywiec Porter, to nie wiem skąd Twoje zjeżenie, skoro wielu forumowiczów go ceni i spełnia on parametry stylu. Oczywiście dla jednego lepszy będzie Komes, dla innego Łódzki Porter, tylko zastanów się jaką one mają dystrybucję w porównaniu do porteru z Cieszyna.
                  Co do Koźlaka z Ambera, to wybacz, ale po śmierci Juranda, to konkurencję to on może mieć jedynie w browarach restauracyjnych. To jest wręcz monopol.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Po wizycie w NL gdzie spożywałem jesienne koźlaki zakupiłem amberowskiego. Niestety ten nasz miał mało wspólnego z tamtymi.

                    Ale jak na Polskę to nie ma on za wielkiej konkurencji więc siłą rzeczy jest jakimś wyznacznikiem.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wyznaczają trend choćby z tego powodu, że są najszerzej dostępne.
                      Tak. Są najszerzej dostępne więc wyznaczają trend na rynku. Ale co to ma wspólnego z gustami 'wyrobionych miłośników' gatunku to nie wiem. Uważam siebie za miłośnika portera i pamiętam że stary porter z Nakła o ekstrakcie 18% smakował mi bardziej niż portery 22%.
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      • nikita_banita
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 1363

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        hehe...
                        porter jest drogim piwem w produkcji. po co go jeszcze podrażać?
                        równie dobrze można by sugerować Amberowi, by podniósł baling swojego koźlaka.

                        Porter to faktycznie drogie piwo, ale nalezy pamiętać, że tradycja pozwala przetrwać, a porter bałtycki ma się słabo w swojej odsłonie klasycznej i może choćby z tego względu nalezałoby się pokusić o warkę 22 Blg.
                        Widzę też w twj sytuacji szansę dla browaru - nieodżałowany Porter Polski z Dojlid znalazl sobie swego czasu uznanie w Szwecji (tak samo porter z Witnicy, który zajął miejsce portera z Białegostoku p ojego likwidacji przez KP) - robiony był dla firmy ERXON - może spróbować tam uderzyć z Porterem? Należałoby zapewne dokonać zmaiany chocby rozlewu piwa do flaszek 0,5l i podniesienia ballingu, ale zysk może być niepomierny - klasyczny porter bałtycki byłby wówczas naszym wielkim sukcesem

                        Comment

                        • kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

                          Jeśli ktoś nie załapał się na okolicznościowego ciechanowskiego portera (albo chciałby powtórzyć) to ostatnio widziałem go w sklepie Fizz, w cenie 30,50 zł za kamionkę.

                          Comment

                          • brloin
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2002.10
                            • 534

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeśli ktoś nie załapał się na okolicznościowego ciechanowskiego portera (albo chciałby powtórzyć) to ostatnio widziałem go w sklepie Fizz, w cenie 30,50 zł za kamionkę.
                            Wrocław, "Piwosz" na Zawalnej. 32,90, jest jedna flaszka.
                            brloin; od Szczecina do Wrocławia

                            Comment

                            • angasc
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.04
                              • 977

                              Jakby ktoś bardzo mocno chciał, to ja jeszcze jedną flaszeczkę posiadam......
                              Właściwie to dwie, ale jedna chyba poleży u mnie jeszcze z rok conajmniej.

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

                                u Kopyra też chyba flaszeczka stała
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X