Nowa ustawa o akcyzie - szansa?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Nowa ustawa o akcyzie - szansa?

W Wiadomościach czy innych Faktach zobaczyłem newsa, że toczą się właśnie prace nad nową ustawą o akcyzie (lub nad nowelizacją). Materiał dotyczył polskiego wina gronowego i tego, że ma być łatwiej. Główne ułatwienie miało by polegać na tym, że winnice produkujące poniżej 100.000 hl byłyby zwolnione z obowiązku tworzenia składu podatkowego. I teraz - być, może jest to szansą na dynamiczny rozwój także naszej branży. Małych browarów restauracyjnych, a nawet browarów quasi przemysłowych w stylu EDIego czy szansą dla wielu piwowarów domowych na zamianę swojego hobby na sposób na życie. Chodziłoby o to, żeby ten przepis objął swoim działaniem również browary warzące piwo.

Podejrzewam, że najwięcej do zrobienia miałyby chociażby browary zrzeszone w SRBP, ale z naszej strony też moglibyśmy, jako żywo zainteresowani tematem konsumenci, napisać parę maili do ludzi, którzy się tym zajmują. Nakreślić choćby sytuację minibrowarów w Czechach czy Niemczech i jaką pustynią na tym tle jawi się Polska. Z jakimi problemami borykają się małe browary na rynku zdominowanym przez 3 koncerny itd.

Co o tym sądzicie?
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-12-27, 22:28.
    blog.kopyra.com
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13963

Do boju, jak nie teraz to kiedy, jak nie my, to kto?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      ...czy szansą dla wielu piwowarów domowych na zamianę swojego hobby na sposób na życie. Chodziłoby o to, żeby ten przepis objął swoim działaniem również browary warzące piwo.
      Nie rozumiem. Jak miałoby to wpłynąć na domowych piwowarów skoro nie płacą oni akcyzy? Co do branży, to odnoszę jednak smutne wrażenie, że kto miał upaść ze względu na skład podatkowy to w ostatnim czasie zdążył to "zrobić" Lobbyingiem niech zajmie się SRBP i Bractwo Piwne.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• jacer
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
        Nie rozumiem. Jak miałoby to wpłynąć na domowych piwowarów skoro nie płacą oni akcyzy?
        Rozumiem, że sprzedajesz własne piwo i nie płacisz akcyzy?

Opowiadał mi wczoraj kolega jak to Samoobrona na Śląsku chciała załatwić zmianę ustawy o akcyzie na paliwa rolnicze, chodziło o moment zapłaty.

Poprostu jeździli działacze po rolnikach z zapytaniem czy chcą takiej zmiany, jeżeli chcieli to musieli wpłacić jakąś kwotę dla SO. Jeżeli nie chcieli bulić to odpowiedz była: to się tym nie zajmiemy. Ot cwaniaczki walczący o dobro rolnika.

Lobbowaniem powinno się zająć Bractwo Piwne, trza pamiętać, że ma się potęznego przeciwnika - koncerny.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Rozumiem, że sprzedajesz własne piwo i nie płacisz akcyzy?
          A czy ja coś pisałem o jakiejś sprzedaży? Przed wstąpieniem Polski do WE nie było wymogu posiadania składu podatkowego w każdym browarze i jakoś domowi piwowarzy masowo nie przechodzili na "zawodowstwo".
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• jacer
            • 2006.03
            • 9875

A czy ja coś pisałem o jakiejś sprzedaży? Przed wstąpieniem Polski do WE nie było wymogu posiadania składu podatkowego w każdym browarze i jakoś domowi piwowarzy masowo nie przechodzili na "zawodowstwo".

A my mówimy o możliwości legalnej sprzedaży własnego piwa w małych ilości.

A ile było piwowarów domowych gdy wstępowaliśmy do UE?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

A my mówimy o możliwości legalnej sprzedaży własnego piwa w małych ilości.
              No więc tego jakoś z informacji kopyra nie mogłem doczytać wprost. Między kwestią zwolnienia winnic produkujących do 100 tys. hl wina z obowiązku posiadania składu podatkowego, a sprzedażą piwa przez domowych piwowarów na małą skalę, podobieństwo jest iluzoryczne. Jak dla mnie to są po prostu różne tematy i próba łączenia ich jest skazana na niepowodzenie. Co innego problem obowiązku posiadania składu podatkowego przez małe browary. Tu owszem podobieństwo widzę.
              A ile było piwowarów domowych gdy wstępowaliśmy do UE?
              Nie wiem. Nie wydaje mi się jednak by ta liczba miała znaczenie.
              Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-12-28, 01:12.
              (Frank Zappa)

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Nie wiem. Nie wydaje mi się jednak by ta liczba miała znaczenie.

Jak najbardziej ma znaczenie. W 2004 roku ja jeszcze spijałem Tyskie i takie inne i nie miałem pojęcia o innych stylach piwa oprócz Portera, którego zresztą nigdzie nie było.

Świadomość piwna moich znajomych była także równa zero.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

To nie znaczy, że wszystkich.

Każda sprzedaż rodzi obowiązek podatkoewy. To nie tylko akcyza, ale także VAT i CIT. Jak chcesz w tym grzebać, to życzę powodzenia.

Comment

• kopyr
                    • 2004.06
                    • 9475

To oczywiste, że skład podatkowy to nie jest jedyna bariera w otwarciu nowego browaru. Ale z pewnością jest to przeszkoda i to dość poważna. Mnie nie chodzi wcale o sytuację browarów istniejących, bo te jakoś, lepiej lub gorzej do tej sytuacji się dostosowały. Ale jeśli chcemy, żeby temat "Nowe browary w Polsce" miał podobną ilość wpisów co "Nowe browary w Niemczech" czy "Nowe browary w Czechach" to przepisy muszą ulec uproszczeniu. Największe pole do wzrostu liczby browarów jest głównie w segmencie browarów najmniejszych, czyli browarów restauracyjnych, ewentualnie małych browarów wielkości EDIego.

Na dzień dzisiejszy żeby poradzić sobie z przepisami należy chyba mieć na etacie prawnika lub stały kontakt z kancelarią prawną. Taka Bierhalle może sobie na to pozwolić, ale śmiem twierdzić, że takie małe browary jak widziałem w Czechach, w Belcu nad Orlici czy Medlesicach, w naszym kraju nie miałyby szans. Prawda jest taka, ze podobnie jak winnica może wokół siebie generować ruch turystyczny poprzez jakieś szlaki rowerowe, turystyczne, ścieżki tematyczne itd. organizację degustacji, pokazów, imprez taką samą rolę może spełniać minibrowar. Czy to butelkujący, czy jedynie sprzedający piwo na miejscu.

Składy podatkowe powstały jako udogodnienie dla firm handlujących wyrobami alkoholowymi. Chodzi o to, że alkohol pomiędzy składami może się przemieszczać na terenie UE swobodnie, a opłacenie akcyzy następuje w momencie opuszczenia składu podatkowego. W przypadku minibrowaru nie ma żadnych korzyści ze składu podatkowego, a są jedynie dodatkowe trudności formalne.

Co do tego, ze akcyza to nie wszystko - to jest to oczywiste. Ale ilość restauracji jest w Polsce znacznie większa niż ilość browarów i radzą sobie one i z VATem i z CITem lub PITem. Ja nie oczekuję, że browary mają być traktowane inaczej niż każda inna firma, ale dlaczego mają być traktowane gorzej. No i przede wszystkim dlaczego polskie minibrowary/winnice mają być traktowane gorzej niż ich odpowiedniki w Niemczech, Francji, Hiszpanii czy Czechach.
                    blog.kopyra.com

Comment

• Pancernik
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9802

Widziałem tego niusa wczoraj.
                      Może to wina tematu mojego wczorajszego wieczoru (my, porterianie, prawda...), ale nie trybię związku pomiędzy koncepcją liberalizacji prawa podatkowego dot. akcyzy, a pospolitym ruszeniem browar-bizowiczów.
                      Napiszcie wprost, komu trzeba przyp..., i sprawa będzie jasna . Nawet dla mnie...

Comment

• kopyr
                        • 2004.06
                        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                        Widziałem tego niusa wczoraj.
                        Może to wina tematu mojego wczorajszego wieczoru (my, porterianie, prawda...), ale nie trybię związku pomiędzy koncepcją liberalizacji prawa podatkowego dot. akcyzy, a pospolitym ruszeniem browar-bizowiczów.
                        Napiszcie wprost, komu trzeba przyp..., i sprawa będzie jasna . Nawet dla mnie...
                        No ja to widzę tak:
                        - chciałbym, żeby w Polsce powstawały nowe browary.
                        - wydaje mi się, że zniesienie obowiązku utworzenia składu podatkowego dla małego browaru, będzie ułatwieniem, a nie utrudnieniem.
                        - uważam, że wielu z piwowarów, którzy już mają instalacje pozwalające na uwarzenie kilkunastu czy kilkudziesięciu hl piwa rocznie chciałoby mieć możliwość legalnie sprzedawać swoje wyroby.
                        - wierzę, że jeśli idzie o umiejętności, wielu z piwowarów mogłoby się pokusić o prowadzenie browaru typu browar - gospoda.
                        - patrząc zwłaszcza w kierunku południowym można zobaczyć minibrowary typu wspomnianego Belca nad Orlici czy Medlesic, przy których Bierhalle to jest moloch. Dlaczego takie małe browary-gospody nie miałyby się pojawić w Polsce? Dlaczego w Polsce ma być kilkanaście browarów restauracyjnych, podczas gdy w 2-3 krotnie większych Niemczech takie browary idą w setki?
                        - jeżeli poprzez wysłanie maila miałbym się przyczynić do tego, żeby tych browarów było więcej, dlaczego tego nie zrobić?

Dlatego założyłem ten temat, żeby przedyskutować sens i sposób przeprowadzenia takiej akcji.

Co do tego, że tym powinno się zająć Bractwo Piwne, to pewnie można i tak podejść do sprawy. Sądzę jednak, że pomimo braku sformalizowanych struktur społeczność browar.biz mogłaby zabrać głos w tak ważkiej kwestii.
                        blog.kopyra.com

Comment

• Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13963

Ja widziałbym to tak...
                          ... ktoś z szefostwa lub osoba znajaca się na rzeczy (znająca dobrze sytuację, zwłaszcza prawną, małych browarów w Czechach i Niemczech) mogłaby sformułować pismo przewodnie. Później takie pismo zostałoby wystawione na browar.biz w formie elektronicznej, a każdy, kto by chciał, podpisałby się pod nim z imienia i nazwiska. Takie gotowe pismo wraz z setkami (tysiącami?) podpisów zostałoby wysłane do odpowiedniej komórki rządowej czy też sejmowej (elektronicznie czy też wydrukowane). Szczegóły techniczne pozostawiam innym I nie mówmy "niech to zrobi Bractwo Piwne" - oni jak najbardziej też, ale im wiećej środowisk wysmaruje pismo, tym szansa większa. Napewno nie zaszkodzi i nasza inicjatywa. Może szansa jest niewielka czy nawet iluzoryczna, ale co z tego?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• kishar
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.10
                            • 1691

Jak dla mnie inicjatywa jest słuszna, skoro mają być ułatwienia dla winiarzy to dlaczego i nie dla piwowarów, ja na pewno coś takiego podpiszę.

Comment

• delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

- uważam, że wielu z piwowarów, którzy już mają instalacje pozwalające na uwarzenie kilkunastu czy kilkudziesięciu hl piwa rocznie chciałoby mieć możliwość legalnie sprzedawać swoje wyroby.
                              Wydaje mnie się, że zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem mają taką mozliwość. Nikt przecież nie zabrania nikomu założenia browaru. Fakt jest to skomplikowane, ale możliwe. Po drugie, a co z domowymi winiarzami, gorzelnikami? Dlaczego oni nie mieliby mieć podobnych ułatwień?
                              Dlaczego takie małe browary-gospody nie miałyby się pojawić w Polsce? Dlaczego w Polsce ma być kilkanaście browarów restauracyjnych, podczas gdy w 2-3 krotnie większych Niemczech takie browary idą w setki?
                              Odpowiedź jest prosta, kraje te mają rozwiniętą tzw. kulturę piwną, która rzutuje również na system prawny. Same ułatwienia w prowadzeniu działalności to tylko jeden z elementów decydujących o funkcjonowaniu lub podanych przez ciebie jako przykład gospód-browarów.
                              Owszem browary idą w setki, ale nie w całych Niemczech tylko w Bawarii i Frankonii. Gdzie indziej idą w dziesiatki
                              - jeżeli poprzez wysłanie maila miałbym się przyczynić do tego, żeby tych browarów było więcej, dlaczego tego nie zrobić?
                              Gdyby to było takie proste... Obawiam się, że bez twardego formatu mózgów z MF i postawienia nowego systemu (tylko nie Visty), będzie to działanie zupełnie bezowocne.
                              Podsumowując, choć postulaty generalnie słuszne, to jak dla mnie razem wzięte do kupy stanowią taki pasztet dla urzędników MF, że można tym tylko wyrządzić szkodę producentom wina jeśli w ogóle doszło by do współpracy. To o czym napisałeś to z punktu widzenia obowiązującego prawa, rewolucja. IMO zmiany w takich, a nie innych warunkach powinny być stopniowe.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-12-28, 15:01.
                              (Frank Zappa)

Comment