Nowa ustawa o akcyzie - szansa?
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
jacer, przedstaw swoje obliczenia, a najprawdopodobniej zostanie ci udowodnione, że Krzysiu ma rację. To co opłaca się domowemu piwowarowi, który przede wszystkim czerpie przyjemność z tego co robi, niekoniecznie musi opłacać się osobie, która musi spłacić kredyt czy leasing za instalację i jeszcze z tego żyć, bo przecież nie będzie już mógł pracować gdzie indziej. Moim zdaniem największym problemem jest mnogość przepisów, które można zastosować w każdej sprawie. Krzysztof napisał, że przeczytał ze zrozumieniem i nie jest tak źle, jak by się mogło wydawać, ale normalny człowiek nie jest w stanie przebić się przez WSZYSTKIE przepisy, które mogą znaleźć zastosowanie w naszej sprawie. Urzędnicy niestety jeszcze nie pojęli , że żyją z naszych podatków i uważają każdego prowadzącego działalność gospodarczą za złodzieja i zamiast mu pomagać, szukają haków. Oni niekoniecznie logicznie podchodzą do przepisów.Comment
-
jacer, przedstaw swoje obliczenia, a najprawdopodobniej zostanie ci udowodnione, że Krzysiu ma rację. To co opłaca się domowemu piwowarowi, który przede wszystkim czerpie przyjemność z tego co robi, niekoniecznie musi opłacać się osobie, która musi spłacić kredyt czy leasing za instalację i jeszcze z tego żyć, bo przecież nie będzie już mógł pracować gdzie indziej.
Krzysiu napisał, że finansowo warzyć w domu się nie opłaca. Wiec napisałem, że mi sie opłaca, bo w pobliżu mojego domu nie ma sklepu ze stylami piw jakie mam w piwnicy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Oj Krzysiu, już nie pamiętasz co sam napisałeś w odpowiedzi kopyrowi, więc przypomnienie.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jak zwykle wchodzę na forum z lekkim opóźnieniem i z takim też odpisuję. Widzę, że wszyscy by coś chcieli, ale niewiele z tego wynika. Mam nieco doświadczenia w różnorakiej działalności społecznej i widziałbym to tak:
1. Spotykają się przedstawiciele Browarów się spotykają i ustalają czego potrzebują.
2. Następnie robimy zrzutkę po ok 10 zł na dobrego prawnika, który napisze tekst stosownej ustawy lub nowelizacji do już istniejącej (mniemam, że skoro było tylu chętnych na portera z Ciechanowa za 20 zł to i Browarbizowicze zrzucą się w tak szczytnym celu)
3. Potem zbieramy podpisy w celu uzyskania odpowiedniego poparcia (potrzebne jest 100 tys) i przekazujemy ustawęi podpisy marszałkowi sejmu.
4. a potem to jest już normalnie i najpewniej posłowie jąodwalają, jak niemal wszystkie projekty ustaw obywatelskich.
Nawet jeśli odwalą, to i tak warto, gdyż pokażemy, czego oczekujemy i jest szansa, że za jakiś czas to wypłynie i wróci w zbliżonej formie jako akt prawny.Comment
-
2. Następnie robimy zrzutkę po ok 10 zł na dobrego prawnika, który napisze tekst stosownej ustawy lub nowelizacji do już istniejącej (mniemam, że skoro było tylu chętnych na portera z Ciechanowa za 20 zł to i Browarbizowicze zrzucą się w tak szczytnym celu)
Tu się zgodzę można to zrobić. Tylko po co? Skoro trwają prace nad projektem ustawy to nie ma sensu zbierać podpis nad projektem obywatelskim ustawy. To jest jednak masa pracy takie zbieranie podpisów."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-01-06, 01:44."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Comment
-
Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
-
Niestety, teraz tak jest. Przed wojną, gdy Polska miała jedno z lepszych praw podatkowych, każda akcyza miała swoją ustawę: sól, zapałki, papierosy itd. Przedwojennych praktyków już nie ma, ale współcześni teoretycy od podatków wzdychają tęsknie na okoliczność powrotu takiego właśnie - jasnego i precyzyjnego - rozwiązania.Comment