Nowa ustawa o akcyzie - szansa?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
    A co tu jest do "nierozumienia"? Policz sobie koszty, ale wszystkie: nie tylko zakup słodu czy chmielu, ale także wodę, prąd, gaz, przejazdy, chemię gospodarczą, robociznę. To kosztuje. A jeśli chcesz z tego prowadzić działalność gospodarczą, to dolicz jeszcze podatki.

Policzyłem i nadal mi się opłaca. Dopóki ktoś w Miliczu w sklepie nie będzie miał piwa na takim poziomie jak moje w cenie ok. 4-5zł to będzie mi się opłacało.

Także finansowo opłaca mi się jak cholera.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• alnus
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.07
      • 459

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Policzyłem i nadal mi się opłaca. Dopóki ktoś w Miliczu w sklepie nie będzie miał piwa na takim poziomie jak moje w cenie ok. 4-5zł to będzie mi się opłacało.

Także finansowo opłaca mi się jak cholera.
      jacer, przedstaw swoje obliczenia, a najprawdopodobniej zostanie ci udowodnione, że Krzysiu ma rację. To co opłaca się domowemu piwowarowi, który przede wszystkim czerpie przyjemność z tego co robi, niekoniecznie musi opłacać się osobie, która musi spłacić kredyt czy leasing za instalację i jeszcze z tego żyć, bo przecież nie będzie już mógł pracować gdzie indziej. Moim zdaniem największym problemem jest mnogość przepisów, które można zastosować w każdej sprawie. Krzysztof napisał, że przeczytał ze zrozumieniem i nie jest tak źle, jak by się mogło wydawać, ale normalny człowiek nie jest w stanie przebić się przez WSZYSTKIE przepisy, które mogą znaleźć zastosowanie w naszej sprawie. Urzędnicy niestety jeszcze nie pojęli , że żyją z naszych podatków i uważają każdego prowadzącego działalność gospodarczą za złodzieja i zamiast mu pomagać, szukają haków. Oni niekoniecznie logicznie podchodzą do przepisów.

Comment

• jacer
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
        jacer, przedstaw swoje obliczenia, a najprawdopodobniej zostanie ci udowodnione, że Krzysiu ma rację. To co opłaca się domowemu piwowarowi, który przede wszystkim czerpie przyjemność z tego co robi, niekoniecznie musi opłacać się osobie, która musi spłacić kredyt czy leasing za instalację i jeszcze z tego żyć, bo przecież nie będzie już mógł pracować gdzie indziej.
        Nie mieszaj dwóch różnych spraw. Ja nie porównuje domowego warzenia z restauracyjnym itp.

Krzysiu napisał, że finansowo warzyć w domu się nie opłaca. Wiec napisałem, że mi sie opłaca, bo w pobliżu mojego domu nie ma sklepu ze stylami piw jakie mam w piwnicy.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Raczej ty nie mieszaj. Temat jest o obniżce akcyzy w celu ułatwienia prowadzenia działalności gospodarczej, a nie hobbystycznego warzenia piwa dla własnej przyjemności.

Comment

• jacer
            • 2006.03
            • 9875

Raczej ty nie mieszaj.
            Oj Krzysiu, już nie pamiętasz co sam napisałeś w odpowiedzi kopyrowi, więc przypomnienie.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Jak opłaca się przy warkach wielkości 20l,
            Nie opłaca się. Liczyliśmy to już.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• MuadDib
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 172

Jak zwykle wchodzę na forum z lekkim opóźnieniem i z takim też odpisuję. Widzę, że wszyscy by coś chcieli, ale niewiele z tego wynika. Mam nieco doświadczenia w różnorakiej działalności społecznej i widziałbym to tak:
              1. Spotykają się przedstawiciele Browarów się spotykają i ustalają czego potrzebują.
              2. Następnie robimy zrzutkę po ok 10 zł na dobrego prawnika, który napisze tekst stosownej ustawy lub nowelizacji do już istniejącej (mniemam, że skoro było tylu chętnych na portera z Ciechanowa za 20 zł to i Browarbizowicze zrzucą się w tak szczytnym celu)
              3. Potem zbieramy podpisy w celu uzyskania odpowiedniego poparcia (potrzebne jest 100 tys) i przekazujemy ustawęi podpisy marszałkowi sejmu.
              4. a potem to jest już normalnie i najpewniej posłowie jąodwalają, jak niemal wszystkie projekty ustaw obywatelskich.
              Nawet jeśli odwalą, to i tak warto, gdyż pokażemy, czego oczekujemy i jest szansa, że za jakiś czas to wypłynie i wróci w zbliżonej formie jako akt prawny.

Comment

• delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MuadDib Wyświetlenie odpowiedzi
                2. Następnie robimy zrzutkę po ok 10 zł na dobrego prawnika, który napisze tekst stosownej ustawy lub nowelizacji do już istniejącej (mniemam, że skoro było tylu chętnych na portera z Ciechanowa za 20 zł to i Browarbizowicze zrzucą się w tak szczytnym celu)
                Nie wydaje mnie się. Zrzutę na dobrego prawnika niech robią browary. Bez jaj. Właśnie nie po to płacę prawie 25 zł za portera, żebym nie musiał się dodatkowo dorzucać się browarom na prawnika. IMO to jest stawianie sprawy na głowie.
                3. Potem zbieramy podpisy w celu uzyskania odpowiedniego poparcia (potrzebne jest 100 tys) i przekazujemy ustawęi podpisy marszałkowi sejmu.
                Tu się zgodzę można to zrobić. Tylko po co? Skoro trwają prace nad projektem ustawy to nie ma sensu zbierać podpis nad projektem obywatelskim ustawy. To jest jednak masa pracy takie zbieranie podpisów.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

[errata] Miało być tak:
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                  Właśnie po to płacę prawie 25 zł za portera, żebym nie musiał się dodatkowo dorzucać się browarom na prawnika.
                  Last edited by delvish; 2008-01-06, 01:44.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• a1410
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.08
                    • 613

Temat jest o obniżce akcyzy w celu ułatwienia prowadzenia działalności gospodarczej, a nie hobbystycznego warzenia piwa dla własnej przyjemności.
                    A mnie się wydawało, że temat jest o zasadach prowadzenia składu podatkowego

Comment

• MuadDib
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.11
                      • 172

Nie wydaje mnie się. Zrzutę na dobrego prawnika niech robią browary. Bez jaj. Właśnie nie po to płacę prawie 25 zł za portera, żebym nie musiał się dodatkowo dorzucać się browarom na prawnika. IMO to jest stawianie sprawy na głowie.
                      to właściwie racja, w końcu to szefom browarów powinno zależeć na trwaniu, choć jeśli by "im nie chciało sie chcieć", a nam zależy na piciu dobrego piwka to można ten pomysł trzymać w zanadrzu

Tu się zgodzę można to zrobić. Tylko po co? Skoro trwają prace nad projektem ustawy to nie ma sensu zbierać podpis nad projektem obywatelskim ustawy. To jest jednak masa pracy takie zbieranie podpisów.
                      Z tego co zrozumiałem czytając forum, to takie prace trwają w stosunku do wina, ale jeśli coś przeoczyłem lub mi umknęło to proszę o uświadomienie mnie w tej materii

Comment

• delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

Z tego co zrozumiałem czytając forum, to takie prace trwają w stosunku do wina, ale jeśli coś przeoczyłem lub mi umknęło to proszę o uświadomienie mnie w tej materii
                        Owszem, ale ustawa o podatku akcyzowym jest jedna.
                        (Frank Zappa)

Comment

• pieczarek
                          • 2001.06
                          • 5011

Owszem, ale ustawa o podatku akcyzowym jest jedna.
                          Niestety, teraz tak jest. Przed wojną, gdy Polska miała jedno z lepszych praw podatkowych, każda akcyza miała swoją ustawę: sól, zapałki, papierosy itd. Przedwojennych praktyków już nie ma, ale współcześni teoretycy od podatków wzdychają tęsknie na okoliczność powrotu takiego właśnie - jasnego i precyzyjnego - rozwiązania.

Comment

Przetwarzanie...
                          X