Taka oto tytułowa inicjatywa ostatnio powstała.
Obecnie trwają prace nad utworzeniem Oddziału, jest już trochę osób chętnych z Wrocławia, mam nadzieję, że znajdą się też inni zainteresowani
Po co nam to?
Ano, czasem sformalizowane struktury się przydają, pierwszy z brzegu przykład, jaki mi przychodzi do głowy (chyba nie dziwne) to organizacja Warsztatów Piwowarskich - ułatwienie w rozliczeniach chociażby, ale nie tylko - również sponsoring w postaci darowizn, część składki członkowskiej może być przeznaczona na organizacje imprez - na pewno byłoby fajnym wsparciem dla Warsztatów te parę złotych od 100 członków
Przykład jest mocno osobisty, ale myślę, że po lekturze Statutu sami zobaczycie, jakie możliwości się kryją w tej strukturze.
SWiMP ma w statucie już uwzględnione piwowarstwo:
Obecnie trwają prace nad utworzeniem Oddziału, jest już trochę osób chętnych z Wrocławia, mam nadzieję, że znajdą się też inni zainteresowani
Po co nam to?
Ano, czasem sformalizowane struktury się przydają, pierwszy z brzegu przykład, jaki mi przychodzi do głowy (chyba nie dziwne) to organizacja Warsztatów Piwowarskich - ułatwienie w rozliczeniach chociażby, ale nie tylko - również sponsoring w postaci darowizn, część składki członkowskiej może być przeznaczona na organizacje imprez - na pewno byłoby fajnym wsparciem dla Warsztatów te parę złotych od 100 członków
Przykład jest mocno osobisty, ale myślę, że po lekturze Statutu sami zobaczycie, jakie możliwości się kryją w tej strukturze.
SWiMP ma w statucie już uwzględnione piwowarstwo:
"§ 1
1. Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich, zwane dalej
Stowarzyszeniem, jest dobrowolnym, samorządnym oraz trwałym zrzeszeniem
twórców i pasjonatów wytwarzania win, miodów pitnych, nalewek oraz piwa.
2. Celem Stowarzyszenia jest:
a) propagowanie i upowszechnianie winiarstwa, miodosytnictwa oraz
wytwarzania nalewek i piwa,
b) pielęgnowanie i upowszechnianie regionalnych przepisów i procesów
produkcji win, miodów pitnych, nalewek i piwa"
Zaraz się pojawią pewnie głosy, że powinniśmy utworzyć własne stowarzyszenie - no cóż, dyskutujemy o tym od lat, ale jakoś nic z tego nie wychodzi, po za tym zaczęłam skłaniać się ku opinii, że po co mnożyć organizacje, jak można wesprzeć już istniejące, pokrewne nam zarówno, jeśli chodzi o cele, jak i o członków (niektórzy z browar.bizu są członkami SWiMP, a wielu jest sympatykami).
Forum Oddziału Piwowarskiego, za przyzwoleniem Arta, będzie tu, na browar.biz, oczywiście wymiana linków na stronach www też będzie
To tyle jeśli chodzi o słowo wstępu, zapraszam do lektury statutu, a potencjalnych członków proszę o wydrukowanie deklaracji członkowskich, wypełnienie ich i wysłanie na adres:
Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich
ul. Parkowa 22
55-200 Oława
z adnotacją "Oddział Piwowarski"
Statut i deklaracje tutaj:
Zapraszam do dyskusji
Stowarzyszeniem, jest dobrowolnym, samorządnym oraz trwałym zrzeszeniem
twórców i pasjonatów wytwarzania win, miodów pitnych, nalewek oraz piwa.
(...)
§ 7
(...)
§ 7
(...)
2. Celem Stowarzyszenia jest:
a) propagowanie i upowszechnianie winiarstwa, miodosytnictwa oraz
wytwarzania nalewek i piwa,
b) pielęgnowanie i upowszechnianie regionalnych przepisów i procesów
produkcji win, miodów pitnych, nalewek i piwa"
Zaraz się pojawią pewnie głosy, że powinniśmy utworzyć własne stowarzyszenie - no cóż, dyskutujemy o tym od lat, ale jakoś nic z tego nie wychodzi, po za tym zaczęłam skłaniać się ku opinii, że po co mnożyć organizacje, jak można wesprzeć już istniejące, pokrewne nam zarówno, jeśli chodzi o cele, jak i o członków (niektórzy z browar.bizu są członkami SWiMP, a wielu jest sympatykami).
Forum Oddziału Piwowarskiego, za przyzwoleniem Arta, będzie tu, na browar.biz, oczywiście wymiana linków na stronach www też będzie
To tyle jeśli chodzi o słowo wstępu, zapraszam do lektury statutu, a potencjalnych członków proszę o wydrukowanie deklaracji członkowskich, wypełnienie ich i wysłanie na adres:
Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich
ul. Parkowa 22
55-200 Oława
z adnotacją "Oddział Piwowarski"
Statut i deklaracje tutaj:
Zapraszam do dyskusji
Comment