Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Oddział Piwowarski w ramach Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziJeszcze wczoraj narzekałaś, że nikt się nie chce wypowiadać No to się, po dogłębnym przemyśleniu sprawy, wypowiedziałem.
Bardzo się cieszę, że się wypowiadasz, zwłaszcza, że w większości nawet się z Tobą zgadzam. Tym nie mniej, fakty pozostają faktamiLast edited by Marusia; 2008-01-14, 22:07.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
To ma być Oddział Piwowarski ogólnopolski, bez rozróżnienia na regiony, chyba, że zaistnieje w przyszłości taka potrzeba
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi(...)Statut to jest tylko tekst. Można w nim wiele zapisać, tylko chodzi o konkrety. Kilka razy czytywałem relacje z imprez BP, kilka razy odwiedziłem ich stronę i odniosłem wrażenie, że bardziej zorientowani są na podejście konsumenckie, coś ala Federacja Konsumentów, tylko z odchyleniem na piwo. To trochę co innego niż piwowarstwo.
(...)Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luk102 Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Kilka przykładów wartości dodanych związanych z zrzeszaniem się:
1. Takim dobrem może być przykład iż funkcjonując w danym stowarzyszeniu będziemy brani pod uwagę np. przy różnego rodzaju konsultacjach projektów ustaw, rozporzązeń - to w przypadku jeżeli naprawdę będziemy aktywni.
(...)
W tym wszystkim chodzi o rozszerzenie działalności Bractwa Piwnego na piwowarstwo domowe, które i tak gdzieś tam jest."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowTysiąclecia Wyświetlenie odpowiedziAle pomyśl jakie możliwosci daje nam SWiMP a jakie Bractwo Piwne... moim zdaniem SWiMP większe"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SWiMP
[CENTER]"§ 1
[LEFT]1. Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich, zwane dalej
Stowarzyszeniem, jest dobrowolnym, samorządnym oraz trwałym zrzeszeniem
twórców i pasjonatów wytwarzania win, miodów pitnych, nalewek oraz piwa.
(...)[I]
§ 7
(...)
2. Celem Stowarzyszenia jest:
a) propagowanie i upowszechnianie winiarstwa, miodosytnictwa oraz
wytwarzania nalewek i piwa,
b) pielęgnowanie i upowszechnianie regionalnych przepisów i procesów
produkcji win, miodów pitnych, nalewek i piwa"Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bractwo Piwne2. Cele swoje Bractwo Piwne osiąga przez:
a) kultywowanie tradycji i tworzenie nowych wartości związanych z biesiadnym charakterem piwa,
b) tworzenie kultury spożywania piwa w społeczeństwie,
c) edukację i ochronę konsumenta piwa,
d) opiniowanie tworzonych przepisów prawa regulujących spożywanie, dystrybucję, reklamę piwa,
e) przeprowadzanie badań towarów - wyprodukowanych piw i prowadzonych usług oraz współpraca z przemysłem piwowarskim w celu podnoszenia jakości piwa, wydawanie materiałów informacyjnych i edukacyjnych,
f) organizowanie imprez i akcji społecznych dla utrwalania więzi piwoszy,
g) udzielania członkom Bractwa Piwnego porad, informacji i pomocy,
h) podejmowanie innych zadań wynikających z przepisów szczególnych.Browar Tysiąclecia już działa :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że jeżeli ruch piwowarski będzie istotny w skali całego stowarzyszenia, to jest to do postawienia w przyszłości na Walnym - bo to chyba tak się ustala, sama jeszcze się nie wgryzłam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzii to Bractwo Piwne stara się robić. Nie wydaje mi się żeby ostawało zbytnio od piwowarstwa domowego. Prostym przykładem może być pokaz warzenia piwa podczas Nocy Kulturalnych w Częstochowie.
W tym wszystkim chodzi o rozszerzenie działalności Bractwa Piwnego na piwowarstwo domowe, które i tak gdzieś tam jest.
Zawieśmy póki co temat poszerzania działalności Bractwa, bo nie ma sensu robić sobie jakiejś niezdrowej konkurencji - zobaczmy, co wyjdzie ze SWiMPem
Za parę dni trzeba będzie ustalić ilość już zgłoszonych członków i wybrać prezesa oddziału, głosowanie pewnie jawne na forum Jeszcze muszę ustalić formę
Comment
-
-
Marusiu, takiej odpowiedzi oczekiwałem, no nie zupełnie , ale to wszystko wyjaśnia i chwała Tobie za to.
Pozdrawiam i życzę samych sukcesów.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Comment
-
-
Ah, jeszcze slówko
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi(...) temat powstał, bo SWiMP zaproponował taką opcję - Bractwo nie proponowało. (...)
Życzę SWiMP i Bractwu Piwnemu owocnej współpracy bo piwo jest najważniejsze."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi... Za parę dni trzeba będzie ustalić ilość już zgłoszonych członków i wybrać prezesa oddziału, głosowanie pewnie jawne na forum Jeszcze muszę ustalić formę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNie chce mi się czytać statutu, ale jestem pewien, że forma tam jest określona. Również pewien jestem, że nie pozwala na jawne głosowanie na forum dyskusyjnym.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luk102 Wyświetlenie odpowiedzi
Kilka przykładów wartości dodanych związanych z zrzeszaniem się:
1. Takim dobrem może być przykład iż funkcjonując w danym stowarzyszeniu będziemy brani pod uwagę np. przy różnego rodzaju konsultacjach projektów ustaw, rozporzązeń - to w przypadku jeżeli naprawdę będziemy aktywni.
2. Formalizacja grupy pozwala również na publiczne wypowiadanie się w jej imieniu i przedstawianie spójnych stanowisk i opinii - (np. nasze rozważania nad zmianą prawodastwa w zakresie warzenia - będziemy mogli przenieść poza formum browbiz. SWIMP także chce zmiany ustawy w tym zakresie - i tu mamy spójne cele).
Myśle, że trzeba dołączyć do winiarzy. Gdy stowarzyszenie będzie miało więcej członków, wtedy ma
większe możliwości lobbystyczne np. w przeforsowaniu odpowiedniej ustawy. Moim zdaniem nazwa stowarzyszenia jest sprawą drugorzędną.
Najważniejsze są efekty w realizowaniu celów.
PS. W przyszłym tygodniu wysyłam deklaracje i wpisowe."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
Comment