Oddział Piwowarski w ramach Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich
Collapse
X
-
-
Bardzo się cieszę, że się wypowiadasz, zwłaszcza, że w większości nawet się z Tobą zgadzam. Tym nie mniej, fakty pozostają faktamiLast edited by Marusia; 2008-01-14, 22:07.Comment
-
Comment
-
(...)Statut to jest tylko tekst. Można w nim wiele zapisać, tylko chodzi o konkrety. Kilka razy czytywałem relacje z imprez BP, kilka razy odwiedziłem ich stronę i odniosłem wrażenie, że bardziej zorientowani są na podejście konsumenckie, coś ala Federacja Konsumentów, tylko z odchyleniem na piwo. To trochę co innego niż piwowarstwo.
(...)(...)
Kilka przykładów wartości dodanych związanych z zrzeszaniem się:
1. Takim dobrem może być przykład iż funkcjonując w danym stowarzyszeniu będziemy brani pod uwagę np. przy różnego rodzaju konsultacjach projektów ustaw, rozporzązeń - to w przypadku jeżeli naprawdę będziemy aktywni.
(...)
W tym wszystkim chodzi o rozszerzenie działalności Bractwa Piwnego na piwowarstwo domowe, które i tak gdzieś tam jest."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!Comment
-
Ale pomyśl jakie możliwosci daje nam SWiMP a jakie Bractwo Piwne... moim zdaniem SWiMP większeBrowar Tysiąclecia już działa :)Comment
-
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SWiMP
[CENTER]"§ 1
[LEFT]1. Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich, zwane dalej
Stowarzyszeniem, jest dobrowolnym, samorządnym oraz trwałym zrzeszeniem
twórców i pasjonatów wytwarzania win, miodów pitnych, nalewek oraz piwa.
(...)[I]
§ 7
(...)
2. Celem Stowarzyszenia jest:
a) propagowanie i upowszechnianie winiarstwa, miodosytnictwa oraz
wytwarzania nalewek i piwa,
b) pielęgnowanie i upowszechnianie regionalnych przepisów i procesów
produkcji win, miodów pitnych, nalewek i piwa"Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bractwo Piwne2. Cele swoje Bractwo Piwne osiąga przez:
a) kultywowanie tradycji i tworzenie nowych wartości związanych z biesiadnym charakterem piwa,
b) tworzenie kultury spożywania piwa w społeczeństwie,
c) edukację i ochronę konsumenta piwa,
d) opiniowanie tworzonych przepisów prawa regulujących spożywanie, dystrybucję, reklamę piwa,
e) przeprowadzanie badań towarów - wyprodukowanych piw i prowadzonych usług oraz współpraca z przemysłem piwowarskim w celu podnoszenia jakości piwa, wydawanie materiałów informacyjnych i edukacyjnych,
f) organizowanie imprez i akcji społecznych dla utrwalania więzi piwoszy,
g) udzielania członkom Bractwa Piwnego porad, informacji i pomocy,
h) podejmowanie innych zadań wynikających z przepisów szczególnych.Browar Tysiąclecia już działa :)Comment
-
Nie mylisz się - tak się to ustala. W stowarzyszeniach Walne jest najwyższą władzą, ale trzeba pamiętać, że zebranie Walnego oznacza zgromadzenie określonej ilości członków. To czasem bywa kłopotliwe, ale na szczęście jest na to sposóbComment
-
i to Bractwo Piwne stara się robić. Nie wydaje mi się żeby ostawało zbytnio od piwowarstwa domowego. Prostym przykładem może być pokaz warzenia piwa podczas Nocy Kulturalnych w Częstochowie.
W tym wszystkim chodzi o rozszerzenie działalności Bractwa Piwnego na piwowarstwo domowe, które i tak gdzieś tam jest.
Zawieśmy póki co temat poszerzania działalności Bractwa, bo nie ma sensu robić sobie jakiejś niezdrowej konkurencji - zobaczmy, co wyjdzie ze SWiMPem
Za parę dni trzeba będzie ustalić ilość już zgłoszonych członków i wybrać prezesa oddziału, głosowanie pewnie jawne na forum Jeszcze muszę ustalić formęComment
-
Marusiu, takiej odpowiedzi oczekiwałem, no nie zupełnie , ale to wszystko wyjaśnia i chwała Tobie za to.
Pozdrawiam i życzę samych sukcesów.
"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Bractwo Piwne
Skład Piwa
-
Bractwo Piwne
Skład Piwa
-
Nie chce mi się czytać statutu, ale jestem pewien, że forma tam jest określona. Również pewien jestem, że nie pozwala na jawne głosowanie na forum dyskusyjnym.Comment
-
Już Ty sobie Krzysiu tym głowy nie zawracaj. Wszystko mam już ustalone, jak chcesz tylko pisać, czego nie można, to daruj sobie, wiem, żeś w tym najlepszyComment
-
Kilka przykładów wartości dodanych związanych z zrzeszaniem się:
1. Takim dobrem może być przykład iż funkcjonując w danym stowarzyszeniu będziemy brani pod uwagę np. przy różnego rodzaju konsultacjach projektów ustaw, rozporzązeń - to w przypadku jeżeli naprawdę będziemy aktywni.
2. Formalizacja grupy pozwala również na publiczne wypowiadanie się w jej imieniu i przedstawianie spójnych stanowisk i opinii - (np. nasze rozważania nad zmianą prawodastwa w zakresie warzenia - będziemy mogli przenieść poza formum browbiz. SWIMP także chce zmiany ustawy w tym zakresie - i tu mamy spójne cele).
Myśle, że trzeba dołączyć do winiarzy. Gdy stowarzyszenie będzie miało więcej członków, wtedy ma
większe możliwości lobbystyczne np. w przeforsowaniu odpowiedniej ustawy. Moim zdaniem nazwa stowarzyszenia jest sprawą drugorzędną.
Najważniejsze są efekty w realizowaniu celów.
PS. W przyszłym tygodniu wysyłam deklaracje i wpisowe."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & PComment
Comment