Oddział Piwowarski w ramach Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
    Nawet jeżeli tak jest, to pozostają ograniczenia w momencie wprowadzania do obrotu, z których jak zgaduję państwo nie będzie chciało zrezygnować, aby dalej mieć nad tym kontrolę.

    Wg. mnie rozwiązanie z kupowaniem banderoli byłoby najłatwiejsze.
    Państwo by skorzystało, piwowarzy i klienci.

    Poza tym, pozostają higieniczne warunki produkcji, rozlewu, etc. Nie sądzą aby jakikolwiek lobbing spowodował, że produkty spożywcze możnaby zacząć robić w komórce bez ważnych badań zdrowotnych i nadzoru sanitarnego, etc. Art wspomniał o góralach i oscypkach. No cóż, jak ktoś lubi ..., wolny kraj.
    Zawsze mogą zrobić wyrywkową kontrolę jakości gotowego produktu. Jakoś na świecie poradzono sobie z tym problemem tylko u nas nie można.

    Comment

    • luk102
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.02
      • 65

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak na razie właściciele lokali wygrywają i trwa to chyba już 10 lat.
      dobrze byłoby nie bawić się w kotka i myszke i schobowy z piwem koncernowym to 2 zł a z porterem domowym X - tyle że w takim przypadku sami składamy deklaracje podatkową lub kupujemy plik z banderolami i bawimy się w wyklejanki.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
        A cha, już widzę te tłumy piwowarów stojących cierpliwie w kolejce po załącznik do PITa, i deklarujących ile wyprodukowali.

        Raf.
        no i w takiej mentalności jest pies pogrzebany.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • luk102
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.02
          • 65

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi

          Zawsze mogą zrobić wyrywkową kontrolę jakości gotowego produktu. Jakoś na świecie poradzono sobie z tym problemem tylko u nas nie można.
          Bo u nas typowy urzednik wszystkiego się boi. A wyrywkowa kontrola - boze jak to usłyszą to gmachy bedą drżały - napiszą metodologię doboru próby i dalej .... choć może ma to charakter samospełniającej się przepowiedni

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            no i w takiej mentalności jest pies pogrzebany.
            Art, ja Cię rozumiem, ale taka jest polska rzeczywistość. Co z tego, że Ty i ja jesteśmy uczciwymi obywatelami (?), ale chyba sami byśmy stali w tej kolejce po PITy. Reszta w tym czasie będzie kombinować jak koń pod górę. To samo dotyczy innych aspektów, jak choćby wspomniana higiena produkcji, czy nie oszukiwanie na składnikach (krowie oscypki). Kiedyś w branżowej prasie przeczytałem tytuł: "Najgorszym wrogiem polskiego piekarnictwa jest polski piekarz".
            Sorry, welcome in PL.
            Raf.
            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
              Art, ja Cię rozumiem, ale taka jest polska rzeczywistość. Co z tego, że Ty i ja jesteśmy uczciwymi obywatelami (?), ale chyba sami byśmy stali w tej kolejce po PITy. Reszta w tym czasie będzie kombinować jak koń pod górę. To samo dotyczy innych aspektów, jak choćby wspomniana higiena produkcji, czy nie oszukiwanie na składnikach (krowie oscypki). Kiedyś w branżowej prasie przeczytałem tytuł: "Najgorszym wrogiem polskiego piekarnictwa jest polski piekarz".
              Sorry, welcome in PL.
              Raf.
              Dobrze, a czym to się różni od sytuacji obecnej. Jak sądzę tym, że jednak po wprowadzeniu zmian jakieś wpływy do budżetu by były z tego tytułu.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Jeszcze jeden pomysł mi wpadł do łba.

                Stowarzyszenie mogło by przyznawać knajpom z dobrym piwem jakieś oznaczenie np. naklejka na drzwi, certfikat z jakimś napisem np. "lokal polecany przez ...."

                Musiała to by być to bardzo elitarna oznaka a lokal musiał by spełniać surowe kryteria.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  1. Gwoli wyjaśnienia: obowiązek akcyzowy od piwa powstaje w chwili wprowadzenia piwa do obrotu, przy czym rozumie się przez to darowizny, promocje, wymianę, i sprzedaż. Nie ma żadnego ograniczenia w wyrobie piwa na własne potrzeby.

                  2. Trochę mnie zaskoczyła informacja, że nie ma ograniczenia ilościowego w wyrobie win domowych. Nie mam teraz jak sprawdzić ustawy, ale jak zaglądałem ostatni raz, z rok temu, było ograniczenie do 300 litrów.

                  3. Odnoszenie ustawy winiarskie do wyrobu piwa jest bezzasadne, bo dotyczy ona precezyjnie zdefiniowanego wyrobu, który piwem nie jest.

                  Comment

                  • Browarzyciel
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.08
                    • 357

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    3. Odnoszenie ustawy winiarskie do wyrobu piwa jest bezzasadne, bo dotyczy ona precezyjnie zdefiniowanego wyrobu, który piwem nie jest.
                    W rozumieniu ustawy o wyrobach akcyzowych zharmonizowanych (w tym napojach alkoholowych) - piwo to piwo (załącznik nr. 2 poz 13), a wino definiuje art. 69.
                    No i w tym ustępie masz kupę racji. Pytanie jest, czy ilość piwa na własne potrzeby (wolna od akcyzy) jest taka sama jak wina? Wesoły co prawda już powiedział, że nie ma ograniczeń, ale mnie to również trochę dziwi.

                    Raf
                    BROWARZYCIEL
                    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                    eventy dla firm

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeszcze jeden pomysł mi wpadł do łba.

                      Stowarzyszenie mogło by przyznawać knajpom z dobrym piwem jakieś oznaczenie np. naklejka na drzwi, certfikat z jakimś napisem np. "lokal polecany przez ...."

                      Musiała to by być to bardzo elitarna oznaka a lokal musiał by spełniać surowe kryteria.
                      To raczej pomysł dla Bractwa Piwnego, zresztą od dawna kroi się coś jak certyfikat browar.biz - czyż nie jest nim lokal i knajpa roku? Nie bardzo tu widzę cokolwiek wspólnego z piwowarstwem domowym
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        To raczej pomysł dla Bractwa Piwnego, zresztą od dawna kroi się coś jak certyfikat browar.biz - czyż nie jest nim lokal i knajpa roku? Nie bardzo tu widzę cokolwiek wspólnego z piwowarstwem domowym

                        Ale ja piszę o stowarzyszeniu.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Wesoly
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.10
                          • 371

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nawet jeżeli tak jest, to pozostają ograniczenia w momencie wprowadzania do obrotu, z których jak zgaduję państwo nie będzie chciało zrezygnować, aby dalej mieć nad tym kontrolę.

                          Poza tym, pozostają higieniczne warunki produkcji, rozlewu, etc. Nie sądzą aby jakikolwiek lobbing spowodował, że produkty spożywcze możnaby zacząć robić w komórce bez ważnych badań zdrowotnych i nadzoru sanitarnego, etc. Art wspomniał o góralach i oscypkach. No cóż, jak ktoś lubi ..., wolny kraj.

                          Raf
                          Szkoda, że nie widziałeś winiarni w rejonie Mosele-Sahr (najlepszy region winiarski uprawy winorośli na świecie). Na ścianach pleśń, żądnego odkażania wina po 100 euro...
                          Z Polskim sanepidem to słyszałem o takich numerach że włosy stają, a na kocie coraz mniej...
                          Pozdrawiam, Wesoły

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedzi
                            Art, ja Cię rozumiem, ale taka jest polska rzeczywistość. Co z tego, że Ty i ja jesteśmy uczciwymi obywatelami (?), ale chyba sami byśmy stali w tej kolejce po PITy. Reszta w tym czasie będzie kombinować jak koń pod górę. To samo dotyczy innych aspektów, jak choćby wspomniana higiena produkcji, czy nie oszukiwanie na składnikach (krowie oscypki). Kiedyś w branżowej prasie przeczytałem tytuł: "Najgorszym wrogiem polskiego piekarnictwa jest polski piekarz".
                            Sorry, welcome in PL.
                            Raf.
                            Ja bym chętnie zapłacił akcyzę, jeśli tylko mógł bym sprzedać swoje piwa.
                            Tak właśnie odbywa się w Niemczech. Urzędnik przychodzi, raz, dwa razy w roku...
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ale ja piszę o stowarzyszeniu.
                              No ja przecież też.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                No ja przecież też.
                                Czyli stowarzyszenie ma się ograniczyć tylko do piwowarstwa domowego?
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X