Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
Wyświetlenie odpowiedzi
Oddział Piwowarski w ramach Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziJak na razie właściciele lokali wygrywają i trwa to chyba już 10 lat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziA cha, już widzę te tłumy piwowarów stojących cierpliwie w kolejce po załącznik do PITa, i deklarujących ile wyprodukowali.
Raf.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
Zawsze mogą zrobić wyrywkową kontrolę jakości gotowego produktu. Jakoś na świecie poradzono sobie z tym problemem tylko u nas nie można.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzino i w takiej mentalności jest pies pogrzebany.
Sorry, welcome in PL.
Raf.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziArt, ja Cię rozumiem, ale taka jest polska rzeczywistość. Co z tego, że Ty i ja jesteśmy uczciwymi obywatelami (?), ale chyba sami byśmy stali w tej kolejce po PITy. Reszta w tym czasie będzie kombinować jak koń pod górę. To samo dotyczy innych aspektów, jak choćby wspomniana higiena produkcji, czy nie oszukiwanie na składnikach (krowie oscypki). Kiedyś w branżowej prasie przeczytałem tytuł: "Najgorszym wrogiem polskiego piekarnictwa jest polski piekarz".
Sorry, welcome in PL.
Raf.
Comment
-
-
Jeszcze jeden pomysł mi wpadł do łba.
Stowarzyszenie mogło by przyznawać knajpom z dobrym piwem jakieś oznaczenie np. naklejka na drzwi, certfikat z jakimś napisem np. "lokal polecany przez ...."
Musiała to by być to bardzo elitarna oznaka a lokal musiał by spełniać surowe kryteria.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
1. Gwoli wyjaśnienia: obowiązek akcyzowy od piwa powstaje w chwili wprowadzenia piwa do obrotu, przy czym rozumie się przez to darowizny, promocje, wymianę, i sprzedaż. Nie ma żadnego ograniczenia w wyrobie piwa na własne potrzeby.
2. Trochę mnie zaskoczyła informacja, że nie ma ograniczenia ilościowego w wyrobie win domowych. Nie mam teraz jak sprawdzić ustawy, ale jak zaglądałem ostatni raz, z rok temu, było ograniczenie do 300 litrów.
3. Odnoszenie ustawy winiarskie do wyrobu piwa jest bezzasadne, bo dotyczy ona precezyjnie zdefiniowanego wyrobu, który piwem nie jest.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi3. Odnoszenie ustawy winiarskie do wyrobu piwa jest bezzasadne, bo dotyczy ona precezyjnie zdefiniowanego wyrobu, który piwem nie jest.
No i w tym ustępie masz kupę racji. Pytanie jest, czy ilość piwa na własne potrzeby (wolna od akcyzy) jest taka sama jak wina? Wesoły co prawda już powiedział, że nie ma ograniczeń, ale mnie to również trochę dziwi.
Raf
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJeszcze jeden pomysł mi wpadł do łba.
Stowarzyszenie mogło by przyznawać knajpom z dobrym piwem jakieś oznaczenie np. naklejka na drzwi, certfikat z jakimś napisem np. "lokal polecany przez ...."
Musiała to by być to bardzo elitarna oznaka a lokal musiał by spełniać surowe kryteria.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTo raczej pomysł dla Bractwa Piwnego, zresztą od dawna kroi się coś jak certyfikat browar.biz - czyż nie jest nim lokal i knajpa roku? Nie bardzo tu widzę cokolwiek wspólnego z piwowarstwem domowym
Ale ja piszę o stowarzyszeniu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziNawet jeżeli tak jest, to pozostają ograniczenia w momencie wprowadzania do obrotu, z których jak zgaduję państwo nie będzie chciało zrezygnować, aby dalej mieć nad tym kontrolę.
Poza tym, pozostają higieniczne warunki produkcji, rozlewu, etc. Nie sądzą aby jakikolwiek lobbing spowodował, że produkty spożywcze możnaby zacząć robić w komórce bez ważnych badań zdrowotnych i nadzoru sanitarnego, etc. Art wspomniał o góralach i oscypkach. No cóż, jak ktoś lubi ..., wolny kraj.
Raf
Z Polskim sanepidem to słyszałem o takich numerach że włosy stają, a na kocie coraz mniej...Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel Wyświetlenie odpowiedziArt, ja Cię rozumiem, ale taka jest polska rzeczywistość. Co z tego, że Ty i ja jesteśmy uczciwymi obywatelami (?), ale chyba sami byśmy stali w tej kolejce po PITy. Reszta w tym czasie będzie kombinować jak koń pod górę. To samo dotyczy innych aspektów, jak choćby wspomniana higiena produkcji, czy nie oszukiwanie na składnikach (krowie oscypki). Kiedyś w branżowej prasie przeczytałem tytuł: "Najgorszym wrogiem polskiego piekarnictwa jest polski piekarz".
Sorry, welcome in PL.
Raf.
Tak właśnie odbywa się w Niemczech. Urzędnik przychodzi, raz, dwa razy w roku...Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziAle ja piszę o stowarzyszeniu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNo ja przecież też.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment