Witam szanownych użytkowników tego forum.
Ciekawi mnie rzetelność jeśli chodzi o gatunki piw wyspecyfikowane na piweczko.org. Ta lista wydaje sie znacznie bardziej szczegolowa niż ta np na ratebeer czy na browar.biz. Czy poniższa lista jest jak najbardziej używana w świecie piwa czy też ktoś lekko przesadził i zbyt sie rozdrobnił? :-)
Altbier (Altbier/Półciemne)
Amber Lager (Lager/Półciemne)
American Stout (Stout/Ciemne)
Aroma (Hybrid Style/Jasne)
Aroma (Hybrid Style/Ciemne)
Aroma (Hybrid Style/Półciemne)
Baltic Porter (Porter/Ciemne)
Belgian Ale (Ale/Półciemne)
Belgian Ale (Ale/Jasne)
Belgian Strong Ale (Ale/Półciemne)
Belgian Strong Ale (Ale/Półciemne)
Belgian Strong Pale Ale (Ale/Jasne)
Bitter Ale (Ale/Półciemne)
Bock (Bock/Półciemne)
Brown Ale (Ale/Półciemne)
Chocolate Stout (Stout/Ciemne)
Cider (Hybrid Style/Jasne)
Coffee Stout (Stout/Ciemne)
Cream Ale (Ale/Półciemne)
Dark Lager (Lager/Ciemne)
Dark Pilsner (Pilsener/Ciemne)
Dia (Other/Jasne)
Dia (Other/Ciemne)
Doppelbock (Bock/Ciemne)
Dortmunder (Dortmunder/Jasne)
Dortmunder Light (Dortmunder/Jasne)
Dortmunder Strong (Dortmunder/Jasne)
Dubbel (Ale/Półciemne)
Eisbock (Bock/Półciemne)
English Stout (Stout/Ciemne)
Faro (Belgian Specjal/Jasne)
Fruit Ale (Ale/Półciemne)
Geuze (Belgian Specjal/Jasne)
Heller Bock (Bock/Jasne)
Ice Lager (Lager/Jasne)
Imperial Stout (Stout/Ciemne)
India Pale Ale (Ale/Jasne)
Irish Red Ale (Ale/Półciemne)
Irish Stout (Stout/Ciemne)
Kellerbier (Lager/Jasne)
Kölsch (Lager/Jasne)
Kriek (Belgian Specjal/Jasne)
Lager Light (Lager/Jasne)
Lager Plate (Lager/Jasne)
Lager Strong (Lager/Jasne)
Lambic (Belgian Specjal/Jasne)
Low Alcohol (Other/Jasne)
Low Alcohol (Other/Ciemne)
Low Alcohol (Other/Półciemne)
Maibock (Bock/Jasne)
Malt Liquor (Malt Liquor/Półciemne)
Märzen / Oktoberfest (Seasonal/Jasne)
Mild Ale (Ale/Półciemne)
Milk Stout (Stout/Ciemne)
Oatmeal Stout (Stout/Ciemne)
Old Ale (Ale/Półciemne)
Organic Ale (Ale/Jasne)
Other/Problematic (Other/Jasne)
Other/Problematic (Other/Ciemne)
Oyster Stout (Stout/Ciemne)
Pale Ale (Ale/Jasne)
Pale Lager (Lager/Jasne)
Pêches (Belgian Specjal/Jasne)
Pilsener Full Light (Pilsener/Jasne)
Pilsener Light (Pilsener/Jasne)
Pilsener Plate (Pilsener/Jasne)
Pilsener Strong (Pilsener/Jasne)
Porter (Porter/Ciemne)
Quadrupel (Ale/Półciemne)
Radler (Hybrid Style/Jasne)
Řeza (Pilsner/Półciemne)
Řezak (Lager/Półciemne)
Stout (Stout/Ciemne)
Strong Ale (Ale/Półciemne)
Tripel (Ale/Półciemne)
Tripel (Ale/Jasne)
Trippelbock (Bock/Ciemne)
Vienna (Lager/Półciemne)
Weizenbock (Weissbier/Półciemne)
Weizen Dunkel (Weissbier/Ciemne)
Weizen Hell (Weissbier/Jasne)
Weizen Kristallklar (Weissbier/Jasne)
Weizen Leicht (Weissbier/Jasne)
Weizen Low Alcohol (Weissbier/Jasne)
Winter (Seasonal/Jasne)
Winter (Seasonal/Półciemne)
Witbier (Weissbier/Półciemne)
Witbier (Weissbier/Jasne)
Zwickel (Lager/Jasne)
Ciekawi mnie rzetelność jeśli chodzi o gatunki piw wyspecyfikowane na piweczko.org. Ta lista wydaje sie znacznie bardziej szczegolowa niż ta np na ratebeer czy na browar.biz. Czy poniższa lista jest jak najbardziej używana w świecie piwa czy też ktoś lekko przesadził i zbyt sie rozdrobnił? :-)
Altbier (Altbier/Półciemne)
Amber Lager (Lager/Półciemne)
American Stout (Stout/Ciemne)
Aroma (Hybrid Style/Jasne)
Aroma (Hybrid Style/Ciemne)
Aroma (Hybrid Style/Półciemne)
Baltic Porter (Porter/Ciemne)
Belgian Ale (Ale/Półciemne)
Belgian Ale (Ale/Jasne)
Belgian Strong Ale (Ale/Półciemne)
Belgian Strong Ale (Ale/Półciemne)
Belgian Strong Pale Ale (Ale/Jasne)
Bitter Ale (Ale/Półciemne)
Bock (Bock/Półciemne)
Brown Ale (Ale/Półciemne)
Chocolate Stout (Stout/Ciemne)
Cider (Hybrid Style/Jasne)
Coffee Stout (Stout/Ciemne)
Cream Ale (Ale/Półciemne)
Dark Lager (Lager/Ciemne)
Dark Pilsner (Pilsener/Ciemne)
Dia (Other/Jasne)
Dia (Other/Ciemne)
Doppelbock (Bock/Ciemne)
Dortmunder (Dortmunder/Jasne)
Dortmunder Light (Dortmunder/Jasne)
Dortmunder Strong (Dortmunder/Jasne)
Dubbel (Ale/Półciemne)
Eisbock (Bock/Półciemne)
English Stout (Stout/Ciemne)
Faro (Belgian Specjal/Jasne)
Fruit Ale (Ale/Półciemne)
Geuze (Belgian Specjal/Jasne)
Heller Bock (Bock/Jasne)
Ice Lager (Lager/Jasne)
Imperial Stout (Stout/Ciemne)
India Pale Ale (Ale/Jasne)
Irish Red Ale (Ale/Półciemne)
Irish Stout (Stout/Ciemne)
Kellerbier (Lager/Jasne)
Kölsch (Lager/Jasne)
Kriek (Belgian Specjal/Jasne)
Lager Light (Lager/Jasne)
Lager Plate (Lager/Jasne)
Lager Strong (Lager/Jasne)
Lambic (Belgian Specjal/Jasne)
Low Alcohol (Other/Jasne)
Low Alcohol (Other/Ciemne)
Low Alcohol (Other/Półciemne)
Maibock (Bock/Jasne)
Malt Liquor (Malt Liquor/Półciemne)
Märzen / Oktoberfest (Seasonal/Jasne)
Mild Ale (Ale/Półciemne)
Milk Stout (Stout/Ciemne)
Oatmeal Stout (Stout/Ciemne)
Old Ale (Ale/Półciemne)
Organic Ale (Ale/Jasne)
Other/Problematic (Other/Jasne)
Other/Problematic (Other/Ciemne)
Oyster Stout (Stout/Ciemne)
Pale Ale (Ale/Jasne)
Pale Lager (Lager/Jasne)
Pêches (Belgian Specjal/Jasne)
Pilsener Full Light (Pilsener/Jasne)
Pilsener Light (Pilsener/Jasne)
Pilsener Plate (Pilsener/Jasne)
Pilsener Strong (Pilsener/Jasne)
Porter (Porter/Ciemne)
Quadrupel (Ale/Półciemne)
Radler (Hybrid Style/Jasne)
Řeza (Pilsner/Półciemne)
Řezak (Lager/Półciemne)
Stout (Stout/Ciemne)
Strong Ale (Ale/Półciemne)
Tripel (Ale/Półciemne)
Tripel (Ale/Jasne)
Trippelbock (Bock/Ciemne)
Vienna (Lager/Półciemne)
Weizenbock (Weissbier/Półciemne)
Weizen Dunkel (Weissbier/Ciemne)
Weizen Hell (Weissbier/Jasne)
Weizen Kristallklar (Weissbier/Jasne)
Weizen Leicht (Weissbier/Jasne)
Weizen Low Alcohol (Weissbier/Jasne)
Winter (Seasonal/Jasne)
Winter (Seasonal/Półciemne)
Witbier (Weissbier/Półciemne)
Witbier (Weissbier/Jasne)
Zwickel (Lager/Jasne)
Comment