Piweczko i jego gatunki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    No i wszystko gra, tylko skąd ci sie ten bock w tym triplu wziął.
    O to mi chodziło.
    Po pierwsze stąd:

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
    W tym akurat sprzeczności nie ma, bo lager to ogólne określenie używane na dolną fermentację. A z tym, jakie gatunki Ci smakują - ciężko wyrobić sobie zdanie o konkretnym gatunku, próbując tylko jednego- dwóch piw do niego należących (no bo wielu tripplebocków czy double IPA raczej w Polsce nie spróbujesz), tym bardziej, jeśli trafisz na słabych reprezentantów danego stylu.
    Po drugie z przytoczonej przeze mnie listy: "Trippelbock (Bock/Ciemne)"

    A jeśli chodzi Ci o to czy piłem takie coś to po prostu źle zapamiętałem gatunek i chodziło mi o Tripple.
    Zapraszam do Browaru Sielanka.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
      Po drugie z przytoczonej przeze mnie listy: "Trippelbock (Bock/Ciemne)"
      Też pierwsze słyszę o takowym. Podwójny Koźlak to jeszcze ale potrójny?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Totus
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.11
        • 326

        #18
        Google o paru przykładach tripplebocków wspomina nie mnie oceniać czy ta klasyfikacja jest słuszna...
        Zapraszam do Browaru Sielanka.

        Comment

        • franekf
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.06
          • 944

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Też pierwsze słyszę o takowym. Podwójny Koźlak to jeszcze ale potrójny?
          Skoro jest podwójny, to czemu by nie miało być potrójnego? Skoro jest na liście z piweczko.org to widać, że albo ktoś coś takiego uwarzył, albo przynajmniej o czymś takim słyszał. Pewnie jest to po prostu mocniejsza wersja doppelbocka.
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

          Comment

          • jurgin
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.01
            • 153

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf
            Skoro jest podwójny, to czemu by nie miało być potrójnego? Skoro jest na liście z piweczko.org to widać, że albo ktoś coś takiego uwarzył, albo przynajmniej o czymś takim słyszał. Pewnie jest to po prostu mocniejsza wersja doppelbocka.

            Comment

            • franekf
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.06
              • 944

              #21
              Ano właśnie, dzięki za znalezienie potwierdzenia dla moich przypuszczeń Jakoś tam przypuszczałem, że to właśnie Amerykanie uwarzą coś takiego. A IPA też występuje w podwójnych i potrójnych odmianach.
              Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
              http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
              Piwny Janusz bez Teku

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Mnie nie chodziło o to, czy coś takiego jak Tripplebock istnieje, tylko skąd Totus to wytrzasnął. No i sąsiedztwo dubbli wskazywało jednak na tripla.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
                  Weizen Hell (Weissbier/Jasne)
                  Weizen Kristallklar (Weissbier/Jasne)
                  Weizen Leicht (Weissbier/Jasne)
                  Weizen Low Alcohol (Weissbier/Jasne)
                  Witbier (Weissbier/Półciemne)
                  Witbier (Weissbier/Jasne)
                  Ja bym się zdecydowanie przyczepiła do tej klasyfikacji, choćby na powyższych przykładach - jeśli to ma być jakaś informacja dla świeżego piwosza, to z tego on się dowie, że Witbiery i Weizeny to takie same piwa, Kristallklar nic mu nie powie, bo nie wie, że "zwykłe" pszeniczne jest mętne. Jak już, to widzę tę listę bez "tłumaczeń" w nawiasie.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Ja bym się zdecydowanie przyczepiła do tej klasyfikacji, choćby na powyższych przykładach - jeśli to ma być jakaś informacja dla świeżego piwosza, to z tego on się dowie, że Witbiery i Weizeny to takie same piwa, Kristallklar nic mu nie powie, bo nie wie, że "zwykłe" pszeniczne jest mętne. Jak już, to widzę tę listę bez "tłumaczeń" w nawiasie.
                    No właśnie, jak już jesteśmy przy pszenicznych, to ja się pytam, gdzie jest Berliner Weisse?
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Totus
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.11
                      • 326

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Ja bym się zdecydowanie przyczepiła do tej klasyfikacji, choćby na powyższych przykładach - jeśli to ma być jakaś informacja dla świeżego piwosza, to z tego on się dowie, że Witbiery i Weizeny to takie same piwa, Kristallklar nic mu nie powie, bo nie wie, że "zwykłe" pszeniczne jest mętne. Jak już, to widzę tę listę bez "tłumaczeń" w nawiasie.
                      Marusiu polecam odwiedziny na piweczku i rozeznanie się jak te 3 dane są na piweczku wykorzystywane. Piwa tam mają oznaczenia w 3 kategoriach: Gatunek, Rodzaj, Typ.

                      Także: Weizen Hell (Weissbier/Jasne) należy czytać:

                      Gatunek: Weizen Hell
                      Rodzaj: Weissbier
                      Typ: Jasne

                      Tak w roli informacji.
                      Zapraszam do Browaru Sielanka.

                      Comment

                      • Totus
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.11
                        • 326

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                        No właśnie, jak już jesteśmy przy pszenicznych, to ja się pytam, gdzie jest Berliner Weisse?
                        Nie wiem czy to masz na myśli i czy to piwo jest przedstawicielem berlinera :P ale być może o to chodzi?

                        http://piweczko.org/pl/przegladaj/pi...-kindl-weisse/ ?
                        Zapraszam do Browaru Sielanka.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus
                          Nie wiem czy to masz na myśli i czy to piwo jest przedstawicielem berlinera :P ale być może o to chodzi?

                          http://piweczko.org/pl/przegladaj/pi...-kindl-weisse/ ?
                          No to w takim razie ja się nie zgadzam z określeniem Weizen Leicht. Berliner Weisse to Berliner Weisse i jest to na tyle oryginalny styl, że trzeba go odróżnić od Hefe-Weizen.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • grzech
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.04
                            • 4592

                            #28
                            Ilu mądrych, tyle klasyfikacji.

                            Podział na jasne-ciemne uważam za, delikatnie pisząc, mocne nieporozumienie.

                            Comment

                            • smrtan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.03
                              • 229

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech
                              Ilu mądrych, tyle klasyfikacji.
                              Otóż to!

                              Skoro już rozgorzała dyskusja n/t klasyfikacji, którą, przyznaję się bez bicia, popełniłem to hurtem prostuję:

                              1. Tak jak napisał Totus podział jest 3 stopniowy. Wynika z najstarszych przyzwyczajeń prowadzenia Pamiętników autorów serwisu, jeszcze w czasach przedpotopowych (czytaj: excelowych).
                              2. Podział (Klasyfikacja) nie jest tworem zamkniętym, ani tym bardziej odpornym na krytykę. Z czasem planuję jakąś szerszą dyskusję na jego temat zakończoną zapewne szerszymi bądź "niekoniecznie szerszymi", na pewno jednak jakimiś modyfikacjami (nawet teraz wklejenie listy z HTML przez Totusa spowodowało, że znalazłem literówkę w zdublowanym řezaku...) Tym bardziej, że na samym początku ta specyfikacja powstawała tylko i wyłącznie na potrzeby własne.
                              3. Nie widziałem jeszcze nigdy i nigdzie podziału doskonałego. Na temat swojego się nie wypowiadam, na temat tego na ratebeer też (choć wydaje mi się, że tam stylów jest jeszcze więcej i rozdrobnienie poszło za daleko). Chyba nikt nie zrobi podziału pozwalającego sklasyfikować wszystkie istniejące piwa. Bo zawsze ktoś odstawi "taki numer", że nie będzie się go dało nijak i nigdzie sklasyfikować (vide: piwa e-prezesa, choć nie tylko).
                              4. @kopyr: Człowiek uczy się przez całe życie a niczyje działania nie są wolne od błędów. Chętnie się dokształcę w kwestii Berliner Weisse
                              5. Brak Framboise to rzeczywiście niedopatrzenie. Do nadrobienia
                              6. Trippelbocki są, ale bardzo rzadkie. Kiedyś, kiedy przyjdzie odpowiedni czas, chciałbym w warunkach domowych wzbogacić ich liczbę, póki co jednak byłoby to w moim wykonaniu ewidentne porywanie się z motyką na słońce...
                              Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

                              W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

                              Mój browar domowy
                              Etykiety moich piw domowych

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smrtan
                                4. @kopyr: Człowiek uczy się przez całe życie a niczyje działania nie są wolne od błędów. Chętnie się dokształcę w kwestii Berliner Weisse
                                Berliner Weisse, to na dzień dzisiejszy jest 3 główny styl piwa pszenicznego. Pierwszy jest Hefe-Weizen, drugi Witbier (Blanche), trzeci właśnie Berliner Weisse. Charakteryzuje się on niższą zawartością alkoholu, znaczną kwaśnością, którą wywołują bakterie fermentacji mlekowej.
                                Oprócz tego jest jeszcze parę stylów pszenicznych np. Graetzer Bier, czyli nasze poczciwe piwo Grodziskie - miejmy nadzieję, że nastąpi reintrodukcja. Podobnie stało się z takim pszenicznym stylem jak Gose z okolic Lipska (pszeniczne, które ma wyraźnie słony posmak) czy na szerszą skalę z Witbierem, który też był na wymarciu.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...