Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kimer
Wyświetlenie odpowiedzi
Subiektywny ranking piw pszenicznych
Collapse
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaczek Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie w tej chwili spijam Erdingera Weissbier Dunkel i muszę powiedzieć, że spodziewałem się czegoś więcej po piwie za tę cenę. Toż to niemalże jak coca cola z lurowatą kawą.. ale może mam zły dzień na degustację. Piwo raczej płaskie i bez zdecydowanej nuty smakowej i zapachowej. Nijakie jakieś - ani dobre, ani złe.Zapraszam do Browaru Sielanka.
Comment
-
-
Najlepszy pszeniczniak to Baltas!! bez dwóch zdań. Tego zapachu i smaku drożdży nie spotkałem w innych piwach pszenicznych. Jeszcze nikt z Was nie wspomniał o Okocimiu Pszenicznym - też niczego sobie, najlepszy polski pszeniczniak. A Oboloń Bile też podchodzi pod to głosowanie (bardziej jest w stylu belgijskim)?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedziJeszcze nikt z Was nie wspomniał o Okocimiu Pszenicznym - też niczego sobie, najlepszy polski pszeniczniak.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedziHmmm ciekawe czy coś w tym jest że pszeniczne Dunkel gorzej się "prezentują" niż ich jasne odpowiedniki. Mnie np Paulaner Dunkel w ogóle nie smakował... Nie wiem czy to kwestia miejsca degustacji (pub/dym) czy złej temperatury ale jakiś taki płaski był...Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!
W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan
Mój browar domowy
Etykiety moich piw domowych
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smrtan Wyświetlenie odpowiedziIMHO ciemny Schöfferhofer smakował znacznie lepiej niż jasny.Last edited by delvish; 2008-01-27, 16:01."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziW przypadku pszenicznej Reginy mogą wystąpić pewne problemy z dostępnością
Comment
-
-
Ja wchłaniam głównie jasne Paulanery, dobre i nie za drogie
Pszenic innych wypiłem za mało (albo za rzadko) żeby móc je jakoś szczerze i z czystym sumieniem uporządkować, ale na pierwszym miejscu stawiałbym w/w Paulanera. Cała reszta siedzi za nim bez wykrystalizowanej pozycji ;]
Ostatnio w sklepie w oczy rzucił mi się ciemny Schöfferhofer, a skoro brać piwna poleca - nic tylko sprawdzić.
Comment
-
-
Z powszechnie dostępnych bardzo smakuje mi Baltas - dobry stosunek jakości do ceny. Erdinger tak sobie, Paulaner i Franziskaner w porządku. Z trudniej dostępnych a paskudnie drogich (na rynku polskim) pszeniczniaków pyszny jest Maissel's Weisse, szczególnie ciemny (to a propos "dunkli") lub pszeniczne z browaru Andechser.Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!
Comment
-
-
Poczułem się lekko sprowokowany Waszymi rankingami.
Jak dla mnie, to (z w miarę ogólnodostępnych) jasnych pszenic ranking wygląda tak:
1. Franciszek
2. Weihenstephaner
3. Paulaner
a z krajowych zdecydowanym liderem jest Kolega Korneliusz z Piotrkowa .
Comment
-
-
Mój osobisty ranking (jeśli chodzi o "bezwzględną" jakość ) wygląda mniej więcej tak:
1. Paulaner
2. Franciszkaner
3. Felsenbrau
4. Schöfferhofer
5. Obołoń
6. Primator
7. Svyturys
8. Cornelius
9. Okocim
10. Oettinger
11. Valentins
12. Ciechan.
Różnice między sąsiadującymi pozycjami nie są znaczne. Jeśli zaś chodzi o stosunek jakości do ceny to się dziś nie podejmę zrobienia takiej listy, będę musiał przeprowadzić jeszcze dogłębniejsze badania d tej materii
Aczkolwiek na pewno wysoko na niej będą Flesenbrau, Paulaner, Cornelius czy Primator.
Ten wątek przypomniał mi o tym temacie, który swego czasu lubiłem, a o ktorym zupełnie zapomniałem
Comment
-
Comment