Subiektywny ranking piw pszenicznych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kimer Wyświetlenie odpowiedzi
    natomiast Ciechan i Regina nie przekonały mnie do siebie zupełnie - tzn. można czasem wypić, ale nie zapadają w pamięć.
    W przypadku pszenicznej Reginy mogą wystąpić pewne problemy z dostępnością
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • Totus
      Porucznik Browarny Tester
      • 2007.11
      • 326

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaczek Wyświetlenie odpowiedzi
      Właśnie w tej chwili spijam Erdingera Weissbier Dunkel i muszę powiedzieć, że spodziewałem się czegoś więcej po piwie za tę cenę. Toż to niemalże jak coca cola z lurowatą kawą.. ale może mam zły dzień na degustację. Piwo raczej płaskie i bez zdecydowanej nuty smakowej i zapachowej. Nijakie jakieś - ani dobre, ani złe.
      Hmmm ciekawe czy coś w tym jest że pszeniczne Dunkel gorzej się "prezentują" niż ich jasne odpowiedniki. Mnie np Paulaner Dunkel w ogóle nie smakował... Nie wiem czy to kwestia miejsca degustacji (pub/dym) czy złej temperatury ale jakiś taki płaski był...
      Zapraszam do Browaru Sielanka.

      Comment

      • plpaw
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 57

        #18
        Najlepszy pszeniczniak to Baltas!! bez dwóch zdań. Tego zapachu i smaku drożdży nie spotkałem w innych piwach pszenicznych. Jeszcze nikt z Was nie wspomniał o Okocimiu Pszenicznym - też niczego sobie, najlepszy polski pszeniczniak. A Oboloń Bile też podchodzi pod to głosowanie (bardziej jest w stylu belgijskim)?

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeszcze nikt z Was nie wspomniał o Okocimiu Pszenicznym - też niczego sobie, najlepszy polski pszeniczniak.
          Ani on najlepszy, ani polski. Chociaż taki najgorszy też nie jest, to trzeba przyznać.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • smrtan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.03
            • 229

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
            Hmmm ciekawe czy coś w tym jest że pszeniczne Dunkel gorzej się "prezentują" niż ich jasne odpowiedniki. Mnie np Paulaner Dunkel w ogóle nie smakował... Nie wiem czy to kwestia miejsca degustacji (pub/dym) czy złej temperatury ale jakiś taki płaski był...
            To chyba jednak kwestia gustu. IMHO ciemny Schöfferhofer smakował znacznie lepiej niż jasny. Franziskanery smakowały mi oba, zwłaszcza ciemny
            Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

            W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

            Mój browar domowy
            Etykiety moich piw domowych

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smrtan Wyświetlenie odpowiedzi
              IMHO ciemny Schöfferhofer smakował znacznie lepiej niż jasny.
              Potwierdzam. Miałem identyczne odczucia co do dunklowego Schöfferhofera. Ten, którego piłem był ładnie chlebowy i jednocześnie wyraźnie bananowo-goździkowy. Bardzo smaczny. Taki ciemny Paulaner to mu nawet do pięt nie sięga
              Last edited by delvish; 2008-01-27, 16:01.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • Kimer
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.06
                • 154

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                W przypadku pszenicznej Reginy mogą wystąpić pewne problemy z dostępnością
                Tak, Reginie oczywiście przynależny jest czas przeszły, z rozpędu źle się wyraziłem.

                Comment

                • skandal
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1439

                  #23
                  Moja pierwsza 3 z ostatnich miesięcy to pszenica z praskiego Pivovarskiego Domu, Primator (oba z beczki) i butelkowy Hardenberger.

                  Comment

                  • Pawelord2
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.05
                    • 133

                    #24
                    Ja wchłaniam głównie jasne Paulanery, dobre i nie za drogie
                    Pszenic innych wypiłem za mało (albo za rzadko) żeby móc je jakoś szczerze i z czystym sumieniem uporządkować, ale na pierwszym miejscu stawiałbym w/w Paulanera. Cała reszta siedzi za nim bez wykrystalizowanej pozycji ;]
                    Ostatnio w sklepie w oczy rzucił mi się ciemny Schöfferhofer, a skoro brać piwna poleca - nic tylko sprawdzić.

                    Comment

                    • snorre
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.02
                      • 655

                      #25
                      Z powszechnie dostępnych bardzo smakuje mi Baltas - dobry stosunek jakości do ceny. Erdinger tak sobie, Paulaner i Franziskaner w porządku. Z trudniej dostępnych a paskudnie drogich (na rynku polskim) pszeniczniaków pyszny jest Maissel's Weisse, szczególnie ciemny (to a propos "dunkli") lub pszeniczne z browaru Andechser.
                      Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

                      Comment

                      • Gopher
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.10
                        • 450

                        #26
                        Moja pierwsza trójka:
                        1.Paulaner
                        2.Franciszek
                        3.Baltas
                        Dalsza kolejność ciężka do ustalenia
                        Last edited by Gopher; 2008-01-27, 22:12.
                        Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

                        Comment

                        • peter007
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.06
                          • 2820

                          #27
                          Mnie bardzo miło zaskoczył Kiper. Jak raczej po piwa z tego browaru niechętnie sięgałem, tak ich pszenicy nie odmówię nigdy
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                          Comment

                          • Garrota
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.12
                            • 46

                            #28
                            A mnie się ich pszenica jakaś wodnista zdała , choć w lecie nie pogardzę

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

                              #29
                              Poczułem się lekko sprowokowany Waszymi rankingami.
                              Jak dla mnie, to (z w miarę ogólnodostępnych) jasnych pszenic ranking wygląda tak:

                              1. Franciszek
                              2. Weihenstephaner
                              3. Paulaner

                              a z krajowych zdecydowanym liderem jest Kolega Korneliusz z Piotrkowa .

                              Comment

                              • Kamień
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2007.07
                                • 361

                                #30
                                Mój osobisty ranking (jeśli chodzi o "bezwzględną" jakość ) wygląda mniej więcej tak:

                                1. Paulaner
                                2. Franciszkaner
                                3. Felsenbrau
                                4. Schöfferhofer
                                5. Obołoń
                                6. Primator
                                7. Svyturys
                                8. Cornelius
                                9. Okocim
                                10. Oettinger
                                11. Valentins
                                12. Ciechan.

                                Różnice między sąsiadującymi pozycjami nie są znaczne. Jeśli zaś chodzi o stosunek jakości do ceny to się dziś nie podejmę zrobienia takiej listy, będę musiał przeprowadzić jeszcze dogłębniejsze badania d tej materii
                                Aczkolwiek na pewno wysoko na niej będą Flesenbrau, Paulaner, Cornelius czy Primator.
                                Ten wątek przypomniał mi o tym temacie, który swego czasu lubiłem, a o ktorym zupełnie zapomniałem

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X