Promowanie na siłę piw z małych jednostek browarniczych
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Oczywiście te posty zostaną wydzielone z tego tematu lub skasowane ale co tam.
Na tym forum panuje klasyczne "przeginanie pały w drugą stronę" przez pewną grupę ludzi, poza tym jest to bezcenna skarbnica wiedzy o piwie. Trzeba się do tego przyzwyczaić.
Część osób nie może się pogodzić z tym że świat jest jaki jest i próbuje zawracać kijem Wisłę. Reszta która ma odmienne zdanie usunęła się w cień, pewna część opuszcza forum całkowicie, bo nic tak nie odstrasza jak oszołomstwo.
Piję piwa z małych browarów, piję też koncernowe, ba - wielgachno-koncernowe bo mi smakują i tyle. Lubię Żywca full light, Kasztelana, Perełkę i wcale nie wstydzę się tego. Co nie znaczy, że załozyciel tematu nie ma racji bo ma. Nie raz o tym pisałem, ze panuje tu fundamentalizm piwny, grunt to się nim nie przejmować i mówic zawsze to co się myśli: np, ze mając do wyboru zywczyka i piwo domowe wybiorę żywca bo wiem czego mogę sie po nim spodziewać, a po domowym nie: raz dobre, raz bardzo dobre, a raz ledwo wypijalny kwasiżurek. Mnie interesuje równy smak, a nie chybotliwe warki.
Żeby było jasne - obecnie pije tylko i wyłącznie niepasteryzowany Konstancin, czy to z Joli, czy "Dawne" bo ma równy smak.
Dosyć wywodów, bo pewnie juz nawet "ubiłem pianę"Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Aha - moje ukochane "Brackie" też jest koncernowe..."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment
-
To mniej więcej tak jakbyś napisał, że wolisz babki DanCake z 12 miesiecznym terminem przydatności, niż babki robione tradycyjnie w domu, bo w tych drugich czasem jest zakalec.
Comment
-
Becik żeś poszedł na całość.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
ZdrówkoGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
dyzman
Nikt na siłe nic na tym forum nie promuje. Ludzie na tym forum pili piwo z niejednej beczki i znają się na temacie.
Podam Ci prosty przykład....w latach 80-tych bardzo często jeżdziłem do Zakopca na narty.....po całym dniu szaleństwa na stokach, szło się na Krupówki na żarcie i piwsko....oczywiście Żywiec !!!
Wszyscy moi znajomi i ja pamiętamy smak tego piwa, to była poezja, z wyrazem i góralskim charakterem, piwo świeże i krzepkie, które z zamkniętymi oczami każdy rozpoznawał. Im więcej piłeś tym więcej chciałeś !!
Dzisiaj został niestety tylko wspomnień czar....piwo spadło na psy, dzięki zmianom w produkcji, niewiele ze starej tradycji warzenia chyba zostało......smakuje tak samo jak Tatra, Tyskie, Lech, Królewskie i inne znane marki. Dziś już nie poznasz po smaku co pijesz.
Większość użytkowników tego forum nie zgadza się z takim rozwojem sytuacji i stara się znależć te piwa, w których tli się jeszcze płomyk historii, oryginalności i zacnego smaku. Dlatego też dużo tu się mówi o małych browarach, bo tylko one jeszcze warzą po staremu.....szkoda, że jest ich coraz mniej !!!
pozdComment
-
@dyzman,
neofitów wszędzie znajdziesz, pewnie i na tym forum.
Co jest na topie już mnie nie interesuje, natomiast chciałbym aby w każdej wiosce było piwo inne niż w wiosce obok, choćby i w 100 wioskach po drodze byłyby same kwasy. Takie oto mam osobiste życzenie.
Bo widzisz, zapamiętany smak, światło, zapach przywołują wspomnienia ludzi, zdarzeń, miejsc a ja już stary jestem, coraz częściej tylko wspominam i przez te koncerny wszystko mi się miesza.
Dlatego miłośników koncernów powinno się wybatożyć, a robiących złe piwo wrzucić do gnojówki.Comment
-
Tyle juz powiedziano że chyba nie ma potrzeby "bic piany"
Dodam więc tylko, że są na forum obecni są nawet tacy, co pijają piwa koncernowe i to z puszki
To taki dodatkowy przykład, że pomimo pierwszego wrażenia o tendencyjnosci forum, jest tu spora tolerancja gustów, przyzwyczajeń itp
Skoro jednak ktoś pisze takie słowa:
Comment
-
-
Chciałbym zobaczyć miny niektórych forumowiczówkiedy w Londynie w zeszłym roku 30 niezależnych ekspertów piwowarów (nie można ich posądzić o brak obiektywności i wypaczony zmysł smaku) stwierdziło że najlepszym jasnym piwem jest.... Tyskie
Uprzedzając wszystkich nadinterpretatorów, poszukiwaczy ukrytej logiki i teorii spiskowych informuję, że nie jestem pracownikiem żadnego "koncernu" z branży piwnej, nie mam żadnych zysków z promowania pewnych marek i ogólnie piwa piję raczej niewiele, ale wybieram te które najbardziej mi smakujeCzasami jest to piwo z wielkiego browaru, czasami z mikrobrowaru restauracyjnego. Czasami jest to importowany z drugiego końca świata specjał, czasami extraturbo mocne z koziej wólki.
A dyzmanowi gratuluję odwagi wsadzenia kija w mrowisko.Katalog polskich kapsli od piwa: www.kapsle.xon.pl
Polskie forum kolekcjonerów kapsli: www.forum.kapsle.xon.plComment
-
TVP 1 wraz z ekspertami ogłosiła, że piosenkarką roku bezdyskusyjnie została .......
Z historii medali browarnictwa zerknij choćby na taką anegdotkę: klik (końcowe zdania)
Nie przykładałbym większej wagi do medali współcześnie rozdawanych....Ostatnia zmiana dokonana przez Alphonse; 2008-01-30, 00:30.Comment
-
Mnie np to do niczego nie przekonuje...Comment